In Nederland vind je plekken die zo bijzonder zijn dat Unesco ze heeft uitgeroepen tot werelderfgoed. Ze hebben dezelfde status als de Chinese muur, het Great Barrier Reef en andere wonderen van mens en natuur. Sommige van onze eigen werelderfgoederen zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks massa’s buitenlandse toeristen, een goed voorbeeld hiervan is de Amsterdamse grachtengordel. Of ze bestrijken een groot gebied, zoals de Waddenzee. Andere zijn bescheidener van formaat en meer iets voor fijnproevers. In dit artikel nemen we je mee langs 7 Nederlandse werelderfgoederen. Stuk voor stuk zijn ze een bezoekje meer dan waard.

Bij elk van deze unieke plekken geven we een suggestie voor een fijn vakantiehuis op een nabijgelegen Roompot vakantiepark. Zo weet je zeker dat het met je verblijf wel goed zit, want de Roompot parken liggen op de mooiste plekken in Nederland en er is van alles te beleven voor jong en oud.

De Waddenzee

Het ene moment is alles water wat je ziet en het volgende moment kun je over de drooggevallen zeebodem lopen. De Waddenzee is het grootste ononderbroken systeem van bij eb droogvallende zandbanken en wadden ter wereld. Dit Unesco Werelderfgoed strekt zich uit van Nederland tot Duitsland en Denemarken en omvat zo’n 50 eilanden. Vijf hiervan zijn Nederlands. De natuur van de Waddenzee is de belangrijkste trekpleister voor toeristen. Het planten- en dierenleven heeft zich aangepast aan de bijzondere leefomstandigheden en je vindt hier een grote soortenrijkdom. De Waddenzee is ook één van de belangrijkste vogeltrekgebieden ter wereld. Wadlopen, zeehonden spotten aan boord van een kotter of vogels kijken in een natuurpark zijn enkele van de manieren om de natuurlijke wonderen van de Waddenzee te ontdekken.

Roompot De Koog

Maar de eilanden zijn niet alleen populair bij natuurliefhebbers. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – onze eigen Waddeneilanden – hebben allemaal iets speciaals te bieden. Van autoloze stilte voor rustzoekers tot spannende gezinsattracties. Een geweldige uitvalsbasis om de wonderen van de Waddenzee te ontdekken is dit luxe 6-persoonsvakantiehuis in Kustpark Texel, waar je kunt genieten van faciliteiten zoals tennisbanen, het zwemparadijs, sauna en Turks stoombad. Of wat dacht je van een gezellig huis huren op Vlieland, waar je helemaal tot rust komt?

De Amsterdamse grachten

Volgens UNESCO zijn de Amsterdamse grachten een cultureel erfgoed van buitengewone kwaliteit. De grachtengordel trekt dan ook toeristen van over de hele wereld. Als je dit Werelderfgoed gaat verkennen, zul je ontdekken dat elke gracht zijn eigen charme heeft. De mooiste grachtenpanden vind je aan de Gouden Bocht, het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en Vijzelstraat. Vanaf de brug op de hoek van de Reguliersgracht en de Herengracht kun je een bijzonder uitzicht bewonderen. Je kijkt hier uit over maar liefst 15 bruggen.

En natuurlijk is een verkenningstocht van de Amsterdamse grachten niet compleet zonder een rondvaart. Vanaf het water krijg je een heel nieuw beeld terwijl de gids allerlei wetenswaardigheden vertelt over de plekken waar je langs tuft.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Samen met de Stelling van Amsterdam vormt de Nieuwe Hollandse Waterlinie een verdedigingslinie van meer dan 200 km lang. Bij gevaar voor een invasie konden hier stukken land onder water worden gezet. Langs de linie werden forten gebouwd, waarvan een groot aantal bewaard zijn gebleven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De waterlinies zijn een unieke Nederlandse uitvinding, wat voor UNESCO de reden was om ze op de werelderfgoedlijst te zetten.

Een goede manier om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verkennen is te voet of op de fiets. Langs de hele linie lopen prachtige routes voor fietsers en wandelaars. Zoals het Waterliniepad van maar liefst 350 kilometer lang. Deze route voert je langs 95 forten, bunkers, sluizen en kanalen. En je loopt door een prachtige natuur.

Beemster en de Schermer

Al meer dan 400 jaar geleden, tussen 1607 en 1612, slaagden Nederlanders erin om met 43 molens het binnenmeer de Beemster leeg te pompen. ‘Een door mensen geschapen creatief meesterstuk’ noemde Unesco de Beemster, toen deze plek in 1999 werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Het gebied tussen de Beemster en de Schermer – het Schermereiland – is een prachtig natuurgebied met een unieke flora. Je kunt er heerlijk fietsen, meegaan op een vaartocht en met een beetje geluk bijzondere moerasvogels spotten.

Zowel de grachten van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Beemster en de Schermer zijn snel bereikbaar vanuit deze 6-persoonsvakantiewoning en Vakantieparken bij het Markermeer Volendam, pal aan het Markermeer.

De Neder-Germaanse Limes

De Neder-Germaanse Limes is een nieuwkomer op de Unesco Werelderfgoedlijst, gedebuteerd in 2021. Deze verdedigingslinie aan de noordkant van het Romeinse rijk is de grootste aaneengesloten archeologische structuur van Europa.

De Neder-Germaanse Limes strekt zich 200 kilometer uit door Nederland – van Nijmegen tot Katwijk aan Zee – en over de grens met Duitsland. Er zijn veel overblijfselen van het militaire en dagelijkse leven uit die tijd te zien, van forten en militaire nederzettingen tot wegen, begraafplaatsen en een amfitheaters.

Je kunt de Neder-Germaanse Limes op dezelfde manier bereizen als ooit de Romeinse infanterie: te voet. Het Romeinse Limespad voert je langs alle archeologische hoogtepunten door een wisselend landschap. In 2019 werd dit 275 kilometer lange pad uitgeroepen tot Wandelroute van het jaar. Op deze digitale Limeskaart kun je de hele Limes volgen en de mooiste bezienswaardigheden vinden.

Ontdek de Neder-Germaanse Limes vanuit deze knusse lodge aan het water in Roompot park Schaijk, een kwartiertje van Nederlands oudste Romeinse stad Nijmegen, waar het tegenwoordig bruist van het leven.

Of in dit mediterrane stijl vakantiehuis in het kleinschalige park Duinresort Dunimar. Een leuke tip voor een uitstapje: in het nabijgelegen Valkenburg (ZH) wordt de musical Soldaat van Oranje nog steeds opgevoerd.

Het Woudagemaal

Boven het Friese stadje Lemmer steekt de 60 meter lange schoorsteen van het Woudagemaal uit. Niet alleen een schitterend gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, maar ook het enige werkende stoomgemaal ter wereld.

Het Woudagemaal werd gebouwd in 1920 om overtollig water weg te pompen. In de winter stonden grote delen van Friesland onder water. Het nieuwe gemaal, dat zes miljoen kubieke meter water per dag kon wegpompen, bracht hier verandering in. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd en het enige dat nog steeds in werking is. Ook tegenwoordig wordt het gemaal nog eenmaal per jaar een week gebruikt – een sensatie om mee te maken.

Een bezoek aan het Woudagemaal valt mooi te combineren met tochtjes langs de Friese meren en het ontdekken van mooie oude stadjes. Bijvoorbeeld vanuit dit lichte en luchtige watercottage in het kleinschalige park Roompot Terkaple in het Sneekermeergebied.

De molens van Kinderdijk

Bijna net zo’n iconisch beeld van Nederland onder buitenlanders als tulpen en klompen: de 19 molens van Kinderdijk. In het mooie, waterrijke gebied bij Dordrecht staan ze op een rij, alsof ze poseren voor een foto. De molens werden rond 1740 gebouwd als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Als een uniek symbool voor het Nederlandse watermanagement werden ze in 1997 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Kijk bij je bezoek zeker eens binnen in een van de drie Museummolens. En ga mee op een vaartrip langs alle molens van Kinderdijk. Voor natuurliefhebbers is Nationaal Park De Biesbosch niet ver weg, en wie meer geïnteresseerd is in stadse genoegen zit zó in het bruisende centrum van Rotterdam.

Cape Helius

Onze tip voor een verblijf in dit boeiende stukje Holland-waterland is deze statige vrijstaande villa op Roompot park Cape Helius bij het historische vestingstadje Hellevoetsluis.

Naar Blog overzicht