Italië heeft meer dan duizend meren, bekend om hun ongelofelijke schoonheid en elk gekenmerkt door verschillende specifieke eigenschappen. Het Italiaanse Merengebied ligt tussen de indrukwekkende berglandschappen van Noord-Italië en het glooiende landschap van Toscane. De “laghi del Nord Italia” liggen in het overgangsgebied tussen het hooggebergte en de Povlakte en dit zorgt voor een fantastisch landschap perfect voor een rustgevende vakantie. De vier bekendste meren in Noord-Italië zijn het Lago di Garda, Lago d’Iseo, Lago di Como en Lago Maggiore.

Lago di Garda

Lago di Garda zonsondergang
Alt: Lago di Garda zonsondergang

Het Gardameer moet je zeker en vast bezoeken wanneer op reis door Noord-Italië. Het bergmeer strekt zich uit over meer dan 50 km van noord naar zuid en is verdeeld over drie Italiaanse regio’s: Veneto in het oosten, Lombardije in het westen en Trentino-Alto Adige in het noorden. Lago di Garda is een van de belangrijkste Italiaanse en Europese toeristische bestemmingen en draagt er zeker toe bij om van de provincie Verona een toeristische trekpleister te maken.

Het water in Gardameer wordt uiterst schoon gehouden en is daarom perfect om in te zwemmen en er zijn daarnaast ook tal van mogelijkheden voor watersporten. De meest populaire sportactiviteiten aan het Gardameer zijn ongetwijfeld windsurfen en zeilen, vooral in de plaatsen Torbole, Riva, Gargnano en Malcesine, waar de wind vrijwel altijd waait. Het noordelijke Gardameer is ook zeer rijk aan attracties voor duikliefhebbers. In de wateren van Malcesine ligt het wrak van een boot die in 1986 op een diepte van ongeveer 35 meter is gezonken, en een kleine grot genaamd “Island of Olive Trees” op een diepte van ongeveer 13 meter.

25 steden en dorpen liggen rond het Gardameer en ze zijn bijna allemaal een bezoekje waard. Daarnaast is er meestal wel een huisje of een appartement aan het Gardameer te huur. Sirmione, gelegen aan de zuidelijke oever van het Gardameer, is de meest populaire toeristische bestemming aan dit meer. Sirmione strekt zich uit over een schiereiland, een natuurlijke waterscheiding tussen de Bresciaanse en Veronese oevers van het meer. De ingang van het historische centrum wordt bewaakt door het Scaliger-kasteel dat met zijn enorme torens en aanlegsteiger voor de vloot is het een van de best bewaarde kastelen in Italië.

Lago di Como

Uitzicht op het Lago di Como

Met een maximale diepte van ongeveer 410 meter is het Comomeer een van de diepste meren van Europa. Het Comomeer biedt een hele reeks activiteiten voor bezoekers. Kies voor een boottocht op het meer, wandel door de nabijgelegen heuvels en bergen en verken de prachtige tuinen en promenades langs het meer. Zeker bij zonsondergang moet je een leuk plaatsje met zicht op het meer proberen te bemachtigen. Er zijn ook vakantiehuizen in Italië met dit soort magische vergezichten te vinden! De zonsondergangen rond het Comomeer zijn absoluut magisch. Voor het mooiste uitzicht ga je het best naar de oostelijke oever van het meer, waar je kunt genieten van de prachtige omgeving die weerkaatst op het wateroppervlak. Wist je dat er ook huisjes op een vakantiepark aan het Comomeer te boeken zijn? Zo geniet je van de mooie natuur terwijl je van alle gemakken voorzien bent op het park.

De bekendste steden rond het meer zijn Como en Lecco. De stad Como wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en meest pittoreske plaatsen in Lombardije en heeft tal van bezienswaardigheden zoals de kathedraal Duomo, beschouwd als een van de mooiste monumenten in Noord-Italië, gebouwd in verschillende stijlen. Tijdens je vakantie bij het meer van Como moet je zeker ook een dagje naar Lecco trekken. Het uitzicht op het meer vanuit de stad Lecco is echt adembenemend. Kijk uit over kleine vissersbootjes in de haven of naar de besneeuwde bergen en kom volledig tot rust aan de overs van het kalme water.

Lago Maggiore

Zicht op het Lago Maggiore

Het Lago Maggiore in Noord-Italië is werkelijk een prachtige plek om te bezoeken. Het meer is 212 km² groot, 60 km lang en maximaal 10 km breed. Het Lago Maggiore is zo het op een na grootste meer van Italië en de kustlijnen raken niet alleen het Zwitserse kanton Ticino, maar ook twee Italiaanse regio’s: Piemonte en Lombardije. Het bergmeer werd in de oudheid door de Romeinen vernoemd naar Maximus (of Maggiore) omdat het het grootste van de pre-Alpine meren was. Bekende plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Verbania, Luino en Stresa.

Het gebied rond het meer is erg populair bij toeristen en in juli en augustus is het daarom erg bedrijvig en lopen de belangrijkste bezienswaardigheden vol toeristen. In het late voorjaar en de late zomer is het echter een stuk rustiger. Van alle steden aan het Lago Maggiore is Stresa de beroemdste. Stresa is een pittoresk stadje aan de westelijke oever van het Lago Maggiore en zeker het bezoeken waard. Via een kabelbaan vanuit Stresa kan je naar Monte Mottarone (top 1491 m) trekken, waar je kunt genieten van een spectaculair panorama over de meren en bergen. Je moet daarnaast zeker een bezoek brengen aan de Borromeïsche eilanden, die zeer goed bereikbaar zijn met veerboten vanuit Stresa.

Lago d’Iseo

Uitzicht over het Iseomeer

Lago d’Iseo ligt op de grens tussen twee provincies van de regio Lombardije: Bergamo en Brescia. Van alle meren in Noord-Italië wordt het Iseomeer het minst bezocht door toeristen en daarom is het er ook iets rustiger dan bij de andere meren in Noord-Italië. Om wat voor reden dan ook, het Iseomeer en zijn steden zijn niet getroffen door dezelfde hoeveelheid bezoekers als de naburige meren. Monte Isola, het eiland in het midden van het Iseomeer, is zeker het bezoeken waard en is makkelijk bereikbaar via boot. Veerboten kruisen de hele dag over het water, naar het eiland en naar de verschillende steden aan de oevers van het meer.

Zeker voor wandelaars is dit meer een echte aanrader. De heuvels rond het Iseomeer bieden een fantastische verscheidenheid aan wandelpaden voor wandelaars van alle niveaus. Het kalme meeroppervlak is ook ideaal voor alle vormen van watersport. Een goede tijd om het meer te bezoeken is in de late zomer of vroege herfst, wanneer de temperaturen iets milder zijn en het Festival Franciacorta in Cantina plaatsvindt, ter ere van de beroemde mousserende wijn.

Naar Blog overzicht