Wist je dat er in totaal 21 Nationale Parken zijn in Nederland? Alle nationale parken in Nederland hebben hun eigen unieke kenmerken, zoals zandduinen, wilde dieren en moerassen. Hierbij een overzicht van alle 21 Nationale parken.

1. Nationaal Park Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe
Nationaal Park Hoge Veluwe

In dit 5.400 hectare grote gebied van bos, duinen en heide in de provincie Gelderland kun je natuur en cultuur ontdekken. Het park omvat ongeveer 5% van de Veluwe, het grootste natuurlijke laaglandgebied van Noordwest-Europa. Het is een droom voor fietsers, want er zijn fietsstations rond het park, evenals bij de ingangen van Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo. Daar kun je gratis een witte fiets lenen en de prachtige natuur gaan verkennen. Elke maand organiseert het park safari’s, evenals een nachtelijke dierspottrip waar je op zoek gaat naar wilde dieren tijdens de late uurtjes. En alsof dit alles nog niet genoeg is, vind je er het Kröller-Müller Museum, met een grote collectie Van Goghs.

Vakantiehuizen bij het Nationaal Park Hoge Veluwe

2. Maasduinen Nationaal Park

Maasduinen Nationaal Park
Maasduinen Nationaal Park

Dit prachtige Nationale park in Limburg ligt dicht bij de grens tussen Nederland en Duitsland. Verspreid langs de Maas, herbergt het park verschillende soorten flora en fauna. Je kunt er een aantal reptielen en hordes vogels spotten, maar ook behoorlijk wat vlinders. Het landgoed in dit park ‘De Hamert’ is ook populair bij toeristen. De rivier heeft hier het langste duingebied van Nederland.

Vakantiehuizen bij het Nationaal Park Hoge Veluwe

3. Lauwersmeer Nationaal Park

Highlander in Lauwersmeer
Highlander in Lauwersmeer

De rivier de Lauwers, die naar de Waddenzee stroomt, heeft zijn monding in het noorden van het land. Het Lauwersmeer is een zoetwatermeer, ontstaan door overstromingen. Het nationale park is een enorme attractie voor vogelliefhebbers. In de winter wordt het gebied overspoeld door trekvogels , terwijl het landschap vol grazende dieren is. Het park is ook populair onder skywatchers die een heldere hemel met veel sterren willen observeren.

Vakantiehuizen bij het Lauwersmeer Nationaal Park

4. Schiermonnikoog Nationaal Park

Schiermonninkoog vuurtoren
Schiermonninkoog vuurtoren

Dit park, dat het hele Waddeneiland Schiermonnikoog beslaat, ademt Noordzeelucht. Het eiland is bedekt met fiets- en wandelpaden die je de bossen, duinen en stranden laten verkennen. Op je avontuur zul je verrast zijn hoe snel het landschap wisselt tussen polder, kwelder, bos en duinen.

In de winter overwinteren duizenden ganzen op Schiermonnikoog, terwijl graslandvogels zoals kieviten, tureluur en scholeksters in de zomer hun mannetje staan. Je bent er met de veerboot vanaf het vasteland en Wagenborg in 45 minuten, 365 dagen per jaar.

Vakantiehuizen bij het Schiermonnikoog Nationaal Park

5. De Alde Feanen Nationaal Park

De Alrde Feanen Nationaal Park
De Alrde Feanen Nationaal Park

Nationaal Park Alde Feanen, een bijzonder veengebied in Friesland, bestaat uit 4.000 hectare aan meren, veenmoerassen en grasland tussen Leeuwarden en Heerenveen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, met meer dan 500 soorten planten, waaronder talloze orchideeën. Ook kom je er meer dan 100 soorten broedvogels tegen.

Het vroege voorjaar is een waar spektakel in de wetlands, wanneer duizenden grutto’s, kemphanen en wulpen er doorheen trekken. De zomer is het seizoen van de ooievaars, er zijn palen geplaatst zodat deze vogel nesten kan bouwen.

Laat de kans om het park vanaf het water te zien niet voorbij gaan, je kunt hier op diverse plekken een kano of boot huren.

Vakantiehuizen bij het De Alde Feanen Nationaal Park

6. Drents-Friese Wold Nationaal Park

Drents-Friese Wold Nationaal Park
Drents-Friese Wold Nationaal Park

Een land van grenzeloze heide, stuifzand en bos: het uitgestrekte Nationaal Park Drents-Friese Wold beslaat meer dan 6.000 hectare. Grote delen van het park zijn voorzien van geasfalteerde fietspaden. Fietsen is naast wandelen dan ook erg populair in het natuurgebied.

De enorme zandvlakte bij Aekingerzand, omringd door prachtige dennenbomen is een beeld dat dit nationale park echt kenmerkt. Bij Doldersummerveld is een eindeloze heide, waar je kunt wandelen of kunt genieten van een picknick. Ook vind je op meerdere plekken in dit gebied uitkijktorens om van het uitzicht te genieten.

Het moderne bezoekerscentrum is te vinden in Appelscha, dit is ook het startpunt voor veel wandel- en fietspaden. Hier krijg je informatie over de dieren en planten die je tegenkomt in het gebied.

Vakantiehuizen bij het Drents-Friese Wold Nationaal Park

7. Dwingelderveld Nationaal Park

Dwingelderveld Nationaal Park
Dwingelderveld Nationaal Park

Deze 3.700 hectare grote mix van heide, moerassen, stuifzand, bos en meer dan 40 vennen is het grootste natte heidegebied van Europa en een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzame soorten planten, vogels en vlinders.

Een van de grootste jeneverbesstruiken van heel Nederland vind je in het noorden van dit gebied, rond het Lheebroekerzand. Wat je het meest zal opvallen aan het Dwingelderveld is de enorme verscheidenheid, van zoetgeurend naaldbos tot idyllische vennen en heidevelden.

Vakantiehuizen bij het Dwingelderveld Nationaal Park

8. Drentsche Aa Nationaal Park

Drentsche Aa Nationaal Park
Drentsche Aa Nationaal Park

Drentsche Aa is een nationaal park, gelegen in de provincie Drenthe aan de westkant van de Hondsrug. Het bestaat uit het cultuurlandschap rondom het dal van de rivier de Drentsche Aa. Het landschap is bijna hetzelfde als in het midden van de 19e eeuw, omdat de landbouwlandschapshervormingen van de 20e eeuw in dit gebied niet werden doorgevoerd.

Hierdoor zijn veel hagen, heidevelden en traditioneel beheerde akkers gespaard gebleven van transformatie. Het nationaal park maakt deel uit van het grotere nationale landschap Drentsche Aa.

Vakantiehuizen bij het Drentsche Aa Nationaal Park

9. Weerribben-Wieden Nationaal Park

Weerribben-Wieden Nationaal Park
Weerribben-Wieden Nationaal Park

In Overijssel vaar je door het grootste ven van Noordwest-Europa. Het landschap is hier zowel mooi als interessant: het product van honderden jaren interactie tussen mens en natuur. Vanaf de jaren 1300 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het gebied gebruikt voor turfwinning, met achterlating van kanalen en plassen, en lange stroken land waar het veen werd gelegd om te drogen.

Je kunt dit gebied het beste ontdekken per kano, roeiboot of elektrische boot, die je in Giethoorn kunt huren. Er is daarnaast ook een vakantiepark in Giethoorn! Op je tocht drijf je langs knusse turfwerkershuisjes in het charmante waterdorpje Dwarsgracht. Van april tot oktober vertrekken er rondvaartboten vanuit het bezoekerscentrum in Wieden, onder leiding van een gids die je van alles vertelt over de dieren en planten die je tegen komt.

Vakantiehuizen bij het Weerribben-Wieden Nationaal Park

10. Sallandse Heuvelrug Nationaal Park

Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug

Dit brede heidegebied heeft lichte heuvels die oplopen tot ongeveer 75 meter. Het kabbelende landschap kreeg ongeveer 180.000 jaar geleden vorm toen ijskappen vanuit Scandinavië naar het zuiden rolden.

En hoewel geen van de heuvels op de Sallandse Heuvelrug te uitdagend is, heb je vanaf de toppen prachtige uitzichten over de landschappen. Op de heide grazen schapen en koeien, die het landschap vrijhouden van bomen en grassen. Wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers komen allemaal goed aan hun trekken, door het ruime aanbod aan paden.

Vakantiehuizen bij het Sallandse Heuvelrug Nationaal Park

11. Veluwezoom Nationaal Park

Veluwezoom Nationaal Park
Veluwezoom Nationaal Park

Het eerste nationale park van Nederland ligt aan de zuidoostelijke rand van de Veluwe en dateert uit 1931. Het is een van de meer heuvelachtige parken op deze lijst. De Veluwezoom reikt tot 110 meter boven de zeespiegel. De toppen zijn stuwwallen die gevormd zijn tijdens de Saalien IJstijd zo’n 150.000 jaar geleden.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Posbank, op 90 meter boven het park, vooral wanneer de paarse heide in bloei staat. Probeer in de herfst, de paartijd van de edelherten, in het park te zijn, wanneer je naar speciale observatieposten kunt gaan om de mannetjes te horen brullen om een partner te lokken.

Vakantiehuizen bij het Veluwezoom Nationaal Park

12. Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park

Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug

Een ander overblijfsel van de Saalienijstijd is de Utrechtse Heuvelrug, een rug van lage zandheuvels die zich van zuidoost naar noordwest in Utrecht uitstrekt. De heuvels zijn bedekt met het op een na grootste bos van Nederland. Percelen eiken- en beukenbossen herinneren aan oude postglaciale bossen.

In het westen wordt het landschap gladder terwijl je afdaalt in weilanden, heidevelden en stuifzandgordels onderbroken door meren. Wandelen, fietsen en paardrijden zijn erg populair in dit gebied en je kunt herten, vossen, spechten en roofvogels zien tijdens je activiteit. Ook kun je het landhuis Huis Doorn bezoeken, waar keizer Wilhelm II van 1919 tot 1941 woonde.

Vakantiehuizen bij het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park

13. Duinen van Texel Nationaal Park

Duinen van Texel
Duinen van Texel

Ruim een kwart van het eiland Texel bestaat uit Nationaal Park Duinen van Texel. In dit natuurgebied vind je een verscheidenheid aan landschappen, waaronder duinen, valleien, bossen en moerassen, compleet met een verscheidenheid aan dieren, zeldzame plantensoorten en beschermde vogels. Dit alles is te ontdekken via verschillende routes, zoals uitgebreide fietspaden, wandelroutes en ruiterpaden. Een prima excuus voor een heerlijke Texel vakantie!

Vakantiehuizen bij het Duinen van Texel Nationaal Park

14. Zuid-Kennemerland Nationaal Park

Dit Nationaal Park ligt dicht bij Amsterdam, waardoor het de perfecte ontsnapping is aan het drukke stadsleven. Het nationale park bestaat voornamelijk uit strand en zandduinen. In Zuid-Kennemerduinen is van alles te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, paardrijden, bizons spotten. Ook zijn er prachtige landgoederen (sommige met formele tuinen), een wild duinlandschap en veel verschillende plant- en diersoorten.

Vakantiehuizen bij het Zuid-Kennemerland Nationaal Park

15. Oosterschelde Nationaal Park

Oosterschelde Nationaal Park
Oosterschelde Nationaal Park

Nationaal Park Oosterschelde ligt in de provincie Zeeland en is het grootste nationale park in Nederland. Het grootste deel van het park bestaat uit water en vanwege het getij verandert het landschap constant, waardoor het een interessante plek is om te bezoeken. Er leeft hier een scala aan planten en dieren, omdat de kwelders verschillende ecosystemen hebben gecreëerd. Het is ook de thuisbasis van de stormvloedkering Oosterschelde, die Nederland beschermt tegen zware overstromingen. In het museum kun je meer te weten komen over de watersnood van 1953.

Vakantiehuizen bij het Oosterschelde Nationaal Park

16. De Biesbosch Nationaal Park

De Biesbosch
De Biesbosch

De Biesbosch is een populair nationaal park en een van de grootste van Nederland. Het is vooral populair omdat er zoveel te doen is. Je kunt vogels spotten, wandelen, vissen, overnachten in een vissershut in het park, kano’s huren, fietsen en bijzondere wandeltochten maken met boswachters. Er is zelfs een evenementenkalender. De Biesbosch heeft een wild, maar mooi landschap. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de stad.

Vakantiehuizen bij de Biesbosch

17. De Zoom-Kalmthoutse Heide Cross-Border Park

De Zoom-Kalmhoutse Heide ligt op de grens van Nederland en Vlaanderen. Er is een verscheidenheid aan landschappen, waaronder bossen, duinen, heide, parken, vennen, polders en weilanden. Er is ook een zwaar bebost gebied dat oorspronkelijk in de 19e eeuw werd aangeplant om fabrieken van brandstof te voorzien. Natuurbescherming was in dit gebied niet altijd een prioriteit, zeker niet omdat het grensoverschrijdend was. Maar nu is er een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten, die hier worden beschermd, omdat ze bedreigd of kwetsbaar zijn.

Vakantiehuizen bij De Zoom-Kalmthoutse Heide Cross-Border Park

18. De Loonse en Drunense Duinen Nationaal Park

Loonse en Drunense Duinen
Loonse en Drunense Duinen

In Noord-Brabant bewaart dit park zo’n 30 vierkante kilometer stuifzand, bekend als de “Brabantse Sahara”. Een echte woestijn, de temperaturen in deze duinen kunnen schommelen van zinderend op een zomerse dag tot bijna ijskoud ’s nachts. Er wonen veel reeën in de beboste gebieden en boven je hoofd zie je roofvogels vliegen. Er zijn veel paden om te fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Met de fiets kun je vanuit Tilburg of Den Bosch naar het park rijden, langs het mooie Drongelenskanaal, dat de noordgrens van De Loonse en Drunense Duinen volgt.

Vakantiehuizen bij de Loonse en Drunense Duinen

19. De Groote Peel Nationaal Park

De Groote Peel
De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een prachtig uitgestrekt gebied, ideaal voor wandelaars en vogelspotters. Het heeft een breed scala aan landschappen, waaronder moerassen, vijvers, bossen en open landschappen. Dit nationale park is de perfecte plek als je op zoek bent naar rust en stilte. Er zwerven ongeveer 25 soorten zoogdieren over het terrein – zoals wilde zwijnen, herten en bunzingen – en als je een vogelliefhebber bent, heb je ook geluk. De kraanvogel, aalscholver en rietgans zijn te zien in dit prachtige park.

Vakantiehuizen bij De Groote Peel

20. De Meinweg Nationaal Park

De Meinweg
De Meinweg

In Zuid-Limburg maakt het heuvelachtige Nationaal Park Meinweg deel uit van het grotere Natuurpark Maas-Schwalm-Nette, dat zich uitstrekt over de grens met Duitsland. Het terrassenlandschap aan de Meinweg, zeldzaam voor Nederland, bestaat uit drie plateaus, waarvan de hoogste tot 80 meter boven de zeespiegel reikt. Deze terrassen zijn gevormd door afzettingen van de Rijn en Maas en aardbevingen door de eeuwen heen. Het park heeft drie bewegwijzerde wandelroutes, blauw, wit en rood, en je kunt ze allemaal in ongeveer drie uur afleggen. Deze paden leiden je door bos, over heide en langs plassen en beekjes. Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer is het hele jaar geopend en organiseert begeleide wandelingen over de heide in de zomer, en in de herfst om bijzondere paddenstoelen te spotten.

Vakantiehuizen bij het Meinweg Nationaal Park

21. Nieuw Land Nationaal Park

Nieuw Land fietsers
Nieuw Land fietsers

Nationaal Park Nieuw Land is het grootste kunstmatige natuurpark ter wereld. Het is gelegen nabij de metropoolregio Amsterdam en ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Nieuw Land beslaat 29.000 hectare en omvat tal van bestaande natuurgebieden: de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, Marker Wadden en Trintelzand.

Vakantiehuizen bij het Nieuw Land National Park
Naar Blog overzicht