Historische steden zoals Dubrovnik, Split, Zadar en Zagreb en de ongerepte natuur zijn enkele van de topattracties van Kroatië. De levendige hoofdstad Zagreb is daarnaast ook de thuisbasis van enkele van de beste musea, galerieën, restaurants en winkels van het land. De totale lengte van de Kroatische kust is 6.278 km, waarvan 1.880 km aan het vasteland en 4.398 km aan de kustlijn van de eilanden. Met zijn 78 grotere eilanden, 524 kleine eilandjes en 640 kliffen behoort de Kroatische Adriatische kust tot de meest grillige van Europa. Het is daarom geen verrassing dat Kroatië enkele van de mooiste stranden van de wereld heeft. Uiteraard kun je er bij Belvilla een huisje aan zee huren, om extra van dit natuurschoon te genieten. Hieronder vind je de vijf mooiste stranden volgens ons.

Sakarun strand

Mooie Adriatische kust in Kroatië. Luchtfoto van de turquoise blauwe lagune op het strand van Sakarun op het eiland Dugi Otok, jachten verankerd in de blauwe baai

Het strand van Sakarun ligt op het eiland Dugi Otok en wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Europa, dankzij de schoonheid van het kristalheldere water en het fijne witte zand, een soort strand dat vrij zeldzaam is in Kroatië. Dit prachtige strand wordt omgeven door wilde natuur en exotische pijnbomen. Vanwege het ondiepe water en de schaduw van de dennenbomen is dit de perfecte locatie om volledig tot rust te komen.

Het eiland Dugi Otok heeft veel leuke attracties waar het hele gezin van zal genieten. Je hoeft niet de hele dag op het strand te liggen, er is namelijk ook heel wat te doen in en rond Sakarun. Volg bijvoorbeeld een tour van een halve dag van Zadar naar de lagune van Sakarun of zwem, snorkel in de ondiepe zee nabij het strand. Op het eiland is het Telascica Nature Park een must-see. Het natuurpark Telascica ligt rond de baai van Telascica – waaraan het park zijn naam dankt – en staat bekend om zijn baaien en kleine eilanden, evenals de kliffen – waarvan de hoogste Grpascak is, met een hoogte van 161 meter.

Stiniva strand

Luchtfoto van een prachtig Stiniva-strand op het eiland Vis, Kroatië

Het Stiniva strand is een klein verborgen strand op het Vis-eiland en is ongetwijfeld een van de meest pittoreske stranden van Kroatië. Dit kleine kiezelstrand, gelegen aan de zuidkust van het eiland, wordt omringd door de iconische hoge kliffen die diep in de smalle baai zijn uitgehouwen. Het eiland Vis ligt op ongeveer 50 km van Split en is het verste bewoonde eiland van het Kroatische vasteland. Omdat het zo ver weg is, bezoeken niet veel mensen Vis op dagtochten vanuit Split en hoewel het een van de mooiste stranden ter wereld is, zullen er waarschijnlijk niet (heel) veel mensen zijn.

Het strand van Stiniva biedt, naast natuurlijke schoonheden, veel verschillende activiteiten voor diegenen die houden van een energieke zomervakantie. De heldere turquoise zee is uiteraard aantrekkelijk om er te gaan zwemmen en snorkelen en sinds enkele jaren kun je er ook aan Stand-up Paddle (SUP) doen aan de kustlijn. Vanwege het mediterrane klimaat is deze locatie ook ideaal voor het onderhouden van uitstekende wijngaarden en dit maakt het eiland ook een geweldige plaats om lekker te eten en drinken.

Baška strand

Kiezelstrand en zonnebrand op de blauwe lucht. Baska, eiland Krk, Kroatië

Community Verified icon

Baška ligt op het eiland Krk en heeft enkele van de fraaiste stranden van de Kvarnerbaai. Het kustgebied heeft niet één strand maar 30 stranden. Het langste stuk strand (bijna 2 km), Baška strand, rijkt tot aan de stad zelf, waardoor het gemakkelijk te bereiken is. De bestemming is daarom ook ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar ontspanning, zon en mooie stranden nadat ze de historische dorpskern van het stadje Baška hebben verkend. De stranden in Baska zijn niet zanderig maar hebben rotsstranden in de vorm van kleine kiezels en grotere, gladde rotsen. Het is daarom aan te raden om sandalen of zwemschoenen mee te brengen.

Watersporten zijn heel erg populair in dit gebied, bijvoorbeeld parasailing, tubing, jetskiën. Bij tubing maakt men gebruik van een plastic binnenband die men achter een boot of jetski hangt. Door de sterke wind op Baška en omgeving is het eiland uiterst geschikt voor de gevorderde windsurfer. Je kunt ook een tour nemen in een “semi-onderzeeër” die je meeneemt onderwater en je het zeeleven laat zien. Door de 5 m² grote ramen kun je de verbazingwekkende zeewereld verkennen en kun je verschillende vissoorten, zeesterren, zee-egels en verschillende zeealgen observeren.

Pelješac strand

Luchtfoto van de baai en het strand van Vucine op het schiereiland Peljesac in de buurt van Zuljana, Adriatische Zee, Kroatië

Pelješac is een schiereiland in het zuiden van Kroatië en kijkt uit op het stadje Neum. Het schiereiland Pelješac is een van de groenste en wildste delen van de Kroatische kust maar heeft ook historische bezienswaardigheden en beide zand- en kiezelstranden. De stranden zijn een geweldige plek om te ontspannen, weg van de drukte die verwacht wordt in een typisch toeristisch kustplaatsje in Kroatië. Alhoewel Pelješac populair is geworden bij toeristen, is de natuur nog steeds intact en vind je er nog steeds de rustige plekjes.

Het schiereiland is het op één na grootste van Kroatië en daarom zijn er veel interessante plekken om te bezoeken. Orebić is de grootste stad op Pelješac en ligt nabij de berg St. Elia. Het Maritiem Museum is zeker een bezoekje waard en op de heuvel boven de stad bevindt zich ook het Franciscaner kloostermuseum met votiefschilderijen van zeelieden en hun families. Pelješac staat bekend om zijn zeevruchten, vooral oesters en andere schaaldieren gevangen in de baai van Mali Ston, waar je ook de beste restaurants kunt terugvinden.

Nin strand

Adriatische stad Nin zandbank strand luchtfoto, Dalmatië regio van Kroatië

Nin is de thuisbasis van 2800 mensen en ligt op slechts 17 kilometer van de stad Zadar. Het stadje staat bekend om de kleinste kathedraal ter wereld en enkele van de mooiste stranden ter wereld. De stranden van Nin zijn in totaal maar liefst 8.000 meter lang en het langste en bekendste daarvan is een drie kilometer lang strand genaamd Queen’s Beach. De vrouw van de eerste Kroatische koning, Tomislav, was namelijk aangetrokken door de schoonheid van dit strand en de koninklijke familie ging daarom vaak op vakantie naar dit strand.

Queen’s Beach is een zandstrand, heeft een extreem lang ondiep strand en is daarom ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Tijdens jouw vakantie in Nin kun je niet alleen zon, strand en zee verwachten, maar ook een breed scala aan activiteiten. Het stadje Nin ligt op een klein rond eiland omgeven door een ondiepe lagune en vogelspotters kunnen in de lagune daarom tot 250 verschillende soorten vogels spotten, waarvan er vele met uitsterven worden bedreigd. Wat je zeker en vast ook niet mag missen bij jouw bezoek aan Nin is het verkennen van de Nin-zoutpannen en het zoutmuseum.

Naar Blog overzicht