Voor veel mensen is Kroatië nog een onbekende parel. Niet wetende wat hier allemaal te zien en te beleven is. Een land met veel rust, tradities maar tegelijkertijd ook modern, levendig en het beschikt over de nodige luxe. Kroatië heeft verrassende regio’s met veel natuur, lange zandstranden en een rijke geschiedenis. Met haar 1778 kilometer lange kustlijn, 1185 eilanden, 8 nationale parken, 7 stuks Unesco-werelderfgoed en 11 natuurparken kun je zeker wel zeggen dat Kroatië een unieke bestemming is. Nu vraag je je natuurlijk af, waarom zou ik deze zomer naar Kroatië op vakantie gaan? Wij hebben 5 redenen voor je op een rijtje gezet!

1. Geniet van de mooiste natuur

Kroatië staat bekend om haar prachtige natuur dat maakt het een van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa! Waarschijnlijk ken je de prachtige Plitvice meren en de hoge Krka watervallen wel. Zoals we al schreven heeft Kroatië 8 nationale parken en 11 natuurparken. Dat betekent dat natuurliefhebbers hun hart hier kunnen ophalen. Het landschap is erg afwisselend, van mooie stranden, zeldzame flora en fauna, hoge watervallen tot bergen, Kroatië heeft het allemaal. De onderwaterwereld mag ook niet vergeten worden, door de helderblauwe zee is Kroatië een top bestemming voor duikers.

2. De rijke geschiedenis van Kroatië

Kroatië staat vol met oude kerken, kastelen, forten en ruïnes. De mooiste historische kustplaatsen om te bezoeken zijn: Dubrovnik, Istrië, Dalmatië, Porec, Split, Zadar en Sibenik. Al deze plaatsen hebben een rijk historisch centrum met typische architectuur van Kroatië. Naast mooie centrums staan er ook nog een heleboel Romeinse tempels, paleizen en amfitheaters. Game of Thrones fan? De kans is groot dat je locaties herkent, deze serie is namelijk deels in Kroatië opgenomen!

3. Veel zonuren!

Van juni tot en met september is het de beste periode om naar Kroatië op vakantie te gaan, vooral als je gegarandeerd zon wil. Dat komt door het warme weer en de vele zonuren, dat betekent: lekker lang op het strand liggen! Maar ook in mei en oktober is het weer in Kroatië nog zeker goed te doen. Het kustgebied van Dalmatië heeft een mediterraan klimaat. Dat betekent veel zon en warme, droge zomers. Istrië heeft daarentegen iets minder hoge temperaturen, dit komt door de nabijgelegen gebergtes. Dit wil niet zeggen dat het hier een stuk kouder is, maar wel beter uit te houden.

4. De heerlijke Kroatische keuken

Kroaten zijn gek op lekker eten en wijn en delen dit dan ook graag met hun gasten! De keuken draait om verse, seizoensgebonden ingrediënten uit eigen omgeving. Als je een rondreis maakt door Kroatië zul je merken dat de Turken, oude Grieken en Italianen gerechten uit hun eigen keuken hebben achtergelaten. Zo hebben de Italianen pasta achtergelaten. Langs de kust zijn er vooral gerechten te bestellen die passen bij het warme klimaat zoals vis en gegrild vlees. In het binnenland van Kroatië staan vooral vleesgerechten op het menu, deze sluiten goed aan op het koudere klimaat. De keuken van Kroatië is erg divers, er is genoeg keuze en dus voor iedereen wel iets!

5. Betaalbaar

Kroatië wordt steeds populairder, maar toch blijft het nog steeds erg betaalbaar. Vooral de prijzen voor de accommodaties zijn gunstig. In vergelijking met Nederland liggen de prijzen voor boodschappen wel hoger, maar dat maakt niet uit. Want als je op vakantie gaat, is het altijd lekker om te gaan uiteten en mocht het nou zo zijn dat de prijzen in restaurants en cafés verrassend laag liggen!

Bekijk alle vakantiehuizen in Kroatië

Naar Blog overzicht