Bij een bezoek aan Kroatië richten veel mensen zich meestal op de grotere steden, zoals Zagreb, Split of Dubrovnik, maar de ware schoonheid van de Kroatische cultuur schuilt in kleine steden. Mooie stranden, heldere zee, een uitstekende mediterrane keuken en de gastvrijheid van de lokale bevolking – wat heb je nog meer nodig voor een perfecte vakantie? Bekijk onze top 10 van kustplaatsen in Kroatië die je deze zomer absoluut niet mag missen!

1. Baska

Baska kustplaats Kroatië
Baska kustplaats Kroatië

Baska op het eiland Krk is een prachtige kustplaats en ook een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Kroatië. Gelegen in de pittoreske baai van de Baska-vallei en omgeven door een imposante bergachtige achtergrond, inspireert dit vakantieresort met een waar ansichtkaartpanorama!

Ooit een klein vissersdorpje, trekt de stad aan met een fantastisch toeristisch aanbod, paradijselijke stranden, prachtige attracties en talloze mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Bovendien staat Baska bekend om Vela Plaza, het 2 kilometer lange kiezelstrand dat ideaal is voor een zwemvakantie. Een ander hoogtepunt is de charmante oude binnenstad met zijn kleurrijke herenhuizen direct aan zee, waar geweldige restaurants en gezellige cafés een fantastische sfeer oproepen.

2. Rovinj

Rovinj haven in Kroatië
Rovinj haven in Kroatië

Rovinj is een charmant havenstadje aan de westkust van Istrië en zeker een van de mooiste plekjes van Kroatië! Niet langer een insidertip, bezoekers komen van over de hele wereld om dit magische hoogtepunt te bewonderen.

Bijzonder fascinerend is de oude binnenstad van Rovinj, die schilderachtig is gelegen op een klein schiereiland. Met de talloze kleurrijke huizen creëert het een adembenemend stadsgezicht. Tijdens een bezoek zijn er echter nog veel meer fantastische dingen te doen in Rovinj!

De charmante waterkant met de leuke cafés, de prachtige haven, de idyllische stranden en de eilanden voor de kust zijn slechts enkele van de attracties die je kunt bezoeken. Maar wat zijn de must-see plekken in Rovinj, wat zijn de leukste attracties en de beste tips voor je reis?

3. Trogir

Trogir stad Kroatië
Trogir stad Kroatië

Trogir, de historische havenstad in Kroatië, ligt op slechts ongeveer 30 kilometer van de kustmetropool Split en is beroemd om zijn pittoreske oude stad met zijn vele mooie attracties. Door de goede ligging nabij de luchthaven is de UNESCO-werelderfgoedstad een populaire bestemming geworden, niet alleen voor excursies, maar ook voor een vakantie in Kroatië.

Daarom kun je tal van spannende dingen verwachten in Trogir! De geschiedenis van Trogir gaat terug tot de 3e eeuw voor Christus. en sightseeing in de middeleeuwse straten is een soort tijdreizen waarbij er op bijna elke hoek iets te zien is dat de moeite waard is. Daarnaast staan de stadsstranden van Trogir en de pittoreske stranden van het voor de kust gelegen eiland Ciovo garant voor een ontspannen vakantie.

4. Umag

Umag stad Kroatië
Umag stad Kroatië

Umag is een populaire badplaats in het noordelijke deel van Istrië en verbaast zonhongerige vakantiegangers met een verscheidenheid aan prachtige stranden. Een fantastische mix van zacht glooiende zandstranden, kiezelstranden omzoomd met dennenbossen, rustige nudistenbaaien en goed onderhouden stenen stranden strekt zich uit langs een kustlijn van ongeveer 45 kilometer.

De zee in deze regio is ook fantastisch mooi en schittert deels in adembenemende blauwe zeekleuren. Daarom zijn sommige badplaatsen zelfs bekroond met de Blauwe Vlag. Om de Blauwe Vlag-status te krijgen moeten de stranden voldoen aan een specifieke reeks criteria met betrekking tot waterkwaliteit, informatievoorziening, milieueducatie, veiligheid en milieubeheer.

5. Cavtat

Cavtat Kroatië
Cavtat Kroatië

Het stadje Cavtat in Kroatië is een ware parel aan de Adriatische Zee en voor velen zelfs een van de mooiste plekken voor een strandvakantie in de regio Dubrovnik. Deze kustplaats betovert met een prachtige oude binnenstad, waar mooie plekken, zoals historische stadspaleizen, kerken en musea zijn gevestigd.

Een echt hoogtepunt zijn echter de prachtige stranden en idyllische baaien, die niet ver van het centrum liggen. Uniek is ook de romantische haven met de levendige boulevard. Het verbindt het stadscentrum met de talrijke restaurants, cafés en winkels met de pittoreske baaien. De omgeving van Cavtat is werkelijk prachtig en biedt ook veel bezienswaardigheden.

6. Biograd na Moru

Biograd na Moru stad in Kroatië
Biograd na Moru stad in Kroatië

Biograd na Moru in Kroatië is een populaire badplaats in het meest zuidelijke deel van de regio Zadar. Elk jaar trekken talrijke bezoekers van over de hele wereld naar deze mooie badplaats om hun zomervakantie op deze prachtige plek door te brengen. De talrijke baaien en stranden van Biograd, die langs de kust liggen, zijn prachtig en zorgen voor een uniek vakantiegevoel.

Een ander hoogtepunt en tegelijkertijd een van de belangrijkste attracties is de historische oude stad met de romantische boulevard aan het water, die vooral ’s avonds toeristen uitnodigt om te gaan wandelen. Ook de omgeving van Biograd is absoluut de moeite waard, en dus kunt u spannende dagtochten landinwaarts beginnen en de prachtige offshore-eilandwereld zien.

7. Brela

Brela strand Kroatië
Brela strand Kroatië

Het strand Punta Rata in Brela, ook wel Dugi Rat genoemd, is een echt juweel aan de Makarska Riviera en staat bekend als een van de mooiste stranden van Kroatië. Het herkenningspunt, de Brela-steen, siert veel ansichtkaarten van het land.

Internationale reismagazines en verschillende reisblogs hebben deze plek al uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. En echt, dit heldere kiezelstrand met de turkooisblauwe zeekleuren is gewoon adembenemend en daarom is Punta Rata een van de beste stranden om uw vakantie in Makarska door te brengen.

8. Primosten

Primosten stad Kroatië
Primosten stad Kroatië

Het pittoreske stadje Primosten ligt aan de Dalmatische kust en is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Kroatië. Het voormalige vissersdorp bekoort met zijn romantische oude binnenstad, interessante bezienswaardigheden, mooie accommodaties en onvergetelijke activiteiten, evenals geweldige excursiemogelijkheden in de omgeving van Primosten.

Slenterend langs de pittoreske waterkant, kun je genieten van een onvergelijkbare ambiance en tegelijkertijd heerlijke restaurants, bakkerijen en kleurrijke winkels vinden. Ook de stranden van Primosten zijn een echt hoogtepunt en garanderen het beste vakantiegenot.

9. Omis

Omis Kroatië
Omis Kroatië

Omis in Kroatië is een adembenemende vakantieregio in het hart van Dalmatië. Gelegen tussen de beroemde havenstad Split en de populaire vakantieregio Makarska, betovert de prachtige Omis Riviera haar bezoekers met prachtige stranden, veel natuur en uitzonderlijk mooie attracties. Langs de pittoreske kust kun je veel beleven en veel geweldige plekken ontdekken.

Naast de betoverende oude stad en het kasteel, zijn de belangrijkste hoogtepunten van Omis het Starigrad-fort op de berg en de spectaculaire kloof met de Centina-rivier. Daarnaast is de Omis Riviera het perfecte startpunt voor excursies in de omgeving.

10. Solin

Solin Kroatië
Solin Kroatië

Sukošan is een charmant stadje in Kroatië en een erg populaire vakantiebestemming in de regio Zadar tijdens de zomermaanden. Deze kustplaats trekt bezoekers met een pittoreske oude stad, waar historische gebouwen en kerken verborgen zijn en een romantische boulevard aan het water met goede restaurants en kleine cafés te bieden heeft.

Bovendien zijn er de talloze prachtige stranden die een strandvakantie perfect maken. Ook de omgeving van Sukošan is zeer interessant en heeft dankzij de nabijheid van Zadar en 5 nationale parken veel te bieden. Super voor iedereen die tijdens zijn vakantie onvergetelijke excursies wil maken! Bekijk ook eens de vakantieparken in Kroatië in de buurt van deze kustplaatsen, en begin met het plannen van je volgende vakantie.

Naar Blog overzicht