Corsica is het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee, na de eilanden Cyprus, Sardinië en Sicilië. Het eiland ligt tussen de westkust van Italië en de noordkust van Sardinië — een Italiaans eiland — maar toch maakt Corsica een deel uit van Frankrijk nadat het werd verkocht aan de Fransen in 1768. Corsica heeft de bijnaam het Eiland van Schoonheid vanwege de prachtige landschappen zoals de rode kliffen langs de turquoise wateren. Dit zijn volgens ons de top 5 redenen waarom je naar Corsica op vakantie moet gaan.

De prachtige stranden

stranden van Corsica
stranden van Corsica

Aangezien Corsica een eiland is in de Middellandse zee, is de belangrijkste reden om hier op vakantie te gaan de ontzettend mooie stranden. Corsica heeft maar liefst 200 stranden langs een prachtige kustlijn van 1000 km en veel toeristen komen naar het eiland om te genieten van zee en strand. Als je dus op zoek bent naar de perfecte bestemming voor een strandvakantie, zul je geen betere plaats vinden om je behoefte aan zon, strand en zee te stillen dan Corsica.

Op het eiland vind je fijne en grove witte en gouden zandstranden terug, maar ook kiezelstranden. De stranden op Corsica zijn ongelooflijk schoon, of je nu kiest voor één van de meer afgelegen baaien of een drukker stadsstrand. En vanwege de ligging van het eiland in de Middellandse Zee en de wind die er waait biedt het eiland ook de ideale omstandigheden voor een breed scala aan watersporten. Het uitzicht en de kustlijn naast de stranden is daarnaast echt spectaculair omdat je op verschillende plaatsen omringd bent door een bergachtig landschap.

De gezellige vissersdorpjes

vissersdorpjes in Corsica
vissersdorpjes in Corsica

Corsica heeft vier grote steden: Ajaccio, Bonifacio, Bastia en Calvi. Hoewel deze steden zeker en vast een bezoek waard zijn, zijn het vaak de kleinere steden en dorpen die het meest memorabel zijn tijdens een bezoek aan Corsica. In plaats van in een van de grotere steden te verblijven, raden we daarom aan voor een van de kleinere badplaatsen te opteren, omdat deze een perfecte uitvalsbasis zijn tijdens een vakantie naar Corsica.

Het kleine havenstadje Centuri is een van de beste plekken om te verblijven op Corsica. Centuri is een gezellig havenstadje op het schiereiland Cap Corse. Het ligt aan de westelijke kant van Cap Corse tussen Pino en Ersa. Overal langs de kustlijn vind je leuke cafés en restaurants aan het water met uitzicht op de haven en vissersboten waardoor het zicht vanop één van de vele terrasjes er echt als een postkaart uitziet. De haven is nog steeds actief en is de drukste op Cap Corse. Door de dagelijkse verse aanvoer van vis en kreeft zijn de restaurants in Centuri een uitstekende keuze als je van zeevruchten houdt.

Parc Naturel Régional de Corse

Parc Naturel Régional de Corse
Parc Naturel Régional de Corse

Corsica is de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest zeldzame dieren en planten, waarvan er vele te vinden zijn in het Parc Naturel Régional de Corse, een natuurpark dat bedreigde diersoorten beschermt. Parc Naturel Régional de Corse is 3.500 vierkante km groot en omvat ongeveer 40% van het totale oppervlak van Corsica. Binnen de grenzen van het park kun je enkele van de meest indrukwekkende landschappen ontdekken die je ooit hebt gezien, zoals bossen en meren, bergen en kloven, en het is daarom een echte aanrader om er al wandelen op uit te trekken tijdens je vakantie.

Corsica’s adembenemende bergen, afgelegen dorpjes op een heuvel en een prachtig uitzicht op zee zijn gemaakt voor wandelvakanties. Dit park is de perfecte plek voor liefhebbers van het buitenleven, met 1.500 km aan wandelpaden en vele routes voor mountainbiken. Het regionale park van Corsica, dat zich uitstrekt over de regio’s Corse-du-Sud en Haute-Corse in het bergachtige midden van het eiland, herbergt enkele van de wildste en mooiste natuur van heel Europa en dat maakt van Corsica een geweldige bestemming voor een wandelvakantie.

Bastia

Bastia vakantie
Bastia vakantie

Tijdens je vakantie op Corsica moet je natuurlijk ook de hoofdstad van het eiland bezoeken: Bastia. Je kunt een hele dag besteden aan het verkennen en verdwalen in Bastia. Er zijn zoveel leuke hoekjes in het historische centrum en we raden aan om simpelweg zonder plan in gedachten te gaan en gewoon de dag door te brengen in de stad. Het is wel een aanrader om door de kleine straatjes van de wijk Terra Vecchia te wandelen, bij voorkeur op een marktdag. Hier ligt het echte hart van de stad.

Daarnaast moet je de oude haven van Bastia zeker gezien hebben. Le Vieux Port in Bastia is een pittoresk havengebied met honderden jachten aangemeerd in de jachthaven en chique restaurants en cafés met uitzicht op de Middellandse zee. Het is heerlijk om in de vroege ochtend rond de Vieux Port te wandelen als de jachten weerspiegeld worden in het stille water. Je kunt naar de rode en groene lichten aan weerszijden van de haven lopen en je kunt de zon zien opkomen boven de Citadelle.

Les calanques de Piana

Les calanques de Piana
Les calanques de Piana

Les calanques de Piana, in het Corsicaans calanche di Piana, bevinden zich aan de westkust, in Piana, halverwege tussen Ajaccio en Calvi, op de weg naar de kust. De uitgehouwen rotsen genaamd Calanques zijn niet alleen een herkenningspunt van Corsica, maar worden ook beschermd door Unesco. Dit prachtige natuurverschijnsel in het noordwesten van Corsica bestaat uit steile rotsformaties die grillige sculpturen vormen. Om de calanche te bereiken, volg gewoon de weg die de kust ten zuidwesten van Porto volgt richting Piana. Nog voordat je de calanche bereikt heb je een heel mooi uitzicht over de Golf van Porto en het dorpje zelf.

Naar Blog overzicht