Tips voor een vakantie met kleine kinderen

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Veel jonge gezinnen kiezen voor een vakantiehuis vanwege de kinderfaciliteiten

Een vakantie met kleine kinderen vraagt best wat organisatie. Daarnaast lijkt het op de vertrekdag zelf wel een halve volksverhuizing! Dat baby’s en peuters veel nodig hebben, zie je dan pas echt. Denk aan een campingbedje, kinderstoel, kinderwagen en daarbij nog een hele lading luiers, speelgoed en andere benodigdheden. Erg fijn als je een groot deel daarvan thuis kan laten. Dát is waarom jonge gezinnen kiezen voor een vakantiehuis! Vele gezinnen met kleine kinderen hebben de voordelen al ontdekt van een kindvriendelijke woning waar diverse babyspullen aanwezig zijn. Belvilla geeft tips voor een vakantie met kleine kinderen.

Voordelen vakantiehuis voor jonge gezinnen

Voordeel 1: vakantiehuizen met kinderfaciliteiten

Wil je een volksverhuizing voorkomen, dan geef je aan welke kinderfaciliteiten in een vakantiehuis voor jou belangrijk zijn. Belvilla biedt duizenden (!) vakantiewoningen met een kinderbedje, kinderstoel en/ of box. Deze babyfaciliteiten kunnen standaard aanwezig zijn of op verzoek worden geplaatst, vaak gratis, soms tegen betaling. Check dit dus goed als je het vakantiehuis boekt.

Dat een gezinsvakantie prima samengaat met design, bewijst het Italiaanse ‘Family Design House‘. Het is een gerenoveerde boerderij in de regio Lazio, omgeven door bos en olijfgaarden. Verrassende kleuren en originele details maken een welkom geheel. Twee kinderbedjes staan hier tot je beschikking, evenals een kinderstoel en een heerlijk grote tuin.

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

De gerenoveerde boerderij ‘Family Design House’ combineert kindvriendelijkheid met design

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Wat zal dat lekker slapen in deze mooie kinderkamer!

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

De originele details in dit Italiaanse vakantiehuis, zoals dit krijtbord, spreken ook kinderen aan

Voordeel 2: veel ruimte in een vakantiehuis

Een vakantiehuis biedt relatief veel ruimte in vergelijking met bijvoorbeeld een hotelkamer. Erg fijn, want je hummeltje heeft regelmatig slaap nodig. Terwijl je kind een middagdutje doet of ’s avonds mooi op tijd naar bed gaat, geniet je als ouder van een drankje op het terras of een filmpje op de bank. Dat is een stuk gezelliger dan stilletjes op het krappe balkon van je hotelkamer zitten, omdat je kleintje anders niet wil slapen.

Voordeel 3: vakantiehuizen bieden veel comfort

Ook als het weer eens tegen zit, kun je comfortabel vakantie vieren in je vakantiehuis. Geen angst voor lekkend tentdoek of hutje mutje op elkaar, maar samen een spelletje spelen of dvd’tje kijken, eventueel zelfs met de verwarming of open haard aan. Ook een wasmachine en droger vind je in veel vakantiehuizen!

Voordeel 4: je eigen keuken

Andere landen, andere gebruiken. Jij bent misschien flexibel, maar je peuter of kleuter is dat niet altijd. Dan is het wel zo fijn als je over een eigen keuken beschikt. Die geeft je de vrijheid om eten te maken dat je kinderen lusten en ook op de momenten dat ze honger hebben. Ze hoeven niet stil te zitten in een restaurant en bovendien is een eigen keuken extra voordelig voor je portemonnee. Tel daarbij op dat veel vakantiehuizen over een magnetron beschikken en ook het flesje van je baby is zo klaar!

Voordeel 5: spelen in en om het vakantiehuis

Vele vakantiehuizen beschikken over speelgelegenheid voor kinderen. Zo kun je kiezen voor speeltoestellen in de tuin als een zandbak, schommel en glijbaan. Ook kun je vakantiewoningen selecteren met een omheinde tuin. Wel zo fijn als je een ontdekkend kindje hebt! Tevens bieden veel vakantiehuizen binnenshuis speelgelegenheid, soms met een aparte speelkamer en in andere gevallen met een goedgevulde speelgoedkast vol puzzels, spelletjes en kinderboeken.

Ook op minder voor de hand liggende bestemmingen, zoals Slowakije, kun je als jong gezin op vakantie. Chaletstudio Apartman is daarvan een voorbeeld. Je verblijft niet ver van het Liptovkymeer in een studio met veel comfort.

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Spelen in Slowakije nabij het Liptovkymeer

In de gezinswoning Weitzer in het Oostenrijkse Steiermark kun je met vier personen verblijven. Het is een zeer ‘gemutlich’ vakantiehuis dat veel kinderfaciliteiten biedt, zoals een kinderbed, kinderstoel, een speciale slaapkamer voor kinderen en op aanvraag is ook een huisdier welkom. In de tuin staan speeltoestellen en je geniet van uitzicht op appelboomgaard.

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

In de tuin van vakantiehuis Weitzer zorgen speeltoestellen voor vertier

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

De ‘gemütliche’ Oostenrijkse vakantiewoning heeft een leuke kinderkamer

Voordeel 6: huisdieren ook welkom

Veel gezinnen hebben een hond en die is in heel wat vakantiehuizen welkom! Belvilla biedt zelfs de mogelijkheid om vakantiehuizen te selecteren waar twee of drie huisdieren mogen verblijven.

Vakantietips voor jonge gezinnen

Tip 1: Buiten de schoolvakanties

Is je kind nog niet leerplichtig? Boek dan een vakantie buiten het hoogseizoen. Doordat je niet aan schoolvakanties gebonden bent, kun je extra voordelig genieten van een vakantiehuis. Als je graag naar Zuid-Europa reist, is de temperatuur buiten het hoogseizoen vaak ook prettiger voor je kleintje.

Tip 2: Proefdraaien met een weekendje

Ga je voor het eerst als jong gezin een paar dagen weg? En ben je benieuwd hoe je kindje dat zal ervaren? Boek dan eerst een weekendje weg op korte afstand, waarmee je ‘proefdraait’. Zo krijg je een beter gevoel hoe je kind reageert op een autoreis en een andere omgeving.

Tip 3: Vakantiepark

Wist je dat je bij Belvilla ook vakantiehuizen op vakantieparken kunt huren? Vergeet de grote, subtropische zwemparadijzen en overenthousiaste animatieteams, maar denk juist aan kleinschalige parken waar je meestal net wat meer faciliteiten aantreft dan bij individuele vakantiehuizen. Bovendien is de kans op speelkameraadjes wat groter op een vakantiepark.

Zo vind je aan de oever van de Oostenrijkse rivier de Drau een kleinschalig vakantiepark met eco-chalets die het accent leggen op de natuur. Hier kun je kiezen voor het eco-chalet Almlärchenhaus, gebouwd van Larikshout uit Karinthië. Of boek het vakantiehuis Mölltaler Troadkasten, een eco-chalet voor vier personen. Deze chalets zijn gebouw naar voorbeeld van de Oostenrijkse drooghuisjes, genaamd ‘troadkasten’, waar vroeger het graan lag opgeslagen. Eeuwenoude eenvoud en charme combineren prachtig met hedendaags comfort. De bescheiden buitenkant van de chalets verbergt een luxe interieur met de warme sfeer die eigen is aan hout. Als gast heb je toegang tot natuurlijk, door stenen verwarmd zwemwater, een wellnesscentrum en een ruitercentrum. Bovendien fungeert de hoofdboerderij als restaurant, waar je ook heerlijk verse biologische producten kunt kopen.

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Genieten van de extra faciliteiten van een vakantiepark, bijvoorbeeld in de Oostenrijkse sneeuw

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Een ritje te paard: ook erg leuk voor kinderen

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Dit vakantiepark combineert authenticiteit met modern comfort

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Hoe Oostenrijks wil je het hebben?

Tip 4: Anders dan anders

Kinderen hebben een rijke fantasie waar een extra bijzonder vakantiehuis prima bij past. Belvilla heeft een ruime keus in ‘Anders-dan anders’-vakantiehuizen, zoals een hooiberg, grotwoning of kasteel.

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Een bijzonder vakantiehuis in een hooiberg, ook nog vlakbij Hellendoorn voor een dagje pretpark

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Een vakantie in een kasteel wakkert de fantasie aan van kleine ridders en prinsessen

Tip 5: Vakantie bij de boer

Met kleine kinderen is een vakantie bij de boer ook een aanrader. Het is leuk en bovendien leerzaam! Kinderen zien dat melk van de koe komt en vinden het geweldig om zelf hun eitje voor het ontbijt te rapen. Op veel boerenerven vind je sfeervolle boerenverblijven waar de boer en boerin graag vertellen over hun werkzaamheden. Soms kun je meehelpen met de kalfjes voeren, de stal schoonmaken of het land bewerken! En wie weet maken jullie zelfs de geboorte van een kalfje mee!

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Een vakantie bij de boer valt bij veel kinderen in de smaak

Kom bijvoorbeeld naar vakantiewoning Erve Baak, een melkveebedrijf met boerenlogies. Met zes personen kun je hier prima verblijven. Voor kinderen staat een kinderstoel en campingbedje klaar plus een goed gevulde speelgoedkast met spelletjes, kleurtjes en kinderboeken. In de tuin vind je een zandbak, schommels en glijbaan. Eerdere gasten schrijven: “Boer Harm neemt alle tijd om uit te leggen en gaandeweg de week mochten en durfden de kinderen meer en meer zelf doen. Helpen bij kalfjes eten geven, voederen van de grote koeien,…” Boer Baak geeft je in de onderstaande film alvast wat uitleg over zijn boerenactiviteiten.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZEv44oJdBak&w=480&h=360]

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Erve Baak: boerenlogies bij een melkveehouderij

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

In Erve Baak biedt de speelgoedkast veel plezier aan kleine kinderen

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Naast een glijbaan en schommel kunnen kinderen hier ook spelen in de zandbak

Tip 6: Met een groep op multigeneratievakantie

Trendwatchers noemen een multigeneratievakantie als één van de reistrends van 2014. Al langer brengen mensen hun vakantie of weekendje weg door met opa, oma, kinderen en kleinkinderen. Volgens de kenners breidt deze trend zich nu uit naar ook een vierde generatie. Anderzijds zoekt de trend de breedte op waarbij ook ooms en tantes meegaan.

Voor een vakantie met meerdere generaties is groepswoning De Grove Den een tip. Het vakantiehuis biedt speeltoestellen, een speelkamer, traphekje, kinderstoelen, ledikantje en een enorme tuin met zandbak. Het is een aantrekkelijk groepshuis voor alle leeftijden, volgens eerdere gasten: “We vierden ons veertigjarig huwelijk met onze drie zonen, hun partners en kinderen; totaal veertien personen van 0 tot 68 jaar. Het was geweldig! De villa en omgeving heeft veel aan deze fantastische ervaring bijgedragen!”

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Groepswoning De Grove Den biedt een mooie speelkamer

Andere gasten boekten voor een multigeneratievakantie hun wintersport in de Oostenrijkse groepswoning Jutta met een kinderbedje, kinderstoel en een speelkamer in het souterrain. Zij vertellen in het gastenboek: “Vanwege ons 45-jarig huwelijk hebben we onze kinderen en kleinkinderen uitgenodigd om dit te vieren in Oostenrijk. Onze kinderen konden dan hun ski-ervaringen weer ophalen en de kleinkinderen konden hun eerste skilessen nemen. Deze opzet is voortreffelijk geslaagd, mede door de uitstekende accommodatie in Jutta. … De kinderspeelkamer is een prachtige aanvulling. Zelfs een kinderwandelwagen had ze beschikbaar, heel fijn!”

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

In het souterrain van vakantiewoning Jutta vermaken kinderen zich prima

Tip 7: Met een groep van meerdere gezinnen

Een vakantie boeken met meerdere gezinnen is eveneens een trend. Het voordeel daarvan is dat je veelal in een zelfde levensfase zit en daarmee vaak een gelijke invulling van je vakantie wenst. Groot voordeel van een vakantie met één of meer andere gezinnen is dat je kinderen gelijk speelkameraadjes hebben, terwijl je als volwassenen weer eens echt goed bij kan praten.

Een gezelschap tot vijftien personen vindt een prachtig onderkomen in boerderij Erve Koeleman. Het grote, Gelderse vakantiehuis is één van de Belvilla Awardwinnaars van 2013. Binnen en buiten is volop speelplezier. Zo biedt het groepshuis een volleybalveldje bij het huis en vind je hier skelters, diverse fietsjes en driewielers. De meeste babyspullen kun je thuis laten, want er staan drie kinderbedjes tot je beschikking plus drie kinderstoelen, een babybadje en aankleedkussen. Kinderen zullen zich zeker vermaken op de speelzolder met pingpongtafel, sjoelbak en veel speelgoed. Er is een video met speelfilms voor alle leeftijden. In het online gastenboek staat: “Alles is aanwezig, je hoeft eigenlijk niets mee te nemen. Box, wipper, babygym, kinderstoelen, kinderbedjes, veel spelletjes, blokken, poppen, knuffels en auto’s en ga zo maar door!”

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

De Gelderse groepswoning Erve Koeleman charmeert groepen met de vele faciliteiten

Een andere Belvilla-topper is groepshuis ‘t Achterhoes. Niet vreemd met alle faciliteiten, variërend van een magnetron, dvd-speler, twee kinderbedjes, twee kinderstoelen, een box, speeltoestellen, een sjoelbak, speelzolder, compleet wagenpark en een speelveldje. Het gastenboek vermeldt: “Er stonden vele, maar dan ook vele skelters en loopfietsjes klaar voor de kinderen. Daar hebben ze uren op gespeeld. Ook de tafeltennistafel was een succes. We hadden voor de kleinste zelf speelgoed meegenomen, maar dat had echt niet gehoeven. Zelfs voor baby’s en peuters is er genoeg.”

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Vervelen niet mogelijk bij groepswoning ‘t Achterhoes

NL-7161-02_'t Achterhoes_sjoelbak_Belvilla vakantiehuizen

Ook binnen is veel speelgelegenheid. Potje sjoelen?

Speciaal voor gezinnen heeft Belvilla een themapagina ‘Vakantiehuis voor families met kinderen’ ontwikkeld met tips voor een geslaagde gezinsvakantie.

Naar Blog overzicht