Meerdere vakantiehuizen tijdens één vakantie

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Met een beetje geluk maak je een feria mee

Wil je tijdens je vakantie veel zien? Houd je van diversiteit? Dan is huishoppen misschien wel iets voor jou. Tijdens één vakantie verblijf je in meerdere vakantiehuizen, waar je bijvoorbeeld steeds twee of meer nachten slaapt. Op die manier zie je veel van een gebied en je hebt toch steeds een thuisbasis. Met mijn gezin ging ik huishoppen in Andalusië. We verbleven landelijk, midden in steden en aan de kust. Ook iets voor jou?

Wensen voor de rondreis

De meivakantie is voor ons ideaal. Dan is het in Zuid-Spanje nog niet zo heet, maar heb je toch al goede kans op mooi weer. Extra fijne bijkomstigheid is dat Andalusië dan prachtig in bloei staat. We kozen voor een vliegticket in combinatie met een huurauto. Je kunt bijvoorbeeld vliegen op Sevilla of Malaga. Met hoogtepunten van de regio van websites en reisgidsen stelde ik onze eigen rondreis samen. Onze kinderen (vijf en zeven jaar) vinden het best leuk om een stad te verkennen of te wandelen in een natuurgebied, zolang we dit combineren met wat speeltijd. Bij het kiezen van onze vakantiehuizen en appartementen houden we wensen in ons achterhoofd, die voor veel gezinnen herkenbaar zullen zijn. We willen liefst een ruime woning met minimaal één aparte slaapkamer. Dat is wel zo prettig als de kinderen ’s avonds op bed liggen. Ook zwemmogelijkheden tellen mee, dus een vakantiehuis met zwembad of vlakbij de zee heeft de voorkeur. En voor een verblijf in een stad kiezen we voor een stadsappartement met een eigen (dak)terras en dus wat buitenruimte voor onszelf.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Onze rondreis in Zuid-Spanje gaat via Sevilla naar Cordoba, Antequera, Granada, Malaga, Ronda en Zahara de los Atunes weer terug naar Sevilla

Acclimatiseren rond Cordoba

Ons rondje Andalusië start op de luchthaven van Sevilla waar wij onze huurauto ophalen. Doel van de eerste dag is de omgeving van Córdoba. Om over te schakelen op het Spaanse levenstempo, willen we de eerste dagen verblijven buiten de stad. Dat kan bijvoorbeeld in Casa Manolín, een casa rural met privézwembad en ook je eigen tennisbaan! De stad Córdoba is zeer zeker een bezoek waard. Dwalen door de smalle straatjes valt bij onze kinderen in de smaak en zelfs de Mezquita weet hun aandacht vast te houden.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Casa Manolín laat je genieten van landelijk Andalusië en ligt toch niet ver van Cordoba

  • Tip: geef kinderen een eigen fotocamera. Dat geeft ze iets te doen en levert verrassende plaatjes op!

Het maanlandschap van El Torcal

Diverse reisgidsen schrijven dat het natuurgebied El Torcal, even onder de stad Antequera, een aanrader is. Dat is voor ons de reden om een paar dagen in die regio te plannen. We verblijven in het schitterende vakantiehuis Casa del Pastor, de topper van onze rondreis. De woning is zeer sfeervol, mede doordat de rotswand ook gelijk de achtermuur van het huis is. Vooral onze jongste zoon vindt het idee van een grotwoning geweldig! Het huis ligt super, net boven het gehucht Los Nogales, waardoor we uitkijken over het dorp en de omliggende heuvels. Gelijk de eerste middag trakteert een kudde geiten ons op een über-landelijk gevoel. Al klingelend en knabbelend lopen ze direct achter ons huis langs.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

De rots achter het vakantiehuis Casa del Pastor fungeert ook als binnenmuur; erg bijzonder!

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Het vakantiehuis is zeer sfeervol en aan alles is gedacht

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Ook de inrichting past helemaal bij het landelijke karakter

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Hoe landelijk wil je het hebben? De herder loopt met zijn geitjes vlak achter ons vakantiehuis langs!

Via een bergachtige kronkelweg rijden wij richting Villanueva de la Conception. Iets ten oosten van dit dorp start een opgaande route naar het natuurgebied El Torcal. Je kunt met de auto naar boven rijden en op de top een korte wandeling van zo’n driekwartier maken. Wij beginnen echter onderaan en lopen met onze kinderen in circa drie uur naar boven. Met wat drinken en lekkers voor onderweg plus een ijsje in het vooruitzicht op de top, is dit goed te doen. Al lopend krijgen de rotsen steeds meer het uiterlijk van een maanlandschap, terwijl de Middellandse Zee af en toe aan de horizon glinstert. De rotsformaties zijn natuurlijke klimtoestellen waar onze kinderen veelvuldig gebruik van maken. Na ook het uitkijkpunt bewonderd te hebben, nemen we een shuttlebusje terug naar de parkeerplaats. De duik bij thuiskomst in ons zwembad hebben we na deze klim dubbel en dwars verdiend!

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Het maanlandschap van natuurpark El Torcal

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

De welverdiende duik in ons eigen zwembad na de klim in natuurpark El Torcal

Belvilla heeft veel keus in vakantiehuizen rond Antequera. Het rustieke landhuis La Villa de Gema biedt zelfs uitzicht op El Torcal de Antequera en de Middellandse Zee. Ook Cortijo los Olivos ligt vlakbij het natuurgebied. Dit traditioneel Spaanse landhuis is gerestaureerd met originele materialen, waardoor het de authentieke sfeer heeft behouden. Dit sfeervolle vakantiehuis met zwembad staat op een landgoed van ongeveer tien hectare tussen eiken en olijfbomen.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Prachtig uitzicht vanaf het terras van La Villa de Gema bij het natuurpark El Torcal

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Cortijo los Olivos ligt op een landgoed met eiken en olijfbomen

Cruz de Mayo in Granada

Tegen de hellingen van de Sierra Nevada strekt de stad Granada zich uit met als hoogtepunt natuurlijk het Alhambra. Ook de zeer sfeervolle wijk Albayzin is een aanrader. Smalle kronkelsteegjes, witte huizen en vele winkels, barretjes en theehuizen zorgen hier voor een onvergetelijke stadservaring. Tijdens onze dagen in Granada vindt Cruz de Mayo plaats, een feestdag die op 3 mei op meerdere plaatsen in Spanje wordt gevierd en ook wel ‘Fiesta de las Cruces’ wordt genoemd. Op vele pleinen staan met rode anjers ingestoken kruizen waar een heel tafereel van potten en andere decorstukken omheen staat opgesteld. Terwijl wij op een terrasje zitten, verzamelen vrouwen en meisjes in prachtige Spaanse jurken zich op het plein waar spontaan een dansoptreden plaatsvindt. Erg bijzonder om mee te maken!

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Speciaal voor Cruz de Mayo staan kruizen, versierd met rode anjers, op vele pleinen in Granada

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Jong en oud verzamelt zich in prachtige kleren rond de pleinen van Granada voor Cruz de Mayo en gaat spontaan dansen

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Ook in de smalle straatjes van de Moorse wijk Albayzin kom je de Spaanse dames overal tegen

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Pracht en praal in het Alhambra, hoogtepunt van Granada

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Muziek klinkt volop in Andalusië, zoals hier op een binnenpleintje in Granada

Wil je Granada ontdekken, dan is het erg leuk om midden in de stad te logeren. Het stadsappartement Mirador heeft niet voor niets deze naam gekregen. Vanaf het privéterras heb je inderdaad een gouden uitzicht op het Alhambra. Je verblijft bovendien in de Moorse wijk Albayzin. Belvilla heeft meer stadsappartementen in Granada, maar ook prachtige vakantiehuizen buiten de stad.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Stadsappartement Mirador biedt inderdaad een gouden uitzicht op Granada en het Alhambra

Als Fred Flintstone in een grotwoning

Erg bijzonder is een grotwoning als vakantiehuis. In de omgeving van Guadix, even ten oosten van Granada, vind je bijvoorbeeld grotwoning Casa Cueva Lopera, waar je met vijf personen kan overnachten. Of verblijf op het vakantieparkje Cuevas la Granja waar je achttien grotwoningen aantreft met een gedeeld zwembad. Je kunt hier ook diverse cursussen volgen, waaronder een workshop flamenco, een taalcursus of een kook- en wijnworkshop.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Net als Fred Flintstone in een grot wonen? Dat kan in de buurt van Granada. Jabadabadoeoeoeoe!!!

  • Tip 1: als je vooraf kaartjes reserveert voor het Alhambra kun je hier prima terecht (zie https://www.alhambra-patronato.es/). Dit kan vanaf ongeveer vier maanden van tevoren. Je kiest een specifieke tijd voor de Nasrid Paleizen en hebt de rest van het dagdeel de tijd om de andere gebouwen en de tuinen van het zomerpaleis Generalife te bezoeken. Kinderen tot twaalf jaar hebben overigens gratis toegang als je hun kaartjes gelijk met de entreebewijzen van volwassenen bestelt.
  • Tip 2: let op dat het centrum van Granada grotendeels is gesloten voor auto’s en bovendien een wirwar vormt van straten. Er zijn diverse parkeergarages aan de rand van het centrum. Parkeer hier je auto en laat je eventueel per taxi naar je stadsappartement brengen. Dat scheelt ook een hoop zoeken.
  • Tip 3: De Sierra Nevada is het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa waar je van eind november tot eind april prima kunt wintersporten. Bijzonder in combinatie met een stedentrip!

Málaga: kust en stad

Vervolgens roept de Costa del Sol en in ons geval: kuststad Málaga. We rijden erheen via de badplaats Nerja, bekend van het ‘Balkon van Europa’ en een lekker breed zandstrand. Je vindt ook veel vakantiehuizen rond Nerja.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Het strand van Nerja aan de Costa del Sol

Na een duik in zee rijden wij verder naar Málaga. Deze langgerekte stad biedt veel sfeer met een prachtig historisch centrum, de in 2011 totaal gerenoveerde haven en het stadsstrand Malagueta. Málaga is bovendien de geboortestad van Picasso. Zijn geboortehuis staat er nog en op het plein ervoor zit de kunstschilder als standbeeld heerlijk op een bankje van de zon te genieten. In een straatje even verderop is het Picassomuseum gevestigd.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Het gebied rond de haven van Málaga, Muelle Uno, is prachtig gerenoveerd

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Leuk om stad en strand te combineren op Malagueta, het stadsstrand van Málaga

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

De prachtig verlichte haven van Málaga

Aan het stadsstrand Malagueta biedt Belvilla een stadsappartement voor twee. Er is best veel keus in vakantiehuizen rond Málaga. Een aanrader buiten de stad is de strakke, witte woning Casa Blanca de Maria, even landinwaarts met prachtig zicht op zee. “Een kleine parel in het ruige landschap van Moclinejo.”, aldus het online gastenboek.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Uitzicht op de Middellandse Zee vanaf het terras van Casa Blanca de Maria

De kloof van Ronda

Het gebied rond Ronda is bergachtig en ruig. Het stadje zelf is sfeervol en staat vooral bekend om de arena en de kloof die Ronda in tweeën splitst. De Puente Nuevo, die ouder is dan de naam doet vermoeden, verbindt beide delen met elkaar. Ronda is toeristisch, maar weet vooral in de avonduren te charmeren, als de toeristenbussen zijn vertrokken. Belvilla biedt ook een paar vakantiehuizen rond Ronda.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Een diepe kloof splitst Ronda in tweeën, maar de Puente Nuevo verbindt beide delen alsnog met elkaar

Tip: de meest spectaculaire route naar Ronda gaat via Alhaurín el Grande, Coín en El Burgo, waarbij je langs het natuurpark Sierra de las Nieves rijdt. Neem wel een tabletje in tegen wagenziekte als je daar gevoelig voor bent! In deze dorpjes kun je nog zeer voordelig genieten van de Spaanse keuken. Sowieso zijn de meeste restaurants in Andalusië goed betaalbaar.

De kust van het licht

De Costa de la Luz is een relatief rustige kuststrook met prachtig licht, vandaar de naam. Wij bezoeken op onze route vanaf Ronda eerst surfers hotspot Tarifa, waarvandaan je zelfs een dagje Marokko kunt bezoeken. Het strandappartement Zahara Playa is ons logeeradres aan deze costa en staat in het, op het eerste oog, wat slaperige plaatsje Zahara de los Atunes. Onze reden om hiernaartoe te gaan is echter vooral het strand en dat is prachtig. Het vakantiehuis is onderdeel van een klein appartementencomplex dat aan de achterzijde direct toegang biedt tot het brede zandstrand. We hebben in dit appartement zelfs drie terrassen tot onze beschikking, waarvan twee met zeezicht. Vooral het dakterras valt in de smaak. Heerlijk om vanaf hier de zon in de zee te zien zakken!

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Direct aan het zandstrand verblijven we in strandappartement Zahara Playa

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Vanaf het dakterras kijken we uit op het strand en kunnen we van een prachtige zonsondergang genieten

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Lekker loom aan het zandstrand van Zahara de los Atunes (Costa de la Luz)

Tussenstop in sherryhoofdstad Jerez de la Frontera

Op onze route ligt sherryhoofdstad Jerez de la Frontera. Wij treffen het en maken een beetje mee van de Feria de Caballos, waar paarden een belangrijke rol spelen. De feria in Spanje zijn grote dorps- en stadsfeesten waarbij de Spanjaarden in prachtige kleding de straat opgaan. Muziek, eten en drinken staan centraal tijdens deze folkloristische feestdagen. Erg bijzonder om mee te maken!

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

De Feria van Jerez de la Frontera heeft als bijnaam ‘Feria de Caballos’. Paarden spelen een belangrijke rol.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

De bodega’s – proeflokalen – zijn in sherryhoofdstad Jerez de la Frontera niet te missen

Broeierig Sevilla

De stad Sevilla is één van de warmste steden van Europa en weet ook een zeer warme sfeer neer te zetten. Hoogtepunten zijn natuurlijk de kathedraal met de beroemde Giralda en het koninklijk paleis. Wij vonden de Metropol Parasol erg leuk. Vanaf de kelder kun je hier de lift naar boven nemen en op het gebouw rondlopen. Het biedt een bijzonder uitzicht over de stad. Natuurlijk horen ook in Sevilla tapas op je menu te staan. Veel tapastentjes zitten in de Joodse wijk Santa Cruz. Diverse terrasjes verspreiden nevel, waardoor je in de hitte toch lekker buiten kunt zitten. De stad biedt rond het Plaza de España ook een prachtig park met diverse speeltuinen. Fijn om met kinderen op die manier even de stadsdrukte te ontvluchten.

Sevilla_Metropol Parasol_uitzicht

Het uitzicht op Sevilla vanaf de Metropol Parasol

Nog meer huishoppen

Huishoppen in Andalusië is ons zeer goed bevallen. Wie weet wat de volgende keer op het programma staat. Een journalist beleefde al eens een combinatie van de twee stadsbestemmingen Praag en Boedapest en schreef daarover een artikel in de Sp!its. Ook Italië leent zich om meerdere vakantiehuizen tijdens één vakantie te boeken. Of wat denk je van een rustige start van de vakantie door op de heenweg richting Zuid-Europa bijvoorbeeld halverwege Frankrijk een paar nachtjes te verblijven? Kortom, volop mogelijkheden voor huishoppen!

Naar Blog overzicht