Een vakantie aan zee is echt genieten. Heerlijk om te luieren op het strand, voor een duik in de zee, of een lange duinwandeling met je hond en gezin. Maar wist je dat er veel meer te doen is tijdens je vakantie aan zee? Belvilla heeft de leukste, mooiste en beste activiteiten en plaatsen die je gezien moet hebben op een rijtje gezet voor je. Voel je geïnspireerd voor je verblijf in een huisje aan zee. Niet alleen in Nederland, maar het beste wat de kustlijn van heel Europa je te bieden heeft.

Mooiste stranden in Europa

Met zoveel kustlijn is het lastig kiezen waar je precies op vakantie aan zee gaat. Europa kent maar liefst 70.000 km kustlijn en grenst aan twee oceanen en vier zeeën, waaronder onze eigen koude maar prachtige Noordzee. Er zijn heel veel mooie stranden in Nederland en België. Het breedste strand van Europa ligt namelijk in Schiermonnikoog. Dit is gelijk ook het groenste strand van Europa. Schoorl staat bekend om het breedste duingebied. Je kunt daar ook de klimduin vinden die tot 50 meter boven de zeespiegel uitpuilt. Als je iets verder reist reist, kom je op de mooiste stranden in Europa uit. Zowel het strand met de aansluitende grotten van Benagil in de Algarve als de Gouden Hoorn (Zlatni Rat) in Kroatië staan hoog op de lijst van mooiste stranden. Wist je dat de hoogste duin in Europa in Zuid-Frankrijk ligt? De Dune du Pilat torent maar liefst 114 m boven de zee uit. Je kunt er genieten van prachtige vergezichten.

Strand van Zlatni Rat in Kroatië

Vuurtorens bezoeken

Door heel Europa staan vuurtorens. Vroeger was hun functie de schepen ‘s nachts veilig de haven binnen te loodsen, of om aan te duiden waar de dichtstbijzijnde landtong was. Tegenwoordig heeft radar grotendeels deze functie overgenomen. Maar aangezien niet alle schepen van radar zijn voorzien, zijn er nog steeds een aantal actieve vuurtorens. De mooiste vuurtorens om te bezoeken zijn:

  • Vuurtoren van Fuencaliente op het Canarische eiland La Palma, nog altijd in actieve dienst.
  • Vuurtoren van Capelinhos in Portugal, de meest westelijk vuurtoren van Europa. Deze vuurtoren is inactief geworden na een vulkaanuitbarsting in 1957 waarbij een nieuw stuk land gevormd werd.
  • Phare des Baleines bij Saint-Clément-des-Baleines in Frankrijk. Eén van de hoogste vuurtorens van Europa met een prachtige wenteltrap.
  • Skallens Fyr in Zweden, gelegen op het verlaten eiland Marstrand. Je kunt deze vuurtoren tijdens je vakantie aan zee met een pondje te bezoeken.
Vuurtoren aan de kust

Beste wateractiviteiten

Liefhebbers van een vakantiehuis aan zee houden doorgaans van watersporten. Wat dacht je van met een zeilbootje de kust vanuit het water ontdekken, waterskiën of vissen? Of gewoon een verfrissende duik, of het onderwaterleven ontdekken tijdens het snorkelen? In Portugal, Spanje, de Canarische eilanden, Italië en Griekenland zijn er kustplaatsjes te over waar je prachtige rotspartijen, grotten en riffen kunt tegenkomen. Ideaal voor snorkelen en diepzeeduiken. Surfen kun je bijvoorbeeld aan de Ierse kust in het plaatsje Bundoran. De natuurlijke rotsformaties onder water beloven de beste golven en surf-ervaring. Maar er zijn nog meer leuke plekjes om te surfen. De mooiste zijn de Biarritz in Frankrijk, Bergen aan Zee, Fuertaventura in Spanje en Nazarré in Portugal. Deze laatste is vooral bekend om zijn hoge golven.

Natuur rond de zee

Ook voor de natuurliefhebbers is er bij een vakantie aan zee meer dan genoeg te doen. Wat dacht je van wadlopen? Zowel aan onze eigen als aan een deel van de Duitse kust ligt de Waddenzee. Een prachtig en uniek natuurschoon welke een toevluchtsoord van bedreigde vogelsoorten, vissen en zeehonden is. Je kunt hier ook wadlopen bij laag water, of met een bootje langs de leukste plekjes tuffen.

Mooiste badplaatsen in de Nederland

Even genoeg van het strand? Dan telt Nederland maar liefst dertig badplaatsjes. In deze kleine dorpjes dicht bij de kust kun je goed eten of shoppen, of op bezoek bij een van de vele maritieme musea of een strandjuttersmuseum. De mooiste badplaatsen van Nederland zijn Scheveningen, Terschelling, Vlieland, Cadzand, Ameland, Texel en Bergen aan Zee. Zowel voor jong en oud is daar genoeg te beleven.

Welke van deze activiteiten tijdens een vakantie aan zee zijn jouw favorieten?

Naar Blog overzicht