Drenthe is een provincie die rijk is aan cultuur. En waar kun je nou beter cultuur snuiven dan in een museum? Mocht je nou een keer in de buurt zijn van Drenthe, lekker een weekendje weg of misschien wel voor een weekje vakantie, stop dan eens bij één van de volgende musea.

1. Internationaal Klompenmuseum

Nederland: het land van de klompen! En daarom kun je in het Internationaal Klompenmuseum van alles te weten komen over dit schoeisel. Hoewel ze vroeger nog geregeld gedragen werden, is het nu een uitstervend ras. Bekijk hier ruim 2200 paar verschillende klompen.

Adres: Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde

2. Museums Vledder

Meerdere musea in één keer bekijken kan bij Museums Vledder, namelijk het museum voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst. Ze zijn gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Vledder en zorgen gezamenlijk voor een cultureel uitje voor het hele gezin.

Adres: Brink 1, 8381 BE Vledder

Hunebedcentrum

3. Het Hunebedcentrum

Als we aan Drenthe denken, denken we aan Hunebedden! Bij een bezoek aan Drenthe, mag het Hunebedcentrum zeker niet worden overgeslagen. De indrukwekkende stenen grafmonumenten zijn nog steeds te bewonderen in het Drentse landschap.

Adres: Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger

4. Industrieel Smalspoor Museum

Ontdek het Smalspoor en de omliggende omgeving tijdens een ritje per smalspoortrein. In het gebied komen meer dan zeventig soorten vogels voor en het maakt onderdeel uit van Geopark de Hondsrug. Geniet samen met je gezin van deze bijzondere treinreis!

Adres: Griendtsveenstraat 140, 7887 TK Erica

5. Van Gogh Huis

Een kijkje nemen in het huis waar Vincent van Gogh woonde en werkte? Dat kan in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Het Van Gogh Huis is het enige pand in Nederland dat open is voor publiek, waar Van Gogh ooit heeft gewoond. Even terug in de tijd dus!

Adres: Van Goghstraat 1, 7844 NP Veenoord/Nieuw-Amsterdam

Gevangenismuseum

6. Het Gevangenis Museum

Weten hoe vroeger mensen in de gevangenis zaten of gestraft werden? Het Gevangenis Museum is een interactief museum waar je alles over misdaad en straf door de jaren heen te weten komt. Het museum is ook nog eens gevestigd in een bijzonder pand, namelijk in een van de oude dwanggestichten.

Adres: Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen

7. Museum De Koloniehof

Meer te weten komen over de armoedige periode in Drenthe? In museum De Koloniehof wordt het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. De Maatschappij van Weldadigheid richtte koloniën op om de leefomstandigheden te verbeteren.

Adres: Koningin Wilhelminalaan 87, 8382 GC Frederiksoord

8. Museumboerderij Pasmans Huus

Het huiselijk leven op een boerderij rond 1900, ervaar je in Museumboerderij Pasmans Huus. Vrijwilligers leiden bezoekers rond door onder andere de boerenkeuken, het achterhuis, langs bedsteden en een groot aantal gebruiksvoorwerpen.

Adres: Oosterstraat 16, 7963 AC Ruinen