Er zijn veel goede redenen waarom je een museum moet bezoeken tijdens een stedentrip. Misschien wil je meer te weten komen over het verleden van het land of de lokale cultuur en kunst ontdekken. Er zijn verschillende soorten musea die de mogelijkheid bieden om meer te leren over de wereld waarin we leven.

Vroeger waren musea niet voor iedereen zo toegankelijk als tegenwoordig en waren deze vooral voor de rijke en opgeleide elites. Nu musea voor iedereen toegankelijk zijn geworden, bieden ze meer mensen de kans om te leren en ervaren.

Met meer dan 80 museums over de hele stad is Brussel één van de beste steden om op museumbezoek te gaan. Veel musea in Brussel zijn elke eerste zondag van de maand zelfs gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Dit is zijn de 8 musea in Brussel die je zeker gezien moet hebben.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België of (KMSKB) omvatten onder meer het Old Masters Museum, het Fin-de-Siècle Museum en het Magritte Museum. Het KMSKB heeft één van de grootste museumcomplexen van het land en de rijke en diverse collecties van schone kunsten variëren van de 14e eeuw tot heden.

Old Masters Museum

Old Masters Museum
Old Masters Museum

Het Old Masters Museum vertelt 400 jaar kunstgeschiedenis, van de 15e tot de 18e eeuw en staat internationaal bekend om zijn Pieter Bruegel de Oude-collectie, de op één na grootste ter wereld. Het museum opende zijn deuren al in 1803, toen het land nog een deel uitmaakte van het Frankrijk van Napoleon Bonaparte. Het grootste deel van de collectie van het museum vormt schilderkunst uit de voormalige Zuid-Nederlanden, met 15e-eeuwse meesterwerken van Rogier van der Weyden, Petrus Christus, Dirk Bouts, Hans Memling, Hieronymus Bosch en Gerard David. Laat je niet afschrikken door de grauwe buitenkant van het gebouw, dit museum is zeker een bezoek waard.

Fin-de-Siècle Museum

Het Fin-de-Siècle Museum leidt je langs verschillende artistieke stromingen en disciplines, van impressionisme tot art nouveau en van schone kunsten tot opera. Het museum is gewijd aan de jaren 1900, toen Brussel een uniek artistiek kruispunt vormde en de hoofdstad van de Art Nouveau was. Kunstenaars vertegenwoordigd in de collectie van het museum zijn onder meer Constantin Meunier, James Ensor, Henri Evenepoel, Fernand Khnopff en Léon Spilliaert. Omdat de collectie nogal overweldigend is, is het zelfs moeilijk om alles in één dag goed te bekijken.

Magritte Museum

Magritte Museum
Magritte Museum

Het Magritte Museum opende zijn deuren pas in 2009 in een gebouw van maar liefst 2500 m². Het museum is gesitueerd in het hart van Brussel en bezit met meer dan 230 werken de grootste collectie ter wereld van de surrealistische meester Magritte. Van olieverfschilderijen op doek, gouaches, schetsen, sculpturen tot beschilderde objecten. De Belgische surrealist René Magritte (1898-1967) is een van de beroemdste kunstenaars ter wereld en je moet dit museum bezoeken tijdens je stedentrip in Brussel. Als je een echte Magritte-fan bent, kun je jouw museumbezoek de volgende dag aanvullen met een bezoekje aan het huismuseum van Rene Magritte in de rue Esseghem.

Brussels City Museum

Het Brussels City Museum of Stadsmuseum van Brussel werd ontworpen in 1860 en ingehuldigd in 1887 en bevindt zich op de Grote Markt van Brussel. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en folklore van de Stad Brussel vanaf de oprichting tot de moderne tijd. In dit museum bevindt zich een uitgebreide collectie schilderijen vanaf de 15de eeuw tot vandaag en biedt een overzicht van de westerse kunstgeschiedenis, vooral Zuid-Nederlandse en Belgische kunstenaars. Dit prachtige gebouw huisvest ook het originele MannekenPis-beeld. Het beeld dat in de stad wordt tentoongesteld is namelijk een kopie om het origineel te beschermen tegen verdere schade.

Muziekinstrumentenmuseum

Muziekinstrumentenmuseum Brussel
Muziekinstrumentenmuseum Brussel

Het Muziekinstrumentenmuseum of het Musical Instruments Museum in het Engels heeft meer dan duizend instrumenten tentoongesteld, uit verschillende eeuwen en verschillende continenten. Je kunt veel van de instrumenten via audiosamples beluisteren en instrumenten leren kennen die je waarschijnlijk nog nooit gehoord had. De collectie bevat een aantal zeer unieke instrumenten en je ontvangt een audiogids bij binnenkomst om exact te weten hoe ze klinken. Zeker als je met kinderen op vakantie bent, moet je dit interactieve museum echt op je lijstje zetten. Het gebouw van het museum heet ‘Old England’ en was in de 19e eeuw een warenhuis.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika of soms kort het AfricaMuseum ligt in Tervuren, net buiten Brussel, maar is zeker het bezoeken waard. Via grotendeels historische collecties ontdek je als bezoeker de natuurlijke en culturele diversiteit van Centraal-Afrika. Het museum focust op Congo, een voormalige Belgische kolonie, vooral met betrekking tot biologisch onderzoek en strekt zich uit tot het hele stroomgebied van de Congo, Midden-Afrika, Oost-Afrika en West-Afrika, in een poging om het continent Afrika als geheel te integreren. Bij een bezoek aan het museum is het interessant om te zien hoe de Belgen omgaan met hun eigen geschiedenis omtrent de koloniale periode rond 1900.

Parlamentarium

Parlamentarium
Parlamentarium

Aangezien Brussel de hoofdstad is van de Europese Unie en veel Europese instellingen in Brussel zijn gevestigd moet je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de ‘Europese Wijk’. Het Parlamentarium is het bezoekerscentrum van het Europees Parlement en bevindt zich in het Espace Léopold-complex van het Parlement in Brussel. De permanente tentoonstelling van Parlamentarium bevat honderden multimedia-componenten die uitleg geven over hoe het Europees Parlement en andere instellingen van de Europese Unie werken. Het Parlamentarium is zeer educatief en informatief en zal je een dieper inzicht geven in het Europese bestuurssysteem.

Belgisch Stripcentrum

Iets anders waar België natuurlijk bekend om staat zijn stripverhalen. Daarom moet je ook zeker en vast het Belgisch Stripmuseum of in het Engels het Belgian Comic Strip Center bezoeken, een museum in Brussel gewijd aan Belgische strips. Permanente en tijdelijke tentoonstellingen laten bezoekers de talloze aspecten van stripkunst ontdekken en ook ook het laatste museum in onze lijst is perfect om samen met je kinderen te bezoeken. Het uitzonderlijke art-nouveaugebouw ontworpen door Victor Horta is een extra reden om dit museum te bezoeken. Het museum is vrij klein en in een of twee uur kun je alles gemakkelijk zien.

Naar Blog overzicht