Een museum bezoeken is áltijd een goed idee. Tijdens een stedentrip zul je er zeker één of meer bezoeken. En wil je even afwisseling na al die dagen aan de rand van het zwembad of in de zee, dan is een museum een prima bestemming voor een dagtripje.

Om je alvast te inspireren hebben we er wat bijzondere Europese musea uitgelicht. Soms bekend, soms verborgen en kleinschalig. Maar ze hebben allemaal iets unieks.

athene

1. Musée Gustave Moreau, Parijs

Parijs staat natuurlijk bekend als dé stad van de musea. Er is daar zoveel moois te zien dat je er met gemak een week mee zou kunnen vullen. Een klein, onbekend pareltje is het Musée Gustave Moreau. Deze 19e-eeuwse schilder is nooit echt heel beroemd geworden, maar heeft honderden schilderijen en gravures bewaard. Het museum is gevestigd in zijn ouderlijk huis in de wijk ‘South-Pigalle’. Deze wijk is trouwens dé place to be, vol hippe barretjes en winkels. Dat is mooi meegenomen.

athene

2. Galleria Borghese, Rome

Wanneer je in Rome bent mag je dit museum eigenlijk niet overslaan. Het is zo bijzonder dat er wordt aangeraden je entreetickets ruim van tevoren via internet te bestellen, zodat je zeker niet achter het net vist. De collectie meesterwerken van Caravaggio, Rubens en Bernini zijn werkelijk fenomenaal. Het museum ligt in het gelijknamige park, waar je even in alle rust bij kunt komen met een picknick of een dutje in het gras. Hier is ook het Cinema dei Piccoli gevestigd; de kleinste bioscoop ter wereld en in de middag alleen geopend voor kinderen.

athene

3. Dalí theatre-Museum, Figueres

Wie kent hem niet; de excentrieke kunstenaar met zijn, ehm, aparte snor. Hij is vooral bekend om zijn surrealistische werken. In 1961 kreeg Dali de kans om het Figueres Theater om te toveren tot een museum over hemzelf. Dat liet hij zich geen twee keer zeggen en in 1974 opende hij zijn museum waar je al zijn werken kunt bewonderen, inclusief zijn graf. Deze ligt namelijk in het midden van het museum.

athene

4. Het tassenmuseum, Amsterdam

Het grootste tassenmuseum ter wereld staat gewoon in Amsterdam! Het heet Hendrikje en is te vinden in een statig 17e-eeuws pand aan de Herengracht. Het museum is zo bijzonder omdat je er tassen vanaf de Middeleeuwen tot nu kunt bekijken. Maar liefst 5000 tassen zijn er te bewonderen, van aalmoezentassen tot dé Versace tas van Madonna. Een paradijs voor fashionista’s! Het is dan ook uitgeroepen tot één van de 10 beste modemusea ter wereld. Hebberig geworden van al dat moois? In de bijbehorende tassenwinkel kun je je slag slaan.

athene

5. Acropolismuseum, Athene

Aan de voet van de Akropolis vind je dit indrukwekkende museum. De archeologische vondsten bieden je een blik in de Griekse oudheid. Het museum is nog relatief nieuw; in 2009 is het geopend. Het contrast tussen de oudheid die tentoongesteld is en het moderne gebouw is erg mooi en bijzonder. Na afloop van je bezoek kun je lekker wat eten en drinken in het restaurant van het museum.

Naar Blog overzicht