Ook voor niet skiërs is Oostenrijk een geweldige winterbestemming. In alle skigebieden vind je winterwandelroutes die speciaal zijn geprepareerd en goed worden onderhouden. Van lichte wandelingen in het dal tot uitdagende routes op grote hoogte. Hier geven we een aantal suggesties voor Oostenrijkse wintersportgebieden waar zowel skiërs als wandelaars hun hart op kunnen halen.

Winterwandelpaden in Oostenrijk

Winterwandelen in Oostenrijk doe je over speciaal geprepareerde wandelpaden. De sneeuw wordt daar platgereden, waardoor je er zonder ski’s of sneeuwschoenen veilig over kunt lopen. Winterwandelen doe je gewoon op je wandelschoenen of snowboots. De winterwandelroutes in Oostenrijk zijn gewoonlijk bewegwijzerd met roze bordjes, en op de kaart van een skigebied zijn ze aangegeven met een roze lijn. Veel winterwandelroutes lopen naast of in de buurt van langlaufroutes. Winterwandelroutes vind je in alle Oostenrijkse skigebieden. Hier vind je onze selectie van de skiregio’s met de mooiste winterwandelingen.

Salzburgerland

Winterwandelpad in Salzburgerland
Winterwandelpad in Salzburgerland

Glooiende alpenweiden, sprookjesachtig mooie bergmeertjes en Mozarts geboortestad Salzburg zijn slechts enkele van de vele attracties in het Salzburgerland. In de winter verwent deze Oostenrijkse deelstaat zijn bezoekers met indrukwekkende skigebieden en een scala aan wintersportmogelijkheden, waaronder winterwandelen.

Ruim 100 kilometer geprepareerde wandelroutes voeren wandelaars door stille bossen en over alpenweiden met een geweldig uitzicht. Op de grens van het Salzburgerland met Karinthië en Tirol ligt het grootste nationale park van Centraal-Europa, Hohe Tauern, beroemd om de machtige bergtoppen van de Großglockner en de Großvenediger, de uitgestrekte gletsjers en de indrukwekkende Krimmler watervallen.

Voor winterwandelaars heeft Hohe Tauern een van de mooiste plekken van Oostenrijk in de aanbieding: het dertig kilometer lange Raurisertal met zijn ongerepte landschap. Via een aantal wandelroutes kun je het hele dal verkennen. In totaal vind je in Nationaal Park Hohe Tauern maar liefst 400 kilometer aan goed onderhouden winterwandelpaden.

Een ander populair winterwandelgebied is Salzkammergut, ten oosten van Salzburg. Deze regio – het geografische middelpunt van Oostenrijk – biedt alles wat je van een vakantie in de Alpen verwacht: hoge bergen, idyllische meren en schilderachtige dorpjes.

Wandelaars kunnen al dit moois ontdekken via een uitgebreid netwerk aan winterwandelpaden. Vooral de Postalm – het grootste hoogteplateau van Europa – en de oevers van de Wolfgangsee, Fuschlsee en Hintersee zijn ontwapenend mooi in hun wintertooi.

Zie alle vakantiehuizen in Salzburgerland

Steiermark

Winterwandelen door de bossen
Winterwandelen door de bossen

Steiermark is de meest groene deelstaat van Oostenrijk, voor ruim zestig procent begroeid met bossen. Wanneer deze bossen in de wintermaanden bedekt zijn met een flinke laag sneeuw, vormen ze een magisch gebied voor wandelingen. Winterwandelaars kunnen in Steiermark kiezen uit een enorm aanbod aan geprepareerde routes, van makkelijke, brede paden, waar je zonder probleem de kinderwagen mee kunt nemen, tot spannende kronkelende bospaadjes, waar je oog in oog kunt komen staan met de wilde dieren die in deze bossen wonen.

Het hoogplateau van Ramsau am Dachstein biedt ruim 70 kilometer aan wandelroutes. Aanraders zijn ook de prachtige routes vanuit Schladming-Rohrmoos en Haus im Ennstal-Aich-Gössenberg in de Niedere Tauern en de winterwandelpadenin Natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen, met het beroemde klooster Stift St. Lambrecht op de achtergrond.

Zie alle vakantiehuizen in Steiermark

Tirol

Winterwandelen in Tirol
Winterwandelen in Tirol

Tirol is met voorsprong het populairste skigebied voor Nederlandse wintersporters. Maar ook voor winterwandelaars is het de topbestemming in Oostenrijk. Bijna één op de vijf wintergasten komt tegenwoordig naar Tirol om er te wandelen. In tegenstelling tot de drukke pistes, bieden de vele winterwandelpaden stilte en een intense natuurbelevenis. Nergens in Oostenrijk zijn de routes beter bewegwijzerd en onderhouden.

Een goede uitvalsbasis voor winterwandelingen in Tirol is het bergdorp Kartitsch in het Oost-Tiroolse Gailtal. Kartitsch ligt op een hoogte van 1.356 meter, waardoor wandelaars niet veel hoogtemeters hoeven te overwinnen om in de sneeuw te wandelen. Vanuit het dorp vertrekken tien wandelroutes die allemaal panoramische uitzichten bieden over de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen.

In Tirol vind je ook veel georganiseerde winterwandelingen onder leiding van een gids en wandelingen met een thema. Zo kun je in Fieberbrunn deelnemen aan de ‘Winter-Genuss-Momente’, een nachtelijke fakkelwandeling met stops in de gezellige eet- en drankgelegenheden langs de route. Vanuit het plaatsje Ebbs in het Kaisertal vertrekt in de vroege ochtend een winterwandeling naar de Ritzau Alm, waar je kunt genieten van de zonsopgang terwijl je je tegoed doet aan een stevig Almontbijt.

En wandelaars die niet voor een kleintje vervaard zijn, kunnen vanuit Seefeld de eerste lange afstand winterwandelroute van Tirol lopen, een vierdaagse wandeling door het Leutaschtal en het beschermde natuurgebied Wildmoos tot aan Mösern. Wandelend over goed geprepareerde paden wissel je de beslotenheid van de besneeuwde bossen af met geweldige uitzichtpunten.

Zie alle vakantiehuizen in Tirol
Naar Blog overzicht