Wandelen in Oostenrijk is veel meer dan een sport; het is deel van de Oostenrijkse cultuur. Terwijl je te voet de Oostenrijkse Alpen in trekt, zul je de bergweidecultuur, culinaire tradities en historische berghutten ervaren. De Oostenrijkse Alpen strekken zich uit over het grootste deel van het land, met de hoogste toppen in de staten Tirol, Karinthië en Salzburg.

1. Lünersee Circuit Trail

Lünersee wandeling Oostenrijk
Lünersee wandeling Oostenrijk

Lünersee is een groot alpenmeer hoog boven Brand Valley in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Dit prachtige meer, te midden van de opvallende kalkstenen bergen van de Rätikon, is een schilderachtige bestemming voor zowel ontspannen wandelen als inspannend wandelen.

De kabelbaan Lünerseebahn verbindt Brand Valley met de Lünersee. Het is meestal geopend van eind mei tot eind oktober. Deze circuitwandeling rond de Lünersee is geschikt voor iedereen, ook voor gezinnen met kleine kinderen. Als je jouw wandeling wilt uitbreiden tot een dagvullend avontuur, raden we je aan om naar Schesaplana (2964 m), de hoogste berg in de Rätikon-Alpen, te wandelen.

2. Rosengartenschlucht

Wandeling Rosengartenschlucht
Wandeling Rosengartenschlucht

Met steile, ruige dolomietenkliffen, woeste, kolkende watervallen en bemoste bossen waar je sprites kunt zien dartelen, voert dit gemakkelijke, drie uur durende luspad je omhoog door de wild dramatische Rosengartenschlucht-kloof. Beginnend en eindigend in Imst, baant het zijn weg langs geplaveide looppaden die langzaam stijgen en de waterval onthullen vanuit elke glorieuze, door mist verstrikte hoek.

Als je de top bereikt, slingert het pad verder door mooie stukken bos en biedt je een momentopname van de Lechtaler Alpen. Je passeert de Blaue Grotte, een grot waar een zwembad een oogverblindende tint cerulean blauw glinstert als de zon erop schijnt. Als kinderen een beetje aanmoediging nodig hebben om te lopen, is er geen betere motivatie dan de Alpine Coaster die bovenaan wacht. Aangekondigd als “’s werelds langste Alpine-achtbaan”, is het een spannende, snelle, 3,5 km lange race door de bergen in een op een baan gemonteerde bobslee.

3. Five Huts Trail

Styria Oostenrijk wandeling
Styria Oostenrijk wandeling

De 5 Huttenweg (“Hüttenweg 5” in het Duits) is een zeer plezierige dagwandeling in Ramsau am Dachstein in Stiermarken. Met heel weinig inspanning wordt je beloond met een spectaculair uitzicht op de zuidelijke hellingen van het Dachstein-massief, terwijl je door alpenweiden, lariksbossen en weiden loopt.

4. Lake Formarinsee to Lake Spullersee

Wandeling Lake Formarinsee Oostenrijk
Wandeling Lake Formarinsee Oostenrijk

De dagwandeling van de Formarinsee naar de Spullersee geeft je een uitstekend overzicht van het betoverende Lechquellengebergte in Vorarlberg. De rivier de Lech ontspringt binnen het bereik van de Formarinsee, daarom wordt het “Lech Source Mountains” genoemd.

Vanuit het dorp Lech am Arlberg neem je bus 7 naar Formarinsee. Deze bussen rijden niet vaak, dus zorg ervoor dat je vooruit plant. Vanaf de bushalte wandel je rond de Formarinsee naar de berghut Freiburger Hütte. Geniet van het uitzicht op Rote Wand, de “rode muur” berg.

5. Hohes Rad Circuit Trail

Silvretta Alps in Oostenrijk
Silvretta Alps in Oostenrijk

Hohes Rad (“Hoge Wiel”) is een berg in de Silvretta Alpen. De top strekt zich uit over de grens tussen Tirol en Vorarlberg. Rondom Hohes Rad (2934 m) loopt een prachtige wandelroute, die begint bij Silvretta Bielerhöhe (2037 m), een hoge bergpas die het Montafon-dal in Vorarlberg verbindt met het Paznauntal in Tirol.

Vanaf het Silvretta-stuwmeer gaat het pad zachtjes omhoog naar het Bieltal naar het Radsattel-bergzadel. Vanaf het zadel kun je een omweg maken naar de top van de Hohes Rad (3 uur heen en terug) – een uitdagende piekwandeling die het best kan worden gedaan door ervaren wandelaars. Het circuitpad gaat verder over het Rad-zadel en daalt uiteindelijk af naar de Wiesbadener Hütte (2443 m), een berghut te midden van een bevroren wereld van ijs, water en rotsen. Vanaf deze indrukwekkende berghut daalt het pad het Ochsental terug naar het Silvretta-reservoir.

6. Lake Drachensee Circuit Trail

Lake Drachensee Oostenrijk
Lake Drachensee Oostenrijk

Deze uitstekende circuitroute rond de Tajakopf-berg verbindt drie bergmeren met elkaar: de Brendlsee, de Drachensee en de Seebensee. Beginnend bij het bergstation Ehrwald Almbahn kronkelt het pad zacht door het bos voordat het via de Ganghofersteig naar het Brendlkar-keteldal gaat en uiteindelijk omhoog naar het Tajatörl-zadel.

Deze lange klim is enigszins belastend, maar er zijn geen technische problemen. Wandelaars moeten niettemin vastberaden en zelfverzekerd zijn. Met het harde deel achter je, daalt het pad naar de Drachensee en de Coburger Berghut. Je kijkt de hele tijd uit op de Drachensee, daarom is het van cruciaal belang om dit circuit met de klok mee te wandelen. Vanaf de beheerde Coburger-berghut daalt het pad steil af naar de Seebensee en keert dan terug naar de Ehrwald-alpenweide over gemakkelijke bospaden.

7. Gamsjoch Peak

Gamsjoch Peak in Oostenrijk
Gamsjoch Peak in Oostenrijk

Gamsjoch (2452 m) is een driekoppige berg in het natuurpark Karwendel in Tirol. De top beloont wandelaars met een prachtig uitzicht op Hinterautal-Vomper-Kette, de grootste bergketen in het Karwendel-gebergte. De westelijke top van Gamsjoch (2438 m) is een populaire piekwandeling in het oostelijke Karwendel-gebergte vanwege de nabijheid van de Eng Almdorf (Eng alpenweidendorp) en Grosser Ahornboden (Grote esdoornvloer), een grote vlakte bezaaid met 2.300 gewone esdoorn bomen.

Deze dagwandeling begint bij de Eng Alpenweide aan het einde van de Hinterisstal-vallei, bereikbaar via een tolweg vanuit de Vorderrisstal-vallei, Beieren, Duitsland. Wandelaars hebben de mogelijkheid om naar Gamsjoch te stijgen via het Hochljoch-zadel (de gemakkelijkere, maar langere optie), of via de ongemarkeerde Gumpenkar-stroombedding/cirque (ongemarkeerde en pijnlijk steile, maar kortere optie).

Naar Blog overzicht