Waar gaan we dit jaar skiën? Voor veel wintersporters is dit geen vraag, want ze hebben al jaren hun vaste stekje. Maar voor wie nog niet besloten heeft, of voor het eerst de lange latten onderbindt, vergelijken we de twee landen waar de meeste Nederlanders op wintersport gaan.

Oostenrijk staat met stip op de eerste plaats. Zo’n 60 procent van alle Nederlandse wintersporters zoekt dit land op. Na Oostenrijk is Frankrijk de populairste bestemming. In beide landen vind je skigebieden voor elke smaak en elk niveau, maar er zijn wel degelijk verschillen.

De skigebieden

Een verschil dat direct in het oog springt, is de hoogte van de skigebieden. De Franse gebieden liggen over het algemeen hoger dan de Oostenrijkse, waardoor ze kouder en sneeuwzekerder zijn. Ze zijn ook vaak groter dan de Oostenrijkse skigebieden. In Frankrijk vind je veel aaneengesloten pistes, wat een enorm gebied oplevert om te ontdekken voor wintersporters. De onderling verbonden skigebieden van Les Trois Vallées vormen zelfs het grootste alpineskigebied ter wereld. Liefhebbers van mooie afdalingen of loipes door de bossen komen daarentegen beter aan hun trekken in Oostenrijk, waar veel skigebieden zich tot onder de boomgrens uitstrekken.

De sfeer

apres ski in Oostenrijks cafe
apres ski in Oostenrijks cafe

We gaan niet alleen op wintersport voor het skiën of snowboarden, maar ook voor de sfeer. Voor de mooie omgeving, de gezelligheid, het après ski-leven, de restaurants en het amusement. In dit opzicht steekt Oostenrijk Frankrijk de loef af. Het is vooral de sfeer die veel Nederlanders elke winter naar Oostenrijk brengt (en voor anderen juist een reden is om het land te vermijden). Skigebieden waar Nederlands de voertaal is en avond aan avond Nederlandse artiesten optreden, zijn niet ieders idee van een geweldige vakantieplek, maar iedereen houdt van schilderachtige dorpjes en een mooi landschap. Dingen die je in de Franse skigebieden nogal eens mist. In de Franse skistations, die vaak dateren uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, staat de functionaliteit voorop. Bij de bouw van de grootschalige accommodaties is weinig rekening gehouden met de sfeer. Een voordeel is wel dat de liften en pistes uitstekend te bereiken zijn. Vaak kun je voor de deur van je appartement de ski’s al onderbinden.

Kindvriendelijkheid

kinder skiklas
kinder skiklas

In veel Oostenrijkse skigebieden vind je Nederlandse skileraren. Er zijn oefenweides voor de kleintjes, kids clubs en andere attracties en activiteiten voor de jongste gezinsleden. In Frankrijk zul je het voornamelijk met Franse skileraren moeten doen, maar ook hier vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan gezinsvriendelijke bestemmingen. Behalve een wat hogere taalbarrière in Frankrijk, is er in dit opzicht dan ook geen kwaliteitsverschil tussen beide landen.

Drukke en rustige periodes

Oostenrijk is niet alleen het populairste wintersportland voor Nederlanders, maar ook voor Duitsers en voor de Oostenrijkers zelf. Dit zorgt in 2023 voor extra drukte van 11 tot 19 februari, als de Oostenrijkse deelstaten Burgerland, Karinthië, Salzburg, Tirol en Vorarlberg voorjaarsvakantie hebben. De week daarop brengt een invasie van Duitsers, wanneer het aangrenzende Beieren vakantie viert. De rustigste wintersportweken in Oostenrijk zijn komend seizoen de weken voor Kerstmis, de periode tussen 7 januari en 4 februari en de periode tussen 5 maart en 1 april.

In Frankrijk mag je de grootste drukte verwachten tussen 13 en 26 februari 2023. Opvallend rustig zal het daarentegen in de tweede week van onze kerstvakantie zijn, wanneer het in alle andere wintersportlanden juist extreem druk is. De Fransen hebben namelijk kerstvakantie van 17 december t/m 3 januari. Ook in de weken voor Kerstmis en de hele maand maart is het relatief rustig op de Franse pistes. Voor zowel Oostenrijk als Frankrijk geldt dat de bekende skigebieden altijd drukker zijn dan de minder bekende, en dat in de weekends de pistes vaak overstroomd worden door lokale liefhebbers.

Prijsverschil

Waar je ook gaat skiën deze winter, je zult waarschijnlijk meer geld kwijt zijn dan in voorgaande jaren. Onder meer door de hogere energiekosten vallen de prijzen van skipassen dit seizoen overal fors hoger uit. Alles opgeteld, blijft Frankrijk een stukje goedkoper dan Oostenrijk, dat het prijsniveau van Zwitserland begint te benaderen. Maar het ligt natuurlijk aan je eigen bestedingspatroon waar je het voordeligst uit bent. Zo zijn in Frankrijk de appartementen en chalets gemiddeld goedkoper, terwijl je voor het eten op de piste weer wat meer kwijt bent dan in Oostenrijk.

Conclusie

Frankrijk of Oostenrijk? Slakken of Schnitzel, pastis of Glühwein? Het blijft toch vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Sterke punten van Oostenrijk zijn de sfeer, het landschap en de gezinsvriendelijkheid. Frankrijk scoort plussen met zijn pure skimogelijkheden en over het algemeen lagere prijsniveau.

Naar Blog overzicht