Ben je op zoek naar een vakantieplek met prachtige meren en met uitzicht op de bergen? Zoek dan niet verder dan Oostenrijk! Dit geweldige land herbergt enkele van de meest schilderachtige meren ter wereld. Hieronder bespreken we 10 van de beste meren van Oostenrijk die je echt niet mag missen. Dus pak je koffers, boek een vakantiehuis of appartement in Oostenrijk en maak je klaar voor je volgende avontuur!

1. Wolfgangsee

Bergmeer Wolfgangsee Oostenrijk
Bergmeer Wolfgangsee Oostenrijk

Wolfgangsee, gelegen in de regio Salzkammergut, is een van de meest populaire meren van Oostenrijk. Het meer wordt omgeven door bergen en is een ideale plek om te zwemmen, wandelen en voor vele andere buitenactiviteiten.

Met zijn kristalheldere water en panoramische uitzichten is het geen wonder dat Wolfgangsee een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Oostenrijk is. Als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur, dan is dit de plek voor jou!

2. Bodensee

Bergmeer Bodensee Oostenrijk
Bergmeer Bodensee Oostenrijk

Bodensee, ook bekend als het Bodenmeer, is een groot meer dat op de grens van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland ligt. Het meer is populair vanwege het milde klimaat en het prachtige landschap. Bodensee is de ideale plek voor een ontspannen vakantie. Met het geweldige weer en de adembenemende uitzichten wil je nooit meer weg!

Hoewel enkele zeer populaire steden zoals Bregenz en Lindau aan de Duitse kant van het meer liggen, zijn er nog tal van Oostenrijkse steden die absoluut een bezoekje waard zijn. Tot onze favorieten behoren Feldkirch en Dornbirn. Het meer heeft ook een paar grote eilanden, waaronder Reichenau in het lagere meer, terwijl het hogere meer Linday en Mainau heeft.

3. Attersee

Bergmeer Attersee Oostenrijk
Bergmeer Attersee Oostenrijk

Het Attermeer staat bekend als het grootste meer in de regio Salzkammergut, gelegen in de deelstaat Opper-Oostenrijk. De Attersee is een zeer schoon meer, omdat het geen grote instroom heeft en het water gezuiverd wordt door de kalksteen van de omliggende bergen.

De Attersee biedt een verscheidenheid aan activiteiten voor bezoekers, zoals zwemmen, windsurfen, zeilen en vissen. Het meer is ook een ideale plek om te wandelen en te fietsen. Rond het meer zijn bevinden zich veel paden, waarbij je tijdens je tocht kunt genieten van de prachtige uitzichten.

Oh! En hadden we al gezegd dat het het op twee na grootste meer van Oostenrijk is?

4. Traunsee

Bergmeer Traunsee Oostenrijk
Bergmeer Traunsee Oostenrijk

De Traunsee is een prachtig meer gelegen in de Oostenrijkse Alpen. Het meer wordt omgeven door bergen en is een populaire plek om te wandelen, zwemmen en andere buitenactiviteiten.

Het water van de Traunsee is glashelder en smaakt zeer verfrissend. Het meer is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan vissen, waaronder regenboogforel, bruine forel en arctische zalmforel.

Als je op zoek bent naar een plek om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven, dan is de Traunsee de ideale plek voor jou. Je kunt ook genieten van een bezoek aan Schloss Ort, een middeleeuws kasteel.

Een lokale legende maakt de Traunsee ook erg interessant: er wordt gezegd dat er een zeemeermin op de rug van een waterpaard door het water rijdt (door de lokale bevolking bekend als “Lungy”).

Hoewel de legende misschien niet waar is, draagt het zeker bij aan de aantrekkingskracht van deze toch al geweldige plek!

5. Millstätter Zie

Bergmeer Millstätter Zie Oostenrijk
Bergmeer Millstätter Zie Oostenrijk

Millstätter See ligt in de deelstaat Karinthië in het zuiden van Oostenrijk. Het meer is een populaire plek om te zwemmen, zeilen en andere wateractiviteiten. De water temperatuur kan in de zomer oplopen tot 25°C, vanwege het feit dat de Millstätter Alpe in het noorden het meer tegen de koude wind beschermt.

De Millstätter See staat ook bekend om zijn adembenemende landschappen. De Gurktaler Alpen en de omliggende bossen maken het een ideale plek om te wandelen of mountainbiken.

Dit meer is goed bereikbaar met de trein via de Spittal-Millstättersee, of via de snelweg vanuit Salzburg.

6. Ossiacher See

Bergmeer Ossiacher See Oostenrijk
Bergmeer Ossiacher See Oostenrijk

De Ossiacher See ligt ook in Karinthië. Hoewel het kleiner is dan de Millstätter See, is het zeker niet minder mooi. In de zomer is het klimaat mild en kun je prachtige boottochten maken langs de stadjes aan het meer.

Als ja van wandelen houdt, mag je de Gerlitzen zeker niet missen, die geweldige wandelmogelijkheden biedt en een prachtig uitzicht vanaf de top.

7. Grundlsee

Bergmeer Grundlsee Oostenrijk
Bergmeer Grundlsee Oostenrijk

De Grundlsee ligt in de deelstaat Stiermarken in het zuidoosten van Oostenrijk. Het meer is een populaire plek voor gezinnen, omdat het beschikt over een recreatiegebied met glijbanen en een kinderspeelplaats.

Het strand heeft een totale lengte van 14 km en heeft het verschillende soorten ondergronden namelijk: steen, zand en gras.

Hier vind je ook het enige beschikbare naaktstrand in het Stiermarkse Salzkammergut, in de buurt van Gasthof Murbodenhüttl.

8. Achensee

Bergmeer Achensee Oostenrijk
Bergmeer Achensee Oostenrijk

De Achensee is het grootste meer van Tirol en ligt in het uiterste oosten van Oostenrijk, vlakbij de grens met Duitsland.

Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren, waaronder de Buchauer Bach, de Dalfazer Bach en de Wankratz Bach. De waterkwaliteit is redelijk goed, aangezien je tot 10 meter onder het wateroppervlak kunt kijken. Verwacht echter niet in warm water te kunnen zwemmen, aangezien de temperatuur in het meer zelden hoger is dan 20°C.

Dit komt door de windomstandigheden die het, met zijn grootte van 6,8 km2, een ideale plek maken om te windsurfen.

9. Neusiedler See

Bergmeer Neusiedler See Oostenrijk
Bergmeer Neusiedler See Oostenrijk

De Neusiedler See ligt in de deelstaat Burgenland in het oosten van Oostenrijk. Het Neusiedlermeer staat bekend als het grootste endorische meer van Midden-Europa, wat betekent dat er water in komt, maar het het meer niet verlaat.

Het meer is vrij ondiep met een gemiddelde diepte van slechts 1 meter. De maximale diepte is slechts ongeveer 1,8 meter.

Desondanks herbergt de Neusiedler See een divers planten- en dierenleven, waaronder vele soorten trekvogels die het tot hun favoriete rustplaats maken.

10. Walchsee

Bergmeer Walchsee Oostenrijk
Bergmeer Walchsee Oostenrijk

Ten slotte is de Walchsee misschien niet de beroemdste van allemaal, maar het is een klein juweeltje in de wijk Kufstein. Het wordt omringd door de gemeenten Walchsee en Kössen.

In de zomer kun je er veel activiteiten doen zoals zwemmen, zeilen, surfen en vissen. Je vindt er ook tal van wandelpaden in de omgeving als je op zoek bent naar het prachtige landschap.

In de winter is het meer meestal bevroren aan de oevers, maar je kunt profiteren van de verschillende skigebieden die Kössen en Walchsee te bieden hebben.

Naar Blog overzicht