Ga je op vakantie met de hond en staan jullie allemaal te popelen om te vertrekken? Dan komt er behoorlijk wat op je af en zijn er extra dingen die je moet plannen, afgezien van de normale vakantieplanning. Als je de 7 items van dit to-do lijstje kunt afvinken, weet je zeker dat je niets vergeet voor je vakantie met de hond, en gaan jullie een fijne vakantie tegemoet.

1. Zorg voor het juiste vervoermiddel

Afhankelijk van het vervoermiddel waarmee je op vakantie gaat, is het raadzaam om ruim van te voren het hondentransport aan te passen. Zorg bijvoorbeeld voor een geschikte drager of reis bench. Ga je met de trein of het vliegtuig? Dan kan het zijn dat er speciale eisen gelden voor een bench. Overleg dit altijd met de maatschappij, zodat je er zeker van bent dat je hond mee op reis kan. Ga je op autovakantie met je trouwe viervoeter? Ook dan kan een bench handig zijn, of wellicht een speciale hondenriem voor in de auto. Plan genoeg pauzes in voor uitlaatmomenten tijdens de reis.

2. Identificatie en reisdocumenten up-to-date

Waar je ook naartoe gaat – het is ontzettend belangrijk dat de reisdocumenten en identificatie van je hond up-to-date zijn. Een microchip is een prachtige manier om je hond van identificatie te voorzien. Check wel even bij de dierenarts of de informatie op de chip nog actueel is. Je kunt ook kiezen voor een halsband met contactinformatie. Mocht je niet in Nederland blijven maar ga je op reis naar het buitenland, raadpleeg dan altijd de invoereisen voor je hond. Wellicht zijn er specifieke vaccinaties nodig.

3. Boek een hondvriendelijke vakantiewoning

Een hondvriendelijke vakantiewoning heeft vaak veel ruimte, een grote tuin die het liefst omheind is, en bevindt zich meestal in of nabij de natuur. Zo zijn er vakantiewoningen aan de kust, of wellicht in het bos. Belvilla heeft een enorm aanbod aan hondvriendelijke vakantiehuizen, dus neem de tijd om jouw favoriet te kiezen.

hond op het strand

4. Bekijk hondvriendelijke activiteiten en plekken

Hoewel de vakantiewoning die je huurt hondvriendelijk is, kan het zijn dat er plekken in de buurt zijn waar je hond niet welkom is. Bekijk van te voren of er hondvriendelijke plekken zijn zoals stranden, parken, en bijvoorbeeld restaurants of winkelcentra.

5. Dierenarts en noodgevallen

Uiteraard is het een goed idee om voor de reis even langs de dierenarts te gaan, zodat je er zeker van bent dat je hond gezond is. Maak ook een lijstje met lokale dierenartsen voordat de vakantie begint, en noteer hun contactinformatie. Mocht er een noodgeval zijn, dan weet je waar je terecht kunt. Vergeet niet om een recente foto van je hond mee te nemen! Hoewel we er niet vanuit gaan, kan het voorkomen dat je hond vermist raakt. Op die manier kan iedereen actief meezoeken.

6. Maak een paklijst

Om er zeker van te zijn dat je alle benodigde spullen bij je hebt, is het handig om voor de reis een paklijst te maken. Denk hierbij aan items als een riem en extra riem, het favoriete speelgoed van je hond, wellicht speciaal voedsel, medicijnen, of een hondenkussen.

7. Blijf op de hoogte van plaatselijke regelgeving

Mocht je in Nederland blijven, dan weet je waarschijnlijk wel wat is toegestaan en op welke plekken je met je hond mag komen. Wanneer je in een nieuwe omgeving bent, let dan extra goed op borden zodat je niet de fout in gaat en een boete riskeert. Ga je naar het buitenland met je hond, zoals bijvoorbeeld naar Spanje of Oostenrijk? Informeer dan van te voren naar de plaatselijke regelgeving. Wellicht moet je hond altijd aangelijnd blijven, of mag hij of zij juist los lopen. Of misschien zijn er bepaalde zones waar een hond niet mag komen.

Heb je alle items op dit lijstje afgevinkt? Dan zijn jij en je trouwe viervoeter helemaal klaar voor de welverdiende vakantie!


Naar Blog overzicht