Portugal is gezegend met 948 kilometer kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Een groot deel van het land heeft een gematigd mediterraan klimaat en het heeft de mooiste stranden van Europa.

Lees onze keuzes voor de beste stranden van Portugal.

1. Camilo Strand

Camilo Beach

Camilo Beach, een van de mooiste stranden van Zuid-Portugal, ligt in de buurt van de levendige badplaats Lagos in de westelijke Algarve. Omzoomd door zandstenen kliffen en merkwaardig gevormde rotsformaties, wordt deze prachtige zak met oogverblindend wit zand bereikt via een lange houten trap die naar beneden slingert door een tapijt van struikachtige kermeseiken en gerimpelde zonneroosjes.

Omspoeld door warme, ondiepe, turquoise wateren die favoriet zijn bij snorkelaars, straalt de rustige omgeving van Praia do Camilo een sfeer van vredige exclusiviteit uit ondanks de nabijheid van enkele van de belangrijkste resorts in de regio.

2. Arrifana Strand

Praia da Arrifana Portugal

Voor een voorproefje van de grote natuur ga je naar de westelijke oevers van de Algarve, waar het toerisme op de achtergrond raakt door de wind en de golven. Het mooie dorpje Arrifana op een klif heeft zijn lokale karakter weten te behouden, terwijl het enorme strand het hele jaar door surfers en outdoor-types aantrekt.

‘S Avonds vangen de kliffen de zonsondergang boven de Atlantische zee op en er is een fatsoenlijk lokaal restaurant, dat verse vis serveert. De kustpaden van Aljezur en de Rota Vicentina slingeren over de toppen van de kliffen.

3. Porto Santo Strand

Porto Santo Beach Portugal

Afgemeerd voor het eiland Madeira in de Atlantische Oceaan ligt Porto Santo. Kleiner en minder bekend dan zijn meer illustere buur, heeft Porto Santo echter een troef in petto: het mooiste strand van de hele archipel!

Praia do Porto Santo strekt zich uit over negen kilometer langs zowat de hele zuidwestkust van het eiland. Het is verdeeld in vijf kleinere stranden, elk met een eigen naam.

Het gouden zand, van organische oorsprong, wordt gemengd in gebieden met een concentratie van afval van de erosie van vulkanische rotsen om het strand op sommige plaatsen een vreemd geel en zwart tweekleurig uiterlijk te geven. Er wordt aangenomen dat het zand therapeutische eigenschappen heeft die allerlei soorten pijntjes en kwalen helpen verlichten.

4. Ribeira do Cavalo Strand

Ribeira do Cavalo strand Portugal

Dit strand is te vinden aan de voet van een baai langs de kustlijn van het beschermde natuurpark Arrábida en is alleen te voet of per boot te bereiken. Het is een steile wandeling naar de waterkant en er is geen café of voertuig te bekennen!

Dit is waarschijnlijk hoe Moeder Natuur alle stranden heeft bedoeld, een wig van vlaskleurig zand omspoeld door kristalhelder water en aan drie kanten ingesloten door een schijnbaar ondoordringbare massa vegetatie, die zich vastklampt aan enkele van de ruigste kliffen in de regio.

Maar als snorkelen in een afgelegen baai vol met zeeleven jouw idee van het paradijs is, is het de wandeling absoluut waard! En dit is een tip: stop alles wat je nodig hebt in een waterdichte tas en doe mee aan een kajaktocht waarbij Praia da Ribeira do Cavalo op de reisroute staat. Bekijk in alle rust alvast het aanbod vakantiehuizen in Portugal.

5. Canto Marinho Strand

Canto Marinho strand Portugal

Wild, winderig en boeiend, Canto Marinho strand is waar je kunt genieten van de natuur in al zijn glorie. Het strand wordt ondersteund door duinen vol met helmgras en zeehulst, en wordt omgeven door rotsoevers die zichtbaar zijn bij eb, waardoor het ongeschikt is voor zwemmers, maar anderen beloont met een reeks ondiepe poelen die geschikt zijn voor peddelen en strandjutten.

Bovenal dient Praia do Canto Marinho – in het noorden van Portugal, niet ver van de historische stad Viana do Castelo – als een vredig toevluchtsoord voor diegenen die contact zoeken met de oceaan, ver weg van de drukte van het moderne leven. Het hele strand ligt namelijk binnen een beschermde milieuzone. Vergeet dan ook niet om alleen voetafdrukken achter te laten.

6. Carcavelos Strand

Carcavelos strand in Portugal

Op slechts 20 minuten met de trein naar het westen van het centrum van Lissabon, is Carcavelos Beach, een enorm populaire dagtrip voor de lokale bevolking en reizigers die stedentrips maken. Met een bijna twee kilometer lange kustlijn van onberispelijk zand, staat het strand bekend om zijn uitstekende recreatie- en watersportmogelijkheden en, in het bijzonder, om te surfen.

Een historisch decor is het 16e-eeuwse Forte de São Julião da Barra, een imposant militair bolwerk dat nog steeds in gebruik is en gelegen is aan het oostelijke uiteinde van Praia de Carcavelos.

Vanaf de esplanade is een uitstekend uitzicht, waardoor je hier in elk jaargetijde heerlijk kunt wandelen. In de zomer is het strand echter het drukst, vooral in de weekenden en vakantieperiodes wanneer jongeren, familiegroepen en toeristen hier samenkomen om te ontsnappen aan de hitte van de stad. Wist je dat een verblijf op een vakantiepark in Portugal ook mogelijk is?

7. Almograve Beach

Almograve strand in Portugal

Halverwege Vila Nova de Milfontes en Zambujeira do Mar, is dit lokale geheim dat tot nu toe nog maar weinig toeristen hebben ontdekt.

Almograve Beach wordt vaak omschreven als het meest aantrekkelijke stuk zand in de regio en biedt zonaanbidders de keuze uit twee zeer verschillende recreatiegebieden: een strand in het zuiden met een rotsachtige kustlijn tegen een steile klif, het andere naar het noorden, uitgegoten van golvende zandduinen.

Dit strand is een favoriete ontmoetingsplaats voor surfers, maar het is ook een hit bij gezinnen als het tij is – het enkeldiepe ondiepe water biedt een spannende speeltuin aan zee voor jongeren.

8. Fuseta eiland

Fuseta eiland in Portugal

De kustlijn van de oostelijke Algarve zegt vaarwel tegen kliffen en grotten, en hallo tegen 60 km aan lagunes, zonovergoten duinen en zandeilanden tussen de Ria Formosa en de open zee. Fuseta eiland (Ilha da Fuseta) is het mooiste van deze zandige eilanden, beschermd door een kleine inham (bekend als een barra).

Bij eb kun je over het zand naar het eiland lopen. Er zijn veel ondiepe poelen met warm water, perfect voor kinderen, en kleurrijke vissersboten die in de buurt zijn afgemeerd. Net landinwaarts liggen de getijdenmoerassen van het natuurpark Ria Formosa, dus kijk uit voor honderden roze flamingo’s die zich in de buurt van deze kwelders verzamelen.

9. Het verborgen strand van Benagil

Benagil strand Portugal

Een van de meest emblematische bezienswaardigheden van de Algarve – en Portugal -, deze enorme natuurlijke grot aan zee heeft een gat in het plafond waardoor het zonlicht de zandsteen en het strand beneden verlicht.

De enige manier om het binnenland te bereiken is via het water, en tal van bedrijven langs de kust (zoals Taruga Tours) organiseren boottochten en verhuren kajaks en stand-up paddleboards om hier te komen. Zwemmen naar de grotten wordt afgeraden vanwege de sterke getijden en stromingen en het hoge vaarverkeer.

10. Nazaré Strand

Nazare strand in Portugal

De vissershaven van Nazaré, die al lang bekend staat om zijn traditionele karakter, is gezegend met een fantastisch strand dat zonaanbidders naar deze levendige stad in centraal Portugal trekt.

Een gevierde bezoeker is de Amerikaanse big-wave surfer Garrett McNamara, die hier een monstergolf van 30 meter bereed en regelrecht de recordboeken in surfte. Dat was boven de Nazaré Canyon bij Praia do Norte.

De meeste surfers en toeristen nemen echter genoegen met het veel tammere Nazaré-strand, een glorieuze zandstrook die de brede promenade met mozaïekpatroon van de stad omhelst. Zonaanbidders delen Praia da Nazaré met vissers die netten repareren of makreel en sardines op roosters leggen om te drogen. De ouderwetse charme is voelbaar.

Ondertussen is de esplanade bezaaid met tal van authentieke visrestaurants en zijn er volop winkels en bezienswaardigheden.

11. Praia da Fal

Praia da Fal in Portugal

De Algarve heeft een ruim aanbod aan adembenemend mooie stranden, en deze 6 km lange strook zand, ondersteund door prachtige kliffen in verschillende okertinten, moet een van de meest indrukwekkende zijn. Dit strand begint 8,5 km ten oosten van Albufeira en wordt in de zomer erg druk, vooral als het vloed is. Maar in het laagseizoen is het helemaal van jou.

Naar Blog overzicht