Prachtig, pittig en 101 kilometer lang: de nieuwste en zwaarste lange afstand wandelroute van Nederland voert over zeven bergtoppen in Zuid-Limburg. Vanaf het moment dat de route werd uitgezet, in 2020, is de Dutch Mountain Trail een groot succes. Buitenlandse kranten besteedden er aandacht aan en van de wandelgids zijn inmiddels ruim 17.000 Nederlandse en Duitse exemplaren verkocht. Een Engelse versie verschijnt binnenkort.

De Seven Summits van Nederland

Dat er zeven toppen zijn opgenomen in de route is met een knipoog naar de ‘echte’ bergen van de wereld. De ‘Seven Summits’ staan in de bergsport voor de hoogste top op elk continent:

  • Mount Elbrus (5.642 m) in Europa
  • Kilimanjaro (5.895 m) in Afrika
  • Mount Everest (8.849 m) in Azië
  • Denali (6.190 m) in Noord-Amerika
  • Aconcagua (6.962 m) in Zuid-Amerika
  • Mount Vinson (4.892 m) op Antarctica
  • Puncak Jaya (4.884 m) in Oceanië

Aan dit soort adembenemende pieken kunnen de Limburgse heuveltoppen natuurlijk niet tippen, maar met 1.600 meter hoogteverschil om te overbruggen, zullen zelfs ervaren bergwandelaars de Dutch Mountain Trail in hun kuiten voelen.

4 etappes door 3 landen

De Dutch Mountain Trail doorkruist Zuid-Limburg van oost naar west. Startpunt is het NS station in Eygelshoven en de finish het station van Maastricht. Regelmatig stap je even de grens over. De route is verdeeld in 4 etappes. Als je voor elke etappe een dag uittrekt, heb je alle tijd om wat langer stil te staan bij de vele bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. De herfstvakantie is misschien wel de mooiste tijd om deze route, of een van de etappes te lopen. Bijvoorbeeld vanuit een vakantiehuis op een vakantiepark, waar ook de minder sportieve gezinsleden zich een week lang uitstekend kunnen vermaken. De route is niet bewegwijzerd, maar met de wandelgids Dutch Mountain Trail (uitgever: Stichting Moving Mountains) in de hand zul je geen probleem hebben om hem te volgen. Welke zeven bergen ga je beklimmen en wat valt er op weg allemaal aan moois te genieten? Beginnen we bij het begin.

Etappe 1

kasteel Erenstein
kasteel Erenstein

Vanaf het station van Eygelshoven klim je door de bossen naar de eerste top, de 225 meter hoge Wilhelminaberg. De meeste wandelaars bereiken de top via de langste trap van Nederland, maar deze route loopt over een smal en soms glibberig bospad. Boven aangekomen, word je beloond met je eerste uitzicht over het glooiende Zuid-Limburgse land. Verder gaat het langs de Anselerbeek naar Kerkrade en de Duitse grens. Bezienswaardigheden langs dit traject zijn kasteel Erenstein en de piramidevormige betonblokken van de Duitse Siegfriedlinie uit de Tweede Wereldoorlog. Door een prachtig, golvend landschap bereik je de Schneeberg. Op je beklimming overschrijd je de landsgrens. De voet ligt in Limburg, maar de 257 hoge top bevindt zich in Duitsland. En nee, verwacht geen sneeuw op deze top, de Schneeberg dankt zijn naam aan de kalkstenen grond die inderdaad op plekken sneeuwwit is. Rest nog de afdaling naar Vaals en de eerste – 28 kilometer lange – etappe zit erop.

Etappe 2

Gulpen
Gulpen

Dit 23 kilomer lange dagtraject van Vaals naar Gulpen begint pittig met een beklimming van de Vaalserberg. Hoewel de top met 322 meter het hoogste punt van Nederland is, geldt deze niet als een van de Seven Summits. ‘Te toeristisch’ vonden de organisatoren van de Dutch Mountain Trail. Boven aangekomen via een steil bospad kun je nog net een beetje hoger gaan door de uitkijktoren te beklimmen. Het Drielandenpunt is een mooie plek om wat tijd door te brengen en foto’s te maken, en je kunt je wandeling even onderbreken om de uitweg te vinden in het doolhof.

Het vervolg van de etappe is misschien wel het mooiste stuk van de Dutch Mountain Trail. Op weg naar Gulpen wandel je door bossen en weides, langs klaterende beekjes en door golvende wijngaarden. Nu eens heb je een panoramisch uitzicht over het heuvelland met zijn akkers en weiden en vakwerkhuisjes, dan weer spannende doorkijkjes vanuit de bosrand. De derde van de Seven Summits is de beboste Eyserberg, waarvan de 197 meter hoge top wordt bekroond door een zendmast. Op de afdaling naar Gulpen passeer je de Miljoenenlijn, waarover een stoomtreintje kalmpjes door het heuvelland puft. En aangekomen op je einddoel kun je jezelf voor je prestatie belonen met een Gulpener biertje op een van de terrasjes in dit schilderachtige toeristenstadje.

Etappe 3

Gulperberg in de herfst
Gulperberg in de herfst

De eerste van de drie toppen die deze dag op het programma staan, is de 155 meter hoge Gulperberg. Met zijn opvallende kegelvorm is dit de meest ‘bergachtige’ berg van de Seven Summits. Het Mariabeeld op de top is een gewilde achtergrond voor summit foto’s. Onbetwist hoogtepunt van de etappe is het Panoramapad bij Eperheide, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over het Geuldal en helemaal tot de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Het weidse uitzicht ruil je in voor de beslotenheid van het Bovenste Bos, waar de klim naar de volgende summit begint, de 252 meter hoge Hakkenberg. Deze piek was overigens naamloos voordat de organisatoren van de Dutch Mountain Trail hem zo doopten. De grenspaal op de top geeft aan dat je al met één voet in België staat. Je daalt aan de Belgische kant af naar de Voerstreek, in de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw berucht vanwege de Belgische taalstrijd. Hier wacht de laatste summit van de etappe, de 209 meter hoge Kattenroth. Nadat je op de top van het uitzicht over de Voerstreek hebt genoten, wandel je weer richting Nederland, om je dagtocht na 26 kilometer te eindigen in Mheer.

Etappe 4

wandelaarster met hond in bos in Zuid-Limburg
wandelaarster met hond in bos in Zuid-Limburg

Mergelwanden en de Maas zijn de beeldbepalende elementen op de vierde etappe, van Mheer naar Maastricht. Wanneer je het stationsplein van Limburgs oergezellige hoofdstad onder je wandelschoenen voelt, heb je er 24 kilometer opzitten. Op dit traject steek je bij Eijsden de Maas over met een pontje. Dat wil zeggen: van april tot en met oktober. Buiten het seizoen en bij heel slecht weer zul je 8 kilometer extra moeten lopen.

Aan de overkant van de Maas ben je weer in België, waar je de rivier volgt langs de spectaculaire mergelwanden van Lanaye. Hier begin je aan de beklimming van D’n Observant. Met zijn 157 meter is de zevende summit niet de hoogste, maar wel de meest uitdagende van de Dutch Mountain Trail. De weg naar de top gaat over smalle, vaak modderige paadjes, waar je jezelf soms letterlijk omhoog moet trekken aan boomwortels. Weer beneden, bevind je je plotseling in een landschap dat niet onderdoet voor een scène uit The Lord of the Rings: de ENCI-groeve, waar hoge mergelwanden zich spiegelen in stille meren. Nadat je via een groot aantal treden uit de groeve bent geklommen, volg je de oever van de Maas naar Maastricht. Bij het NS-station zit De Dutch Mountain Trail erop, maar de ervaring zal altijd in je herinnering blijven. Wil je nog iets langer genieten van de omgeving? Huur dan een huisjes op een vakantiepark in Zuid Limburg.

Naar Blog overzicht