2014: het jaar van de herdenkingen

In 2014 zijn veel oorlogsherdenkingen. Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog in 1914 startte en het is zeventig jaar geleden dat de invasie begon van de Tweede Wereldoorlog. De Westhoek staat in de schijnwerpers, net als de invasiestranden van Normandië en herdenkingen aan het Ardennenoffensief en Operation Market Garden. Diverse vakantiehuizen met een oorlogshistorie laten je nu genieten van een welverdiende vakantie in een gedenkwaardige omgeving. Wil je ook vredig verblijven in vakantiehuizen met een oorlogsverleden?

Eerste Wereldoorlog

België

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de Westhoek het zwaar te verduren. Vele bezienswaardigheden herinneren nog aan die periode, zoals oude loopgraven, begraafplaatsen en musea. Natuurlijk vind je bij Belvilla een ruime keus aan vakantiewoningen rond Ieper. Ook in de Ardennen hebben vele gevechten plaatsgevonden ten tijde van De Grote Oorlog. Enkele vakantiewoningen hebben nog een duidelijke link met die periode.

Oude parochieschool

Groepswoning Oud Schooltje De Linde is een parochieschool uit 1906. Het vakantiehuis bevindt zich in Wijtschate in de Westhoek. Deze groene, landelijke regio staat bekend als Flanders Field Country, één van de slagvelden in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Oud Schooltje de Linde met de grond gelijk gemaakt, waarna het in iets grotere vorm opnieuw werd opgebouwd. Tot 1976 heeft Oud Schooltje De Linde dienst gedaan als jongens- en meisjesschool, strikt gescheiden van elkaar door een muur die dwars door de school en het speelplein liep. De vroegere school behoort nu tot Belgisch cultureel erfgoed. De vroegere klaslokalen vormen tegenwoordig een mix van eigentijds design met een knipoog naar weleer met krijtborden, wereldkaarten en lessenaren.

BE-8953-01_Oud Schooltje de Linde_Westhoek_lessenaar_Belvilla vakantiehuizen

Terug naar school in vakantiehuis ‘Oud Schooltje de Linde’, opnieuw opgebouwd na WO1

BE-8953-01_Oud Schooltje de Linde_Westhoek_Belvilla vakantiehuizen

Deze groepswoning in een vroegere parochieschool in de Westhoek verwijst op verrassende wijze naar het schoolse verleden

Geklasseerde noodwoning

Het knusse, geklasseerde vakantiehuis L’Abri au Lierre is in 1915 gebouwd als noodwoning. Na alle schade die de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog hadden aangericht, had het dorp Porcheresse daar sterk behoefte aan. Nu nog heb je het gevoel of je teruggaat in de tijd als je deze woning binnenstapt. Het vele houtwerk en de kachel zorgen voor een gezellige sfeer in deze eenvoudige vakantiewoning voor twee.

Bezet kasteel

De luxe vakantiewoning Le Chateau de Balmoral stamt uit de periode 1912-1913. Vlak na de bouw werd het kasteel al bezet door de Duitse generaal Ludendorff, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een prominente rol speelde. Met zijn acht open haarden, een privézwembad, hottub, sauna, bibliotheek en pool- en pokertafel biedt dit kasteel nu een verblijf in luxe.

BE-4900-27_Le Chateau de Balmoral_Spa_Belvilla vakantiehuizen

Op en top luxe in het ooit door een generaal bezette kasteel

Frankrijk

In de regio Elzas, Vogezen, Lotharingen, rond de Noord-Franse stad Verdun, is tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog flink gevochten rond de Maginotlijn, een ondergrondse verdedigingslinie die in het noorden grensde aan België, Luxemburg en Duitsland. Je vindt hier veel forten, kazematten en schuilplaatsen, waarvan enkele zijn opengesteld voor het publiek. In de forten Fermont en Hackenberg kan je zelfs een rit maken in de originele, ondergrondse munitietrein die vroeger werd gebruikt voor de bevoorrading!

Vroeger communicatiegebouw van het leger

Vliegtuigliefhebbers zullen zeer gecharmeerd zijn van Gîte Aerien, een sobere vakantiewoning aan een landingsbaan! De gîte, even ten noorden van Verdun, deed tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog dienst als communicatiegebouw van het leger. Het vroegere Canadees militair vliegveld vormde destijds onderdeel van een NATO-basis en is nu tijdens weekendmiddagen in gebruik door sportvliegers. De landingsbaan voor de deur maakt het mogelijk dat je hier met je eigen vliegtuig kunt landen! Mocht een eigen vliegtuig een brug te ver zijn, dan kun je ook een rondvlucht reserveren.

Landhuis vol goede moed

Het landhuis Bon Courage zie je al van verre liggen. Bombardementen hebben hier tijdens de oorlog schade aangericht, waarna het huis lange tijd heeft leeggestaan en in verval raakte. Vanaf het jaar 2.000 braken er echter weer betere tijden aan door nieuwe eigenaren die het landhuis de oude allure wilden teruggeven. Omwonenden zagen de eigenaren hard werken en wensten ze goede moed, ofwel ‘Bon Courage’. Deze wens blijft als naam van het vakantiehuis voortleven. Tegenwoordig is het landhuis een stijlvol logeeradres met onder meer kroonluchters en een bad op pootjes. Het terras biedt een schitterend uitzicht op het dal.

Poortgebouw met inscripties

In Noord-Frankrijk staat een vroeger poortgebouw van een kasteel dat nu als vakantiehuis wordt verhuurd. Het is het poortgebouw van het Chateau de Neuvillette, gebouwd omstreeks 1750. In de buitenmuren van witte kalksteen staan inscripties van soldaten uit de Eerste en Tweede wereldoorlog, zowel van geallieerden als van Duitse soldaten. Er zijn zelfs inscripties van oorlogen uit de 19e eeuw. Eerdere gasten melden in het online gastenboekopmerking: “Dit gebouw brengt je terug in de tijd. Het vertelt je het verleden van de soldaten die hierin verbleven.”

FR-80600-01_Poortgebouw_Normandië_Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis Poortgebouw bood entree naar het naastgelegen kasteel

FR-80600-01_Poortgebouw_inscripties_Normandië_Belvilla vakantiehuizen

Inscripties van soldaten in de muren van dit poortgebouw

Tweede Wereldoorlog

Frankrijk

De invasie startte groots met de landing op diverse Normandische stranden van vele parachutisten op D-Day. In Normandië herinneren vele monumenten nog aan deze geschiedenis. Vanuit vele Normandische vakwerkgîtes, boerderijen en vakantiewoningen op kasteeldomeinen kun je een bezoek brengen aan de invasiestranden van D-Day.

Geconfisqueerd landhuis

Het landhuis La Tessonnière dateert uit 1880. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legerden zeventig Duitse soldaten in het landhuis. De toenmalige bewoonster en haar neef, de huidige hoogbejaarde buurman, werden gedwongen om voor hen te werken. Zo moest de neef helpen bij het verbergen van munitie in de bossen bij St. Sever Calvados. Een mooi verhaal uit de overlevering is dat in de kelder van het landhuis duizenden flessen Bordeaux lagen. De bewoners wisten deze verborgen te houden voor de bezetter, terwijl ze zelf wel dagelijks konden genieten van een glaasje wijn.

De streek lag behoorlijk onder vuur na de invasie van de geallieerden in juni 1944. Een Engels vliegtuig vloog dagelijks over de weg voor het landhuis en beschoot alle verkeer, waaronder ook een vrachtwagen met negen Duitse soldaten. Op de oprijlaan van het kasteel vloog de wagen in brand, waarbij negen inzittende Duitse soldaten levend verbrandden.

Tijdens de Slag om Normandië in augustus 1944 is de stad Vire, zo’n vijf kilometer ten noorden van het landgoed, grotendeels verwoest door geallieerde bombardementen. Ook landhuis La Tessonnière kwam niet ongeschonden uit de strijd. Bij hun vertrek staken de Duitse bezetters het gebouw in brand. Alleen de muren zijn blijven staan. Vanaf 1947 is het landhuis in ere hersteld. Een vage vermelding op één van de zolderbalken verwijst hiernaar: ‘Commencé le novembre 1947’.

Tegenwoordig kun je met een gezelschap tot acht personen verblijven in dit landhuis. Het is een majestueus onderkomen, waar het ook voor kinderen erg fijn verblijven is met een ruime speelkamer en een enorme tuin met boomhut, trampoline en zandbak. La Tessonnière is één van de mooiste huizen van het dorp St. Germain de Tallevende. Het mag zich kasteel (château) noemen, maar het heeft de uitstraling en het elan van een landhuis.

FR-14500-03_La Tessonnière_landhuis Normandië_Belvilla vakantiehuizen

Landhuis La Tessonnière werd in de oorlog bezet

België

Tijdens de Slag om de Ardennen is zwaar gevochten in een groot deel van de Ardennen, onder meer rond Bastogne. Dit Ardennenoffensief, ook bekend als het Von Rundstedt-offensief, was een laatste poging van Hitler om de oorlog aan het westfront naar zijn hand te zetten. Diverse Ardeense huizen hebben een link met deze geschiedenis.

Schooltje bood verzet

Op een half uurtje rijden van Bastogne staat het vroegere schoolgebouw L’Ecole de Jadis. Vanaf begin 1900 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit een lagere school voor jongens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het verzet de school met als gevolg dat de Duitsers het gebouw in 1944 bombardeerden. De huidige eigenaar heeft de oude school gerenoveerd en het schoolse karakter deels weer toegevoegd. De vroegere school is nu te huur als vakantiehuis voor twaalf personen, maar ook als groepswoning voor 22 personen.

BE-6690-28_L'Ecole de Jadis_Bastogne_Belvilla vakantiehuizen

Vanuit deze school kwam het verzet in actie tijdens de Tweede Wereldoorlog

Hoofdkwartier van 101e Airborne Divisie

Net buiten Bastogne staat een zeventiende-eeuws kasteel met een belangrijk historisch verleden. Ooit deed het kasteel dienst als gerechtshof. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog fungeerde het als hoofdkwartier van de legendarische 101e Airborne Divisie. Deze luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger kreeg onder meer bekendheid door het nuts-incident in december 1944 tijdens het Beleg van Bastenaken. De Duitsers hadden de Amerikanen omsingeld en wilden dat ze zich overgaven. De Amerikaanse brigadegeneraal Anthony McAuliffe was vol vertrouwen dat zijn troepen het gevecht met de Duitsers zouden winnen en vond overgave volledige onzin. Hij reageerde dan ook kort maar krachtig en gaf het legendarische antwoord: “Nuts!”. De gevechten die volgenden, waren zeer heftig tot een paar dagen later de Amerikanen eindelijk werden ontzet door generaal Patton. Als eerbetoon aan McAuliffe staat zijn standbeeld nu naast een tankmonument op het marktplein in Bastogne en draagt het plein de naam ‘Place McAuliffe’.

Het vakantiehuis in het 17e-eeuwse kasteel verwijst met de naam naar de nuts-uitspraak van McAuliffe. In de kasteelvleugel tref je nu het luxe groepshuis Nuts Castle, opgenomen in de Belvilla Elite Collection. Voor een kleiner gezelschap tot tien personen huur je Nuts Loft. Het kasteel bevindt zich op een groot domein met eigen park, bos, een vijver, speeltoestellen, jeu-des-boules- en tennisbaan.

BE-6600-39_Nuts Castle_generaal McAuliffe_Airborne Divisie_Beleg van Bastenaken

Nuts Castle bood plaats aan de legendarische 101e Airborne Divisie onder leiding van generaal McAuliffe

Nederland
Onderduikadres in kasteelboerderij

Ook in Limburg staat een vakantiehuis met oorlogsverleden: Landgoed De Gun, een kasteelboerderij met historische waarde. Het huis ‘de Gun’ of ‘Gunhof’ werd in 1321 al genoemd in documenten, al is het onduidelijk wat er in die tijd exact gestaan heeft. De huidige kasteelboerderij is waarschijnlijk in 1864 herbouwd op de eeuwenoude fundamenten van het kasteel ‘die Gonne’. De kelders met kruisgewelf herinneren hier nog aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden deze kelders een onderduikplek voor velen. Nu verwelkomt de kasteelboerderij vakantiegangers die hier met groepen tot zeventien personen kunnen verblijven in de bosrijke, landelijke omgeving van Noord-Limburg. De mooie, hoge ramen in de eetkamer bieden een prachtig uitzicht. Aan de lange tafel is het gezellig samen eten, eventueel zelfs met live pianomuziek als iemand achter de toetsen plaatsneemt. In de schuur staan een tafeltennis en tafelvoetbal.

NL-5866-01_Landgoed de Gun_Limburg_kasteelboerderij_Belvilla vakantiehuizen

Landhuis de Gun vormde een onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog

Italië
Geheim hoofdkantoor van de Amerikanen

In een statig, Italiaans landhuis waar je nu diverse appartementen vindt, was tijdens de Tweede Wereldoorlog een geheim hoofdkwartier van de Amerikanen. Naast deze bijzondere rol voor de geallieerden, ontving dit landhuis ook vele bijzondere gasten, zoals koningen en pauzen. Het is nu nog steeds in handen van een prinses. Als gast in het appartement Gardenia mag je gebruik maken van de parktuin en wandel je zo naar het strand dat slechts 120 meter verderop ligt.

Nog meer vakantiehuizen met oorlogshistorie

Kadettenwoning onder Napoleon

In het Zuid-Limburgse Mechelen staat het vakantiehuis Le Cadet. De naam is ontleend aan de onderofficieren die hier in opdracht van Napoleon gelegerd waren tijdens de Franse Revolutie. Dit vakantiehuis gaat zelfs nog verder terug in de tijd. Een gedeelte van stamt uit 1650, het natuurstenen deel komt uit 1774. Vakantiehuis Le Cadet is onderdeel van een carréboerderij. Het huis is verbouwd met behoud van diverse authentieke elementen.

Schatgraven bij vroeger hospitaal

Aan de Atlantische kust tref je een voormalig hospitaal in een monumentaal, Frans dorp. Hôpital St François is in de twaalfde eeuw gebouwd in Aubeterre-sur-Dronne, een pleisterplaats aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het heeft tot de Tweede Wereldoorlog als ziekenhuis gefungeerd, veelal voor verzwakte en zieke pelgrims. Wanneer een pelgrim overleed, kwamen de persoonlijke bezittingen toe aan het ziekenhuis. Veelal betrof het geld om de reis te bekostigen, waardoor het hospitaal door de eeuwen heen zeer vermogend werd. Tijdens de laatste Franse Revolutie werden het plaatselijke kasteel en het hospitaal aangevallen en geplunderd. Net voor de plundering wisten de monniken en zusters de bezittingen te verstoppen. Deze schat is tot op heden nog niet gevonden. Naar verluid liggen de munten en sieraden ergens verstopt in het hospitaal of in de tuin. De huidige eigenaar is bereid 30% vindersloon uit te keren aan degene die de schat weet op te sporen.

In het vroegere ziekenhuis zijn nu drie appartementen, geschikt voor twee, vier en zes personen. Voor een groep tot twaalf personen kun je het pand ook als geheel huren. In de gemeenschappelijke tuin bevindt zich een heerlijk zwembad met een houten terras en ligbedden.