El Camino de Santiago is een beroemde bedevaart van middeleeuwse oorsprong die pelgrims naar de kathedraal van Santiago de Compostela, in Galicië, in het noordwesten van Spanje, brengt.

Volgens de legende werden de overblijfselen van de apostel Santiago el Mayor begraven in de kathedraal en ontdekt door een herder in de 9e eeuw. De stad Santiago is vernoemd naar Santiago: Santiago de Compostela betekent Santiago del Campo de las Estrellas. Als je een geschiedenisfanaat bent, zul je geïnteresseerd zijn in de oorsprong van de naam.

Vanwege de blijvende populariteit van de Camino de Santiago en de vele routes van de Camino, zijn ze sinds 1993 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De essentiële rol van de Camino heeft culturele uitwisselingen tussen mensen uit heel Europa en de wereld bevorderd gedurende vele eeuwen. Het is de moeite waard om de verschillende korte routes van de Camino de Santiago en de meest veeleisende routes te volgen.

El Camino Francés

de Franse Camino de Santiago
de Franse Camino de Santiago

El Camino Francés is de bekendste route op de Camino de Santiago en komt voor in boeken en films over de Camino, zoals “El Camino” met Martin Sheen en “La Peregrino” van Paulo Coelho. Hoewel het niet de oudste van de routes is, is het de meest populaire en bekende sinds de Middeleeuwen. De populariteit is zo groot dat 55% van de pelgrims die de Camino lopen dit op de Camino Frances doen.

Deze route is 800 km lang en duurt ongeveer 5 weken als je ervoor kiest om de reis te starten vanuit St Jean Pied de Port Camino Frances, maar je kunt ook op elk willekeurig punt op de route beginnen natuurlijk. Veel pelgrims beginnen hun Camino in de Galicische stad Sarria en leggen de laatste 100 km van de Camino Frances in ongeveer een week af. De Franse Route is de meest sociale, dus je zult zeker andere pelgrims ontmoeten en misschien vrienden voor het leven maken terwijl je onderweg authentieke lokale cultuur en eten ervaart.

El Camino Portugués

de Portugese Camino de Santiago
de Portugese Camino de Santiago

Dit is een van de hoofdroutes van de Camino de Santiago en traditioneel voor Portugese pelgrims naar Santiago de Compostela en tegenwoordig is de Camino Portugues de tweede meest populaire onder pelgrims. Deze indrukwekkende route loopt langs de kust ten noorden van Porto in Portugal en Spanje, met prachtige vissersdorpjes en landschappen. Zeevruchten langs de route zijn voortreffelijk, met verse producten die in de meeste restaurants worden geserveerd.

El Camino Portugués begint in de kleurrijke stad Porto, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, volgt de Atlantische Oceaan voordat u per veerboot oversteekt naar A Guarda in Galicië en het hart van de Rias-wijnstreek Baixas komt. Een populair startpunt is Vigo, dat aan het begin ligt van de laatste 100 km van El Camino Portugués naar Santiago de Compostela.

Het is aan te raden om tijd door te brengen op de witte zandstranden van Noord-Portugal en Zuid-Galicië en te genieten van de ontspannen sfeer van de maritieme cultuur op deze rustige route van de Camino.

Camino del Norte

Camino del Norte tussen de bomen
Camino del Norte tussen de bomen

De Camino del Norte begint in de elegante stad San Sebastián, in Spaans Baskenland. San Sebastián is een kuststad die wereldwijd bekend staat om zijn culinaire hoogstandjes. Dit paradijs voor fijnproevers is een van de 10 steden in Europa met de meeste Michelin-sterrenrestaurants; het enige gastronomische probleem dat je hier zult tegenkomen, is kiezen waar je gaat eten.

De twee meest populaire delen van deze Camino route zijn de Camino del Norte, die in een week van San Sebastián naar Bilbao gaat, en de gemakkelijkere Camino del Norte, die van Bilbao naar Santander gaat.

De Camino del Norte neemt pelgrims mee langs de kuststeden van “España Verde”, door Baskenland, Cantabrië en Asturië voordat ze landinwaarts richting Santiago loopt en de pelgrims op het verder pad nemen, weg van de gebruikelijke routes. Het is mogelijk om een duik te nemen om af te koelen op een van de vele mooie stranden en onderweg te genieten van de sfeer van de vele prachtige steden.

Camino Primitivo

Aankomst aan het einde van Camino Primitivo
Aankomst aan het einde van Camino Primitivo

De Camino Primitivo, de favoriete route van de Spanjaarden, is de oudste van de Camino routes. Ook bekend als de “Camino Original”, is het de route die minstens sinds de 9e eeuw wordt gebruikt, toen een groot deel van Spanje onder Moorse controle stond.

Dit is een van de meest veeleisende Camino de Santiago routes en begint in Oviedo, in het noordoosten van Spanje, en neemt pelgrims mee op een reis van 311 km van Oviedo naar Santiago. Er is ook de mogelijkheid om de laatste 100 km van de Camino Primitivo naar Santiago te doen. Pelgrims die de Camino Primitivo kiezen, krijgen de kans om de stad Lugo te leren kennen, door UNESCO beschouwd als de beste plek om te eten in Galicië.

Naar Blog overzicht