Trouwen met je blote voeten in het zand, onder water met een duikfles over je bruidsjurk of “ja” roepen tegen elkaar tijdens een bungeejump. Het kan niet gek genoeg lijkt het soms. Je bruiloft vieren op een bijzondere manier of locatie is populair. Heel bekend trouwend Nederland lijkt wel te trouwen op Ibiza of een andere exotische locatie, als je de bladen mag geloven. En dat is best begrijpelijk, want het is natuurlijk fantastisch om elkaar eeuwige trouw te beloven op een prachtige plek buiten Nederland. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je het zelf wilt organiseren?

Met een huwelijksplanner of zelf regelen?

Trouwen in een Europees land buiten Nederland vraagt wel wat meer voorbereiding dan een bruiloft in eigen land. Wil je het voor jezelf gemakkelijk maken? Schakel dan een huwelijksplanner in. Ben je van plan om het zelf allemaal te regelen? Neem dan contact op met de gemeente waar je woont of met de ambassade van het land waar je wilt trouwen. Zo kom je er het snelst achter welke papieren je nodig hebt en wat er allemaal wel of niet mag.

Mag je trouwen in het land van je keuze?

Jullie hebben waarschijnlijk al wel een idee in welk land je wilt trouwen. Maar is het daar ook echt mogelijk? Het kan best zijn dat je een plek in gedachten hebt, waar het helemaal niet is toegestaan om officieel te trouwen. Gelukkig mag je wel in elk land Europees land een huwelijksfeest vieren. Na de plechtigheid vertrek je met het hele stel naar een land naar keuze. Eventueel voer je de hele ceremonie nog eens op met een BABS (Bijzondere Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) erbij en een geweldig feest er achteraan.

Trouwen in Frankrijk

Jullie idee

Frankrijk is natuurlijk hét land van de liefde. Je kunt er kiezen voor een schilderachtig landschap vol zonnebloem- en lavendelvelden. Of je belooft elkaar eeuwige trouw op een overhangende rots al uitkijkend over zee.

De realiteit

Je verwacht het misschien niet, maar voor een Nederlander is trouwen in Frankrijk bijna onmogelijk. Alleen wanneer een van jullie twee in Frankrijk geboren is, mag je er ook trouwen. In enkele gemeenten kan het ook als de ouders van het toekomstige echtpaar er een (tweede) huis hebben.

Trouwen in Spanje

Jullie idee

Dit land vol passie, zonneschijn, zang en dans geniet de laatste jaren een ongekende populariteit. Tel daarbij op de authentieke leuke dorpjes en je ziet de trouwfoto’s al voor je.

De realiteit

Wil je in Spanje trouwen, dan moeten jij of je partner minimaal twee jaar ingeschreven zijn in het land. De meest huwelijken, ook die van BN’ers, worden daarom eerst officieel voltrokken in Nederland en daarna nog eens symbolisch in Spanje.

Trouwen in Italië

Jullie idee

Het meest smakelijke eten ter wereld, een zacht glooiend landschap en gastvrije mensen die alles doen om deze dag niet te laten mislukken. Italië staat bekend om haar levenslust en cultuur. Dat belooft heel wat.

De realiteit

In Italië mag je gewoon trouwen! Ook als je er niet officieel vandaan komt. Je moet vooraf wel een wat documenten ondertekenen en opsturen. Na akkoord van het Italiaanse consulaat kun je dan de huwelijksplechtigheid laten voltrekken. Er moet overigens altijd een tolk aanwezig zijn als geen van jullie beiden de taal spreekt.

Trouwen in Duitsland

Jullie idee

Dicht bij huis en toch heel anders. Prachtig hoge bergen, moderne steden en tot in de diepe uurtjes feesten. Alles is mogelijk bij onze naaste buren.

De realiteit

Je mag in Duitsland trouwen en zonder al te veel gedoe. Maar als bruid verlies je altijd wel je meisjesnaam. Wil je dit niet, dan kun je beter het officiële gedeelte in Nederland voltrekken en de ceremonie in Duitsland. Bij een kerkelijk huwelijk moet je overigens twee getuigen meenemen.

Trouwen in Oostenrijk

Jullie idee

Sprookjesachtige en soms zelfs sneeuwwitte landschappen. Een bruiloft in het land van de après-ski kan heel ‘gemütlich’ uitpakken. Niet te veel op chique, dan heb je de dag van je leven.

De realiteit

Je kunt in Oostenrijk inderdaad gewoon trouwen. Een gesprek met een beambte is wel altijd verplicht. Er wordt dan gelijk bepaald of een tolk nodig is of niet. Je moet de Oostenrijkse ambtenaar van de burgerlijke stand namelijk voldoende kunnen verstaan.

Trouwen in Griekenland

Jullie idee

Zonovergoten witte huizen met op de achtergrond een azuurblauwe zee. Griekenland is als een ansichtkaart zo mooi. Zie jij jezelf ook al in bruidsjurk de trapjes afzweven?

De realiteit

In Griekenland is het geen enkel probleem om elkaar het jawoord te geven. Voor het voorgenomen huwelijk moeten jullie wel een aantal documenten overleggen.

Welk land het ook wordt, wij wensen jullie in ieder geval een onvergetelijk mooie dag toe!