Na jaren op m’n wishlist gestaan te hebben, heb ik afgelopen maand eindelijk een citytrip naar Rome gedaan. Met torenhoge verwachtingen vertrok ik dus naar deze Italiaanse stad om me hier te gaan vergapen aan prachtige gebouwen, de rijke historie maar natuurlijk ook te genieten van lekkere ijsjes en pasta’s.

Als je denkt dat je een van de weinige toeristen gaat zijn bij de bekende bezienswaardigheden in de stad heb je het mis. Rome staat in de top van steden die het meest bezocht worden door toeristen. Daarom is het altijd goed om te weten wat nou echt de moeite waard is om te gaan bekijken én wat handige tips zijn.

Tip 1: Breng een bezoek aan Vaticaanstad met gids

Vaticaanstad, de verblijfplaats van de paus, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor mij echt één van de overduidelijke hoogtepunten. Wil je het in de rij staan zoveel mogelijk beperken? Boek een tour met gids. Wij verzamelden met onze tour al om 07.15 uur. Het is wat vroeg maar het is heerlijk als je voor de drukte van de grote groepen uitloopt. Het museum, de tuinen, de Sixtijnse kapel en de St. Pietersbasilisk kun je op deze manier rustig bekijken en echt genieten van alle pracht en praal die de kapel en de kerk te bieden heeft.

Tip 2: Eet lekker op straat

Het ziet er al snel gezellig uit vind ik, al die terrassen die voor je gevoel willekeurig op de stoep zijn neergezet. Maar het is erg sfeervol om ’s avonds lekker buiten te eten, een beetje te kijken naar de mensen die langslopen en natuurlijk te genieten van de fantastische Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken is natuurlijk bekend en beroemd maar riep bij mij toch wel vooral het beeld van pizza en pasta op. Maar tijdens mijn verblijf in Rome heb ik toch ook wel genoten van Tagliata di Manzo. Dit gerecht vind je in verschillende vormen en smaken op de menukaart maar als basis bestaat het gerecht altijd uit dungesneden rundvlees. Echt een aanrader!

Tip 3: Boek je toegangstickets vooraf

De rijen bij de bekende bezienswaardigheden zijn lang, erg lang. Soms is de gemiddelde wachttijd een paar uur. Bedenk dus van tevoren wat je per se wilt zien en welke attractie je ook van binnen wilt bekijken. Als je een plan hebt gemaakt boek dan de toegangskaartjes vooraf online. Op deze manier bespaar je jezelf een hoop tijd en hou je meer tijd over om te genieten van al het moois dat Rome te bieden heeft!

Tip 4: Rust af en toe ook even uit

De temperaturen in de stad kunnen best flink oplopen. Wij hebben half mei een bezoek gebracht en de temperatuur schoot af en toe over de 30 graden heen. Best heet in een stad dus! Pak daarom vooral ook even lekker je rust. Strijk bijvoorbeeld lekker neer op de Spaanse trappen en geniet van alle toeristen, ook zijn er verschillende parkjes waar je even (in de schaduw) kunt bijkomen. Bij het Paleis van Justitie (vlak bij de Engelenburcht) heb je ook een gezellig parkje.

Tip 5: Geniet, geniet, geniet!

Het Colosseum, het Pantheon, de Trevifontein, Forum Romana; het is allemaal 100% de moeite waard om te gaan bekijken. Maar naast deze prachtige gebouwen is gewoon rondlopen door de stad al een attractie op zich. Op elke hoek van de straat kun je weer verrast worden door iets moois. Loop dus gewoon lekker rond en kijk om je heen. En vooral: geniet!

Bekijk alle vakantiehuizen in en nabij Rome