De lente staat voor de deur! De koude wintermaanden laten we achter ons. Geen rayonhoofden, geen ijsmeesters. Geen stempelhokjes, bevroren tenen of klúnplaatsen. Ook dit jaar hebben we opnieuw geen Elfstedentocht mogen meemaken. Niet getreurd! De Tocht der Tochten kan behalve op de schaats ook worden afgelegd op de fiets, step, mountainbike of skeelers, met de kano, oldtimer, tractor en talloze andere vervoersmiddelen. Sinds 1946 is er bovendien de 11-Stedenwandeltocht, een wandelsportevenement dat in het Hemelvaartweekend plaatsvindt. In vijf dagen lopen jaarlijks meer dan duizend deelnemers in hoog tempo van stad naar stad, een afstand van 207 kilometer.

De Meervaart

Graag zet ik mijn tocht dan ook verder vanaf het punt waar we gebleven waren. Tussen Sneek en IJlst ligt een prachtig schelpenpad langs de Geeuw, een breed uitwaaierende riviertje waarover al eeuwenlang schepen tussen beide steden varen. Net als de schippers en de schaatsers passeren de wandelaars houtzaagmolen De Rat, die als een wachter aan de poorten van IJlst staat. De Eergracht met de karakteristieke overtuinen zijn meer dan een bezoek waard! Wanneer ik mijn route (al rijdend) vervolg van IJlst naar Sloten, maak ik een kleine omweg langs het Tjeukemeer. In het kleine watersport dorpje Delfstrahuizen bezoek ik familie de Bruin voor een bezichtiging van hun sfeervolle vakantiehuis de Meervaart. Het vakantiehuis is voor 10 personen en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de burg met de doorgaande scheepvaart naar het Tjeukemeer en de Weerribben. De vriendelijke eigenaren zullen je verwelkomen met koffie en overheerlijk suikerbrood. De accommodatie scoort maar liefst een 9,2 op basis van 39 beoordelingen! Kortom, een absolute aanrader om samen met de familie te vertoeven en Friesland te verkennen!

Sloten

Sloten is gelegen in het glooiende Gaasterland en de kleinste van de Friese Elfsteden. Dat het een kleine stad is, wil niet zeggen dat er weinig te beleven valt! Tal van historische gebouwen, moderne voorzieningen en de leukste activiteiten heb ik al wandelend gepasseerd. Of je nu zeilt, surft, fietst of wandelt, in Sloten kom je het gehele jaar ogen en oren te kort. Vergeet niet op de Voorstreek de zelfgemaakte jam in te slaan. Kies één van de vele smaken en laat het geld achter in het bijbehorende doosje. Dit is één van de redenen, waarom ik zo van Friesland houd. Eenvoud en vertrouwen.

Balk

Mijn reis zet zich voort richting het IJsselmeer naar Stavoren, nog geen 25 kilometer ten westen van Sloten. Het IJsselmeer ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee. Het meer werd genoemd naar de rivier de IJssel, die erin uitmondt. Het deel van de vroegere Zuiderzee ten noorden van de Afsluitdijk wordt tegenwoordig tot de Waddenzee gerekend. De weg tussen Sloten en Stavoren brengt me langs charmante dorpjes, welke allemaal even fotogeniek zien. Het dorpje Balk me misschien wel het meeste bijgebleven. Balk is levendig! In de zomermaanden zijn er de Lutskedagen, waar men kan genieten van gezellige zomermarkten, muziek en vele activiteiten voor jong en oud.

Vrij gelegen paradijs

Om van alle activiteiten in Balk en omgeving te kunnen genieten, heb je meer dan een week nodig. Juist om die reden pluis ik heel Friesland uit, om de leukste accommodaties voor onze gasten te vinden. Zo laat ik je graag kennis maken met een nieuwe, uniek object; vakantiehuis It Hoefizer. Een vrij gelegen optrekje met een smaakvolle, landelijke inrichting. Een waar paradijs met grote veranda waar je tot in de late uurtjes kunt genieten van alle rust en ruimte. Op nog geen 3 kilometer afstand is Golfclub Gaasterland gelegen met een schitterende 9 holes golfbaan. Gezinnen met kinderen kunnen ook hun hart ophalen bij strandje met een strandpaviljoen aan het Slotermeer op slechts enkele autominuten van het vakantiehuis gelegen.

Uiteraard willen we altijd iets te kiezen hebben, waardoor ik graag ook een leuke accommodatie in Stavoren in beeld breng. Stavoren ligt pal aan het IJsselmeer en is daardoor een bij uitstek geschikte plaats voor watersportliefhebbers. Het unieke vakantiehuis Luna ligt op een prachtige locatie in het hart van de stad met een directe verbinding tot de Friese Meren. Stavoren beschikt over een aantal kleine strandjes aan het IJsselmeer. Ook voor fijne restaurants bent u hier aan het goede adres. Zo vertelt de eigenaar van het vakantiehuis mij dat je heerlijk kunt eten bij het Schotse restaurant – en tevens whiskeybar de Koebrug.