Barbecueen

Vakantie staat in het teken van genieten, en daar hoort lekker eten ook bij! Wat is er nou fijner dan tijdens één van die warme zomeravonden de barbecue aan te steken? Dat is op vakantie niet altijd even makkelijk: je hebt meestal niet het benodigde materiaal bij je. Als je al een barbecue meeneemt, dan mis je vaak nog al het gereedschap wat je thuis wel zou gebruiken. Gelukkig heb je dit probleem niet zo vaak met een vakantiehuis! Veel vakantiehuizen zijn namelijk uitgerust met een barbecue en alle benodigdheden voor een heerlijk maaltijd.

Het is echter nooit helemaal hetzelfde als thuis. Daarom lees je hier een aantal tips en aandachtspunten om lekker te kunnen barbecueën op vakantie!

Man barbecue

Veiligheid boven alles

Het allereerste waar je op moet letten bij een barbecue is natuurlijk altijd de brandveiligheid. De meeste barbecues zullen gebruik maken van kolen of gas. Er is dus sprake van open vuur, en zodoende brandgevaar.

Daarom moet je er altijd voor zorgen dat de barbecue op een plek staat waar de kans op verspreiding van het vuur minimaal is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Plaats de barbecue op een plaats waar deze stevig staat (en de gasfles ook).
  • Plaats de barbecue op een harde niet-ontvlambare ondergrond, zoals grind of tegels.
  • Zorg dat er geen laaghangende takken of gras in de buurt is (zeker als het waait!).
  • Zet bij een kolenbarbecue een emmer water binnen bereik

Meestal is er op campings en kampeergronden een verbod op open vuur. Bij de meeste vakantiehuizen is hier geen sprake van (zeker niet als er een barbecue bij het vakantiehuis aanwezig is). Wil je het zeker weten? Vraag het even aan de eigenaar. Deze kan je ongetwijfeld meer tips geven voor het barbecueën.

Barbecue met vis

Lokale producten

Tot zover de verantwoordelijke zaken! Nu kunnen we het gaan hebben over de leuke zaken, namelijk: wat gaan we eten?

Thuis weten we precies wat we willen eten, en waar we deze producten het lekkerste kunnen krijgen. Dit is op vakantie wat moeilijker; waar zit een goede slager? Waar kan ik dat ene sausje halen?

Het gaat je niet lukken om dit ergens in Midden-Frankrijk te vinden. Maar wat wel een goede optie is, is om lokale producten te kiezen. Stel je voor dat je aan de Portugese kust zit, wat is er dan lekkerder dan de vangst van de dag uit dat vissersdorpje vlakbij op de barbecue te hebben liggen? Beetje zeezout erbij, en voilà! Het echte vakantiegevoel!

Buiten dit gevoel om, help je ook de lokale economie te profiteren van het toerisme in de regio. Daar komt nog eens bovenop dat lokale producten ook een stuk goedkoper zijn dan producten die van ver moeten komen. Een lekkere lokale wijn of lokaal biertje maakt het helemaal af!

Bekijk hier ook eens onze huizen mét barbecue!