Wie de Hollandse winterkou een weekje wilt ontvluchten, kan kiezen uit een aantal Europese vakantiebestemmingen waar de zon bijna altijd schijnt en de temperaturen lenteachtig zijn. Hier vind je de warmste winterzon bestemmingen.

Canarische Eilanden

Candelaria, Tenerife
Candelaria, Tenerife

De hele top 7 warmste bestemmingen voor een winterzon vakantie wordt ingenomen door de zeven Canarische Eilanden: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro. Er zijn kleine temperatuurverschillen, maar gemiddeld is het in de eilandengroep voor de kust van Afrika zo’n 20 graden in de koudste wintermaanden. De Canarische eilanden zijn dan ook de populairste winterzon bestemming voor onze landgenoten. En niet alleen voor hen. De winter is het hoogseizoen op Tenerife en Gran Canaria. Bekende stranden als Playa de las Américas zijn gezellig druk en het uitgaansleven is op zijn hoogtepunt.

Meer ook voor rustzoekers en natuurliefhebbers zijn de Canarische Eilanden een favoriete winterzon bestemming. De lenteachtige temperaturen zijn ideaal om op ontdekking te gaan in het vulkanische binnenland. Op alle eilanden kun je een groot aantal wandelroutes volgen en je hart ophalen aan de prachtige, woeste natuur en de schilderachtige dorpjes die verscholen liggen in de valleien.

Lees onze tips voor een winterzon vakantie naar de Canarische Eilanden[/button]

Algarve

Het vissersdorp Carvoeiro in de Algarve
Het vissersdorp Carvoeiro in de Algarve

Met een gemiddelde temperatuur van 16 graden en volop zon is het in de Algarve uitstekend uit te houden in de winter. De badplaatsen aan de Portugese zuidkust zijn dan ook het domein van – vooral Britse – overwinteraars. Maar ook voor een weekje naar de zon is een vakantiehuis in Algarve een fijne en betaalbare optie. Behalve een jaloers makend bruin kleurtje opdoen, kun je er genieten van heerlijk eten, vers uit de zee en van fraaie bezienswaardigheden. De kustlijn omvat gezellige kustplaatsjes, schitterende baaitjes en brede zandstranden. En terwijl we in Nederland zitten te kleunen van de kou, staan in de historische steden van de Algarve – zoals Faro en Lagos – de pleintjes vol terrasjes.

Ook voor sportievelingen is de Algarve een perfecte winterbestemming. De Algarve is een golfparadijs. Er zijn meer dan veertig golfbanen om uit te kiezen, met de mooiste uitzichten over de Atlantische Oceaan en het heuvelachtige landschap. Wandelen kun je goed in het uitgestrekte natuurgebied Ria Formosa en in het Monchique-gebergte. De Seven Hanging Valleys staat bekend als één van de mooiste wandelroutes van Europa. Een favoriete bestemming voor Nederlanders is Monte Gordo. Veel landgenoten komen hier elk jaar terug voor het eindeloos lange zandstrand met zijn sfeervolle strandtenten en de gezellige boulevard. De omgeving is vlak, dus heel geschikt om fietsen te huren en erop uit te trekken.

Zie alle vakantiehuizen in de Algarve

Andalusië

Flamenco in Sevilla
Flamenco in Sevilla

Flamenco, tapas, spierwitte bergdorpjes, middeleeuwse steden en Moorse paleizen… Andalusië heeft alles voor een onvergetelijke vakantie. In de zomer is het er vaak te heet om al het moois van Spanjes zuidelijkste regio te ontdekken, maar met een gemiddelde temperatuur van zo’n 17 graden is de winter hét seizoen voor een actieve vakantie in Andalusië.

Sevilla is niet alleen een van de mooiste steden van Europa, maar ook een van de warmste. Een bezoek aan Granada is een must om het Alhambra te zien, en in Málaga wacht het gouden strand op gasten die komen genieten van de gulle winterzon. Deze mooie kustplaats heeft trouwens meer te bieden dan strandplezier. Met een vakantiehuis in Malaga komen cultuurliefhebbers er aan hun trekken in de vele musea van de stad. Museo Automovilistico is een aanrader voor autoliefhebbers, met zijn unieke collectie klassieke Cadillacs, Rolls Royce’s en Jaguars. Voor beeldende kunst kun je kiezen uit onder meer het Centre Pompidou, Museum Carmen Thyssen en het Picasso Museum.

Zie alle vakantiehuizen in Andalusië

Madeira

Madeira, het bloemeneiland
Madeira, het bloemeneiland

18 graden is de gemiddelde wintertemperatuur op Madeira, het Portugese bloemeneiland voor de westkust van Afrika. Omdat de kustlijn voornamelijk bestaat uit rotsen en kliffen is Madeira geen echte strandbestemming. Het is vooral het prachtige binnenland dat bezoekers aantrekt. Met zijn oude vulkanen, weelderige bossen, pittoreske bergdorpjes en overvloed aan subtropische bloemen is Madeira een wandelwalhalla. Het eiland wordt dan ook doorkruist door een netwerk van goed bewegwijzerde en onderhouden wandelpaden.

Een tip: huur een auto om het unieke landschap van Madeira te ontdekken. Een populaire bestemming is de 1.818 meter hoge Pico do Arieiro, waar je met de auto tot op de top kunt komen na een spectaculaire rit over smalle wegen langs diepe afgronden. Je wordt beloond met een weergaloos uitzicht over het eiland. Ook de hoofdstad Funchal is een bezoek waard, al is het alleen al voor de tropische en botanische tuinen. Vanuit Funchal worden verschillende boottochten georganiseerd; je kunt onder meer aan boord stappen om dolfijnen en walvissen te spotten. Een andere aanrader voor een dagtrip is het vissersstadje Camara de Lobos, een van de mooiste stadjes op Madeira, beroemd om de Cabo Girao kliffen. Deze indrukwekkende rotsformatie kun je bewonderen vanuit de hoogste skywalk van Europa. Door het transparante glas en heb je een geweldig ver uitzicht.

Zie alle vakantiehuizen op Madeira
Naar Blog overzicht