Corpus Christi, ook wel bekend als Sacramentsdag, wordt op donderdag 16 juni gevierd in Zwitserland. Hieronder vind je alle informatie om bij de viering van deze feestdag te kunnen zijn!

Wat is Corpus Christi?
Corpus Christi betekent het Lichaam van Christus en verwijst naar de elementen van de Eucharistie, ook wel het Heilig Avondmaal, het Laatste Avondmaal of het Avondmaal van de Heer genoemd. Tijdens deze viering eten de rooms-katholieken brood en drinken wijn. Hierbij staat het brood symbool voor het lichaam van Jezus en de wijn voor het bloed dat Jezus offerde voor de mensen. In tegenstelling tot Witte Donderdag wordt hier meer de nadruk gelegd op het katholieke dogma van de Werkelijke Tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn tijdens en na de viering van de eucharistie.

Het ontstaan van Corpus Christi als christelijk feest vond pas plaats in de tweede helft van de dertiende eeuw door toedoen van een non, Juliana van het klooster Mont Cornillon. Juliana beweerde dat God haar had gezegd dat er een feestdag voor de Eucharistie moest komen. Zij diende uiteindelijk een verzoekschrift in bij de bisschop van Luik. De bisschop stemde in met het feest en beval dat er jaarlijks een feest voor Corpus Christi moest worden gehouden.

De viering van Corpus Christi begon pas meer ingang te vinden nadat zowel Juliana als de bisschop waren overleden. In 1264 vaardigde paus Urbanus IV de pauselijke bul Transiturus uit waarin Corpus Christi tot feest werd verheven in de gehele Kerk.

Wanneer is de viering?
De viering vindt ieder jaar plaats op de tweede donderdag na Pinksteren. Dit jaar is dat op donderdag 16 juni. In dezelfde week vinden vaak ook festiviteiten plaats, zoals Drievuldigheidszondag en het Heilig-Hartfeest.

Waar is de viering?
Corpus Christi wordt gevierd in verschillende katholieke landen, zoals Zwitserland. Hier is Sacramentsdag een regionale feestdag. Let dus goed op naar welk kanton je afreist hiervoor! Het wordt gevierd in de katholieke kantons Appenzell Innerrhoden, Jura, Luzern, Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Ticino, Uri, Valais en Zug. Het is ook een feestdag in sommige katholieke gemeenschappen in de kantons Aargau, Fribourg, Graubünden, Neuchâtel en Solothurn.

Naar Blog overzicht