Bij een vakantie in Spanje denken we al gauw aan stranden. De 7600 kilometer lange kustlijn is inderdaad de grootste magneet voor de miljoenen toeristen die Spanje elk jaar bezoeken. Maar ga een stukje landinwaarts en je vindt een overdaad aan natuurschoon. Bergen, woestijnen, oerbossen en vulkaanlandschappen… de Spaanse natuur is bijzonder rijk en divers. Hier bezoeken we een paar van Spanjes mooiste natuurgebieden. Elk van deze natuurwonderen kun je beleven vanuit een comfortabel Belvilla vakantiehuis.

De Spaanse Nationale Parken

Spanje heeft ruim 700 beschermde natuurgebieden en was een van de eerste landen die een natuurgebied de beschermde status van Nationaal Park gaf, in 1918. Er zijn in Spanje nu vijftien Nationale Parken, waarvan er vier op de Canarische eilanden liggen. Met 45 stuks heeft het land het hoogste aantal biosfeerreservaten van Europa.

Extramadura

Landschap in Extramadura
Landschap in Extramadura

Extramadura in het zuidwesten van Spanje is geen toeristische regio, maar vogelliefhebbers gaan stralen als ze de naam horen. Met de besneeuwde bergtoppen van de Sierra de Gredos als achtergrond, kun je hier een grotere verscheidenheid aan bijzondere vogelsoorten spotten dan waar ook in Europa. Extremadura is befaamd vanwege haar grote aantallen roofvogels, met soorten als steenarend, Spaanse keizerarend, havikarend, slangenarend en dwergarend. Vele gieren en monniksgieren broeden nergens anders in zulke grote aantallen. De beste tijd voor een bezoek aan deze dunbevolkte regio is misschien wel het vroege voorjaar, als de bloeiende kersenbomen een extra attractie vormen.

Vakantiehuizen in Extramadura

Nationaal Park Doñana

Wilde paarden in Nationaal Park Doñana
Wilde paarden in Nationaal Park Doñana

Andalusië heeft vakantiegangers veel te bieden. De zonnigste regio van Spanje is beroemd om zijn schilderachtige witte dorpjes en cultuursteden als Sevilla, Córdoba, Ronda en Granada. Maar Andalusië biedt ook ruim 150 beschermde natuurgebieden, waaronder twee van Spanjes vijftien Nationale Parken. Nationaal Park Doñana staat ook wel bekend als de ‘Spaanse Camargue’. Zowel het landschap als het dierenleven vormen een ware schatkamer voor natuurliefhebbers. In een afwisseling van landschapstypes, zoals lagunes, moerassen, duinen en bossen kom je oog in oog te staan met wilde paarden, herten en met geluk zelfs een Iberische lynx. Ook het vogelleven is er uitbundig, met sterren als de zwarte ibis, de hop en de bijeneter.

Vakantiehuizen in Andalusië

Natuurpark Cabo de Gata

Natuurpark Cabo de Gata
Natuurpark Cabo de Gata

Eveneens in Andalusië vind je Natuurpark Cabo de Gata, een woestijnachtig berggebied aan de Costa de Almería. Met een oppervlakte van meer dan 45.000 hectare is dit het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Vanwege de bijzondere flora en fauna die er te vinden is, werd het park in 1997 uitgeroepen tot UNESCO Biosfeer Reservaat. De Cabo de Gata is een vulkanisch gebied met hoge kliffen, steile rotsen, scherpe pieken en zeegrotten. Het unieke landschap is in de loop der jaren de set geweest voor veel films, van Indiana Jones and the last Crusade, Never say never again en Lawrence of Arabia, tot westerns als The Good, the Bad and The Ugly. In Las Tabernas kun je nog een oude western-filmset bezoeken.

Vakantiehuizen in de Costa de Almería

La Palma

Nationaal Park Caldera de Taburiente op La Palma
Nationaal Park Caldera de Taburiente op La Palma

Verlaten we het Spaanse vasteland en steken over naar de Canarische Eilanden. Naar La Palma, om precies te zijn. Volgens Columbus het mooiste van alle eilanden, en wie zijn wij om dit tegen te spreken. Vergeleken met de grotere Canarische eilanden is het er rustig: het is dunner bevolkt en het trekt minder groepstoerisme. De toeristen die wel naar La Palma afreizen zijn voornamelijk natuurliefhebbers en wandelenthousiasten. Deze kunnen verblijven in huisjes op bijvoorbeeld een vakantiepark in Spanje, midden in de natuur. Het groenste van de Canarische Eilanden is in zijn geheel een Unesco-biosfeerreservaat. Een aanzienlijk deel van het eiland is bedekt met oerbos; al wandelend over een van de vele bewegwijzerde routes ervaar je hoe de Europese bossen er miljoenen jaren geleden uitzagen. Hoogtepunt van een verblijf op La Palma is een bezoek aan Nationaal Park Caldera de Taburiente, een beschermd natuurgebied rond een spectaculaire vulkaankrater met een oppervlakte van 4.690 hectare. Vanaf het hoogste punt van de Caldera – de Roque de los Muchachos – heb je een fantastisch uitzicht op de Canarische Eilanden Tenerife, El Hierro en La Gomera.

Vakantiehuizen op La Palma

Naar Blog overzicht