Mensen van een zekere leeftijd herinneren zich nog dat Spanje een extreem goedkoop vakantieland was. Die tijd ligt inmiddels achter ons. Tegenwoordig zijn het Oost-Europese landen waar je vakantiebudget het langst meegaat. Maar… alles is relatief. Van de vijf populairste vakantielanden voor Nederlanders – Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Italië – is Spanje nog steeds het goedkoopst. In een restaurant ben je bijvoorbeeld zo’n 15% minder kwijt dan gemiddeld in EU landen.

Al is het geen echte budgetbestemming meer, je kunt op verschillende manieren geld besparen op vakantie in Spanje. Hier vind je een aantal tips.

Reis goedkoop

Met een low budget maatschappij kun je goedkoop naar Spanje vliegen. Je moet dan wel ruim op tijd boeken en het is ook afhankelijk van de tijd van het jaar. De goedkoopste periode om naar Spanje te vliegen is van november tot en met februari, met uitzondering van de feestdagen. De prijs van een vliegticket is het laagst in de maand februari. De goedkoopste vluchten gaan naar Madrid en Barcelona. Voor deze steden is er veel concurrentie van luchtvaartmaatschappijen. Eenmaal in Spanje, ben je het voordeligst uit als je met de bus reist. Spanje heeft weliswaar een uitgebreid spoorwegnetwerk met hogesnelheidslijnen, maar een treinticket is prijzig vergeleken met een buskaartje.

Eet goedkoop

Lunch in de openlucht

De Spaanse keuken is verleidelijk, en uit eten gaan is een belangrijk onderdeel van het ‘Spanje gevoel’. Tapas, paella, visschotels en verrassende lokale wijnen… Spanjeaarden weten hoe je moet genieten van het leven. Maar wat kost het allemaal? Restaurantprijzen zijn natuurlijk afhankelijk van de stad die je bezoekt en het type restaurant, maar overal kun je geld besparen. Bijvoorbeeld door te eten zoals de Spanjaarden zelf. Begin de dag met een klein ontbijt, geniet ‘s middags van een uitgebreide lunch en houd het ’s avonds bij wat snacks. Een lunch is namelijk veel goedkoper dan het avondeten.

Een voordelige keus is altijd het menu van de dag, ofwel het ‘menu del dia‘. Restaurants in Spanje zijn wettelijk verplicht om zo’n menu aan te bieden. Je hebt dan al een 3-gangenmenu voor ongeveer € 10 tot € 15. En je eet hetzelfde als veel plaatselijk restaurantgasten, wat in Spanje een garantie is voor een authentieke en lekkere maaltijd. Wil je de lunch of het diner graag overgieten met wijn of bier? Dan bof je, want drankjes zijn in Spanje nog steeds goedkoper dan in onze andere favoriete vakantielanden.

Vermijd het hoogseizoen

Je kunt veel geld besparen door in het laagseizoen op vakantie te gaan naar Spanje. De prijs van een hotelkamer is dan wel zo’n 40 procent lager dan in het hoogseizoen. Het laagseizoen loopt van oktober tot en met april, maar de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar is juist weer duur. Deze aanbeveling geldt overigens voor het Spaanse vasteland. Op de Canarische Eilanden daarentegen zijn de wintermaanden het hoogseizoen en betaal je een stuk meer voor accommodatie dan in de zomer.

Ontdek het andere Spanje

Hoe populairder, hoe duurder is een wet die opgaat voor alles in het leven. Niet alleen accommodatie, maar ook eten en drinken, activiteiten en entreeprijzen vallen aanzienlijk duurder uit in Spanje’s drukst bezochte steden en kustgebieden. Door buiten deze hotspots op vakantie te gaan, bespaar je aan alle kanten. Bovendien maak je kennis met het echte Spaanse leven. Een bezoek aan de Sagrada Familia in Barcelona of een uurtje kite surfen aan de Costa Blanca kost een flinke duit, maar de spectaculaire natuurparken van Spanje kun je meestal gratis bezoeken.

Landelijk gelegen vakantiehuizen in Spanje

Huur een vakantiehuis

Paar op balkon aan zee

De huurprijs voor een vakantiewoning in Spanje is vergelijkbaar met andere populaire vakantielanden. Wat je per week kwijt bent, is afhankelijk van drie dingen: de plek, het huis en de voorzieningen, en het seizoen. De besparing zit hem vooral in de mogelijkheid om zelf te koken en gebruik te maken van de faciliteiten van je vakantiehuis of het vakantiepark. Een vakantiewoning met zwembad kost wat extra, maar wil je dat missen in de hete Spaanse zomer? En als je je zinnen hebt gezet op een stad als Barcelona of een hotspot als de Costa del Sol, betaal je meer dan voor een vakantiehuis in een minder toeristische streek. Ook voor vakantiehuizen geldt dat de huurprijs stijgt en daalt met de wisseling van de seizoenen, en boeken in een minder drukke tijd kan al gauw honderden euro’s verschil maken. Een andere bespaartip is je vakantie niet te lang van tevoren te plannen, maar uit te kijken naar last minute aanbiedingen.

Last minute vakantiehuizen in Spanje

Naar Blog overzicht