Verras je vader dit jaar met een bijzonder cadeau: een weekendje weg in zijn favoriete deel van Nederland. Houd je vader van de zee, is hij een echt natuurmens, of doe je hem plezier met een stedentrip? Kies de bestemming die bij hem past, en kijk welke vakantiehuizen je vandaag nog kunt boeken voor een vaderdagcadeau waar het hele gezin van meegeniet.

Uitwaaien aan zee

gezin op strand
gezin op strand

Houd je vader van het strand en van watersport? Dan zijn er langs de Nederlandse kust tal van plaatsen waar hij zich een weekend lang uitstekend kan vermaken. We kozen er één uit: het Waddeneiland Texel.

Het grootste van onze vijf Waddeneilanden heeft alles om een lang weekend tot een succes te maken. Een prachtige natuur, kilometers strand, schilderachtige dorpjes en een geweldig aanbod aan activiteiten voor jong en oud. Een weekend Texel kun je net zo lui of actief maken als je zelf wilt. Het brede strand van De Koog is een heerlijke plek om helemaal niets te doen. En wil je nieuwe dingen beleven, dan heeft Texel van alles te bieden. Breng een bezoek aan Zeehondencentrum Ecomare in De Koog, waar je de zeehonden en bruinvissen boven en onder water kunt bekijken. Ga mee op een wadlooptocht vanuit het Waddenpark in Oosterend. Of stap in de haven van Oudeschild aan boord van een garnalenkotter om garnalen te gaan vangen en zeehonden te spotten.

Wandelen en fietsen op Texel

De natuur van de Wadden ontdek je het best te voet of op de fiets. Maak een tochtje door De Slufter, een natuurgebied met een bijzondere fauna en flora. Je kunt hier veel bijzondere vogelsoorten zien, en rond deze tijd van het jaar kleurt De Slufter paars en roze van het bloeiende lamsoor en Engels gras.

Texel heeft een netwerk van 140 kilometer fietspaden, en in elk dorp kun je fietsen huren. Stap op voor een ontspannen tochtje door een afwisselend landschap. Vooral fietsen over de dijk, met uitzicht over de droogvallende wadden, is een unieke belevenis.

Genieten op een vakantiepark

meisje op waterglijbaan
meisje op waterglijbaan

Wil je allerlei leuke activiteiten ‘voor de deur’, dan is een huis op een vakantiepark een goede keus voor een weekendje weg met vaderdag. Belvilla heeft vakantiehuizen op de mooiste parken in heel Nederland, en je vindt altijd aanbiedingen en last minute kortingen. Is je vader dol op actie, dan kan hij in een vakantiepark zijn hart ophalen. En wil hij het liefst een paar dagen alleen maar relaxen, dan heeft hij op een park geen kind aan de kinderen. Die vermaken zich best in het zwemparadijs en de speeltuin of op een van de georganiseerde activiteiten.

Actie in het Limburgse heuvelland

mountainbiker rust in bos
mountainbiker rust in bos

Voor vaders die niet stil kunnen zitten is een weekendje Zuid-Limburg onze suggestie. Het meest buitenlandse stukje Nederland nodigt uit tot actie. Ontdek de sinistere onderaardse wereld van de mergelgrotten of stap op je mountainbike en doe de spectaculaire 30,5 kilometer lange Caubergroute rond Valkenburg. Daal af over modderige bospaden en geniet van prachtige vergezichten over het Limburgse heuvelland. Vanuit je vakantiehuis in Zuid-Limburg zit je ook binnen de kortste keren in de Belgische Ardennen, waar andere spannende activiteiten als rotsklimmen en wildwater kajakken op je wachten.

Wijnroutes in Zuid-Limburg

Wil je vader op een originele manier verrassen, neem hem dan mee op een wijnwandeling. Zuid-Limburg telt vijf bewegwijzerde wijnwandelingen, van 8 tot 12 kilometer lang. Onderweg kom je langs verschillende wijngaarden, die prachtig gelegen zijn tegen de heuvels. Volg de bordjes met een druiventros en las hier en daar een pauze in om meer te leren over wijnbouw in Limburg – en natuurlijk om de plaatselijke wijnen te proeven.

Een nieuwe stad verkennen

binnenhaven Middelburg
binnenhaven Middelburg

Een stedentrip is altijd een populaire bestemming voor een weekendje weg. Slenteren door een mooie, oude binnenstad, winkelen, misschien een museum bezoeken. En ’s avonds samen genieten van een lekker lang diner in een befaamd restaurant… voor sommige vaders is dit helemaal het einde. Onze suggestie voor vaderdag: strijk eens neer in een stad waar je niet meteen aan denkt, en ontdek hoeveel moois er in eigen land te zien is waar je geen weet van had.

Middelburg bijvoorbeeld, is zo’n verborgen parel. De hoofdstad van de provincie Zeeland heeft een schitterend historisch hart, met de mooiste stadhuizen van Nederland. Het allermooiste plekje is volgens de Middelburgers zelf de Vismarkt, een schilderachtig kasseienpleintje met grote linden en kastanjebomen. De perfecte plek om een terrasje te pikken.

Wil je genieten van een uniek uitzicht, zet dan een beklimming van de Lange Jan op je lijstje, de 90,5 meter hoge toren van de Middelburgse abdij. De 207 treden zijn geen makkie, maar eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht over het historische stadscentrum en de omringende Zeeuwse eilanden. Deze sportieve topprestatie kun je mooi combineren met een bezoek aan het Zeeuws Museum in de abdij.

Middelburg staat ook bekend om zijn grachten. Tijdens een rondvaart op een open boot ontdek je de stad van een andere kant, terwijl je kalmpjes langs historische panden en pakhuizen uit Middelburgse VOC-verleden tuft. En om vader helemaal in de watten te leggen: Middelburg heeft een verrassend grote keus aan toprestaurants, waar natuurlijk oesters, kreeft en andere dagverse lekkernijen uit de Noordzee en de Oosterschelde op het menu staan.

Naar Blog overzicht