De chocolade eitjes en paasbroden liggen allang in de winkel en de meeste mensen kijken uit naar een fijn lang weekend met hopelijk mooi weer. Pasen staat in het teken van bijzondere tradities. Zo is het paasontbijt en/of -brunch een ware must en struint men langs de paasmarkten voor leuke hebbedingetjes en lokale producten. Hoe leuk om dit ergens anders in ons land te doen dan thuis. Wij hebben de leukste plekken en vakantieparken voor je op een rijtje gezet:

Schapeneiland: Texel

Het voorjaar is begonnen en dat betekent dat de eerste lammetjes in de wei te zien zijn. Zeker op het schapeneiland Texel zijn ze niet te missen! Op tweede paasdag vertrekt vanuit Den Burg een Lammetjeswandeltocht die zowel jonge als oude benen kunnen trotseren. Is fietsen toch iets meer jouw ding? Via de Lammetjesradar kan je de beste fietsroutes uitstippelen en op verschillende plekken de dartelende beestjes van dichtbij bewonderen. Kijk dan ook niet raar op als een (paas)haas boven de grassprieten zijn oren laat zien 😉. Naast deze tochten kunnen kinderen paaseiseren zoeken in het gezellige stadje De Koog of op een van de vele boerderijen op het eiland. De duinen, de Noordzee en de rode vuurtoren nabij Cocksdorp zijn naast al dit vertier natuurlijk ook niet te missen highlights.  

Maak er een fijne vakantie van door in dit gerestylde 4-persoons landhuis op Kustpark Texel te verblijven! Het in maritieme stijl gebouwde landhuis beschikt over twee slaapkamers met boxspringbedden en heeft een ruim terras met ligbedden. Indien het weer tegenvalt, kan je gemakkelijk een film of serie streamen via de Smart-TV. Het vakantiepark ligt op loopafstand van het centrum en het strand van De Koog en heeft meer dan genoeg faciliteiten om je niet te hoeven vervelen. Zwem bijvoorbeeld uren in het subtropisch zwemparadijs of sla een balletje op de nieuwe minigolfbaan. 

De Paashaas op de Veluwe: Hoenderloo

De paashaas of andere dieren zomaar spotten als je aan het paasontbijt zit? Dit is in Bungalowpark Hoenderloo, dat omringd is door groen, niet uitzonderlijk! Verblijf in de vrijstaande bungalow voor 4 personen, die zich kenmerkt door de met dakpannen bekleede zijkant, en pak de camera terwijl je lekker zit te smikkelen van een paaslekkernij bij de warme open haard. De bungalow beschikt verder over drie slaapkamers en een ruim terras. Op het bungalowpark zelf vind je een verwarmd zwembad met een geheel wegschuifbare overkapping, twee all-seasons tennisbanen en een restaurant. Daarnaast ligt het bungalowpark gunstig ten opzichte van verschillende fiets- en wandelroute startpunten die je het natuurschoon van de Veluwe laten ontdekken.  

Naast de pracht van de natuur in deze regio is er tijdens Pasen genoeg te beleven. Zo vertrekt de Veluwsche stoomtrein vanuit Apeldoorn en Eerbeek (beiden ca. 14 km.) Deze ouderwetse stoomlocomotief laat (kleine) reizigers over de honderd jaar oude Koningspoorlijn kennismaken met het afwisselende bos- en weidelandschap van de IJsselvallei en Veluwe. Ondertussen geniet je van de paaslunch die wordt geserveerd en komt de paashaas een bezoekje brengen om je te voorzien van paaseitjes. Na al dat landschap aan je voorbij is getrokken en de schemering neerdaalt, is een bezoekje aan het paasvuur (op eerste paasdag) in Beekbergen (ca. 9 km.) nog een stop waard. Zin in iets meer actie? Stap in de verschillende attracties op de paaskermis in Deventer (ca. 34 km) of doe mee met het traditionele eierengooien op eerste paasdag in de gezellige binnenstad van Apeldoorn. Even iets anders dan paaseieren en –hazen? Ontmoet de 35 apensoorten in de Apeldoornse Apenheul die vanaf 31 maart 2023 weer opent.  

Pasen in Noord-Limburgse ”Parel aan de Maas”: Arcen

Pasen beleven in zowel Nederland als Duitsland? Dat kan als je hier in Resort Arcen verblijft! Ons voorkeurshuis: de geschakelde of vrijstaande Villa Comfort voor 4 personen. De ruime en warm aangeklede villa laat je thuis voelen tijdens het zoveelste rondje Skipbo of het paaseieren schilderen met de kids. De villa beschikt verder over drie slaapkamers, een ruim terras (waar ook makkelijk een rondje paaseieren zoeken kan worden gedaan) en één parkeerplek bij de villa. Het vakantiepark ligt verscholen tussen bos en heide in het pittoreske landschap bij Nationaal Park De Maasduinen en de grens met Duitsland. Het is hierbij bij uitstek een perfecte uitvalbasis voor fietsers en wandelaars. In het in Romeise stijl gebouwde hart van het park vind je een indoor speeltuin en overdekt zwembad met kinderbad. Ook buiten valt er genoeg te ontdekken. Zo kunnen de kleintjes dieren voeren op de kinderboerderij; jong & oud zijn energie kwijt op de sport- en speelvelden of (gigantische) vissen vangen in de visvijver.  

Je zou het niet gauw zeggen, maar in Noord-Limburg wordt elk jaar op tweede paasdag de grootste paasmarkt van Nederland georganiseerd: de paasmarkt in Panningen (ca. 30 km.) De markt bestaat uit meer dan 400 diverse én goedgevulde stalletjes, wat maakt dat je heerlijk kan rondneuzen. Daarnaast heeft het dorp Arcen zelf genoeg te bieden. Ga bijvoorbeeld de strijd aan met familie en/of vrienden tijdens het glowgolfen of bewonder de 15 unieke kasteeltuinen. Hier wordt tijdens Pasen ook vaak verschillende activiteiten georganiseerd zoals paaseieren zoeken op het Toernooiveld of een ridderspektakel. Eenmaal in Arcen, kunnen bierliefhebbers de bakermat van het Hertog Jan bier niet mislopen. Na de rondleiding in de brouwerij te hebben volbracht, is een proeverij (met bier rechtstreeks uit de authentieke koperen brouwketels) niet meer dan verdiend 😉  

Wie toch meer richting de heuvels wil, kan het karakteristieke Valkenburg (ca. 95 km.) niet overslaan! Het Geulstadje heeft vele bezienswaardigheden zoals de Kasteelruïne, de steenkolenmijn en de (gemeente)grotten. Daarnaast staat het op eerste paasdag in het teken van de kleinschalige maar gezellige paasmarkt. Wie een soortgelijke paasmarkt bij de Oosterburen wil aanschouwen, kan het beste de Domstad Xanten (ca. 38 km.) bezoeken. Houd je tijd over, dan is de grote stad Duisburg (ca. 54 km.) en zijn binnenhaven ook zeker nog een bezoekje waard.  

Naar Blog overzicht