Emilia-Romagna is een van de rijkste en meest ontwikkelde regio’s van Europa, met het op twee na hoogste BBP per hoofd van de bevolking in Italië. De regio Emilia-Romagna wordt beschouwd als de gastronomische hoofdstad van het land en het land van Parmezaanse kaas en balsamico-azijn en is een van de gebieden met de hoogste kwaliteit van leven in Italië. Genieten van lekker eten is een goed motief om het gebied ten noorden van Toscane te bezoeken, maar dit zijn volgens ons 6 redenen om naar Emilia-Romagna op vakantie te gaan.

Bologna

Bologna bezoeken
Bologna bezoeken

De eerste beweegreden om de regio te bezoeken is natuurlijk de hoofdstad Bologna, de perfecte plek om je te vestigen voor je de provincie gaat ontdekken. Bologna ligt geklemd tussen steden als Venetië, Milaan en Florence, en een bezoek aan de universiteitsstad wordt daarom vaak overgeslagen. Toch heeft de op zeven na grootste stad van Italië veel te bieden aan degenen die het een kans geven.

De bijnaam van Bologna is ‘la dotta, la grassa e la rossa’, de gestudeerde vanwege de oudste universiteit ter wereld, de vette vanwege de eetcultuur, en de rode vanwege zijn rode architectuur overal in de stad. Elk blok en elke straathoek die je oversteekt, maakt deel uit van een historisch doolhof dat de middeleeuwse oorsprong van de stad laat zien en dat maakt van Bologna een geweldige plek om verdwaald in te raken.

Fietsen door de heuvels van Maranello

fietsen door de heuvels van Maranello
fietsen door de heuvels van Maranello

Maranello ligt ten zuiden van Modena, tussen de vlaktes en de heuvels van de Apennijnen. Als je een fan bent van fietsvakanties, is er eigenlijk geen betere plek om naartoe te gaan dan de heuvels van Maranello. Maranello is wereldberoemd omdat hier het hoofdkantoor van de Ferrari-autofabriek is gevestigd, maar voor een actieve vakantie is de natuurlijke omgeving de place to be en een lust voor het oog.

Er zijn tientallen fietsroutes die uitstekend zijn om meer van dit gebied te ervaren. Fietsend door de heuvels van Maranello, doorkruis je het prachtige Italiaanse platteland, oude kastelen, wijngaarden, olijfgaarden en uitgestrekte boerenvelden. Het prachtige Italiaanse landschap heeft alles in huis voor een fijne fietsvakantie en dankzij de vele fietspaden en fietsroutes kun je in deze heuvels bijna overal met je tweewieler terecht.

De kustplaats Rimini

strandvakantie in Rimini
strandvakantie in Rimini

Rimini heeft 15 km fijn zandstrand met uitstekende zwemfaciliteiten en is een geweldige locatie voor een ontspannen vakantie, waar je je batterijen weer helemaal kunt opladen. Met zijn gezellige hotels, strandbars en restaurants bij de pier, is het niet moeilijk te begrijpen waarom het strand van Rimini erg populair is bij Italianen en buitenlandse toeristen.

Naast het genieten van de zon op het strand is in de stad aan de Adriatische kust ook heel wat te doen. Rimini heeft 150.000 inwoners en is daarom een echte stad met leuke buurten om te ontdekken. Aan de overkant van de Ponte di Tiberio ligt het trendy Borgo San Giuliano. Een sfeervolle wijk met kleine geplaveide straatjes, leuke pleinen en kleurrijke muurschilderingen in de straten die is uitgegroeid tot een van meest de populairste wijken van Rimini.

De dwergstaat San Marino

zicht op San Marino
zicht op San Marino

In de regio Emilia-Romagna ligt ook de dwergstaat San Marino, die met zijn 61.2 km² het op vier na kleinste land ter wereld is. San Marino werd opgericht in het jaar 301 en is zo de oudste nog bestaande soevereine staat en constitutionele republiek ter wereld. Een van de belangrijkste redenen waarom je dit kleine land moet bezoeken, is dat San Marino het mooiste uitzicht heeft vanuit een stad ter wereld.

Met de Italiaanse Apennijnen aan de ene kant en de Adriatische kust aan de andere, biedt San Marino uitzichten die niet van deze wereld zijn. In de smalle geplaveide steegjes van de stad kun je daarnaast betoverende geheime tuinen met prachtige fonteinen en nog meer bijzondere uitzichten ontdekken. Een groot voordeel van het bezoeken van deze microstaat is dat het gemakkelijk in één dag te bezichtigen is.

Comacchio, het kleine Venetië

Comacchio, het kleine Venetië
Comacchio, het kleine Venetië

Comacchio is een klein stadje verborgen in de oostelijke hoek van Emilia-Romagna. De stad is gebouwd op 13 eilanden aan de rand van een lagune en wordt net als Venetië doorsneden door kanalen en verbonden door bruggen, daarom kreeg het als bijnaam het Kleine Venetië. Net als in het echte Venetië is dwalen door de grachten de beste manier om het charmante stadje Comacchio op te snuiven.

Met een geschiedenis die twee millennia omspant, heeft Comacchio veel historische gebouwen en structuren behouden die het meer dan waard zijn om te bezoeken. Met zijn ligging in de delta van de rivier de Po, de langste rivier van Italië, de nabijheid van de Adriatische Zee en een eeuwenoude visserijtraditie, is Comacchio natuurlijk ook een geweldige plek voor liefhebbers van zeevruchten.

Wandelen in de Apennijnen

wandelen in de Apennijnen
wandelen in de Apennijnen

De regio Emilia-Romagna staat natuurlijk bekend om zijn prachtige landschappen en daarom raden we ook aan om te gaan wandelen in de Apennijnen. Het deel van de Apennijnen dat door Emilia-Romagna strekt heeft relatief lage hoogten en overwegend matig steile hellingen, wat betekent dat je zelfs op de bergkam kunt lopen en alle toppen kunt bereiken zonder dat je een bergbeklimmer moet zijn.

Omdat je zicht daadwerkelijk op de top van een berg bevindt, zijn de uitzichten vanaf de bergkam natuurlijk adembenemend. Als de lucht helder is, kun je Toscane, de Apuaanse Alpen en de Tyrreense Zee zien als je naar het zuiden kijkt, en de Alpen en de Po-riviervallei als je naar het noorden kijkt. De Apennijnen zijn een echt paradijs voor iedereen die op vakantie graag actief is in de natuur en de buitenlucht.

Naar Blog overzicht