Laat je vanuit een vakantiehuis in Turkije betoveren door een veelzijdig en mysterieus land, waar ieders wens in vervulling zal gaan. Heerlijk ontspannen genieten van een dagje aan het strand? Vakantiehuizen aan zee in Turkije vind je aan de Egeïsche kust en Turkse Rivièra.

Lees meer
Aanmelden

Top bezienswaardigheden in Turkije

Oh, kom maar eens kijken, wat Myra te bieden heeft

Eén groot openluchtmuseum dat u niet mag missen

Vandaag hebben de kinderen het voor het zeggen

Zon, zee, strand én geschiedenis

Vakantiehuis Turkije

Strandaanbidders, natuurliefhebbers en cultuurminnaars kiezen allemaal voor Turkije!

Turkije ligt ten oosten van Griekenland en grenst over een afstand van meer dan 7000 kilometer aan zee. Ten noorden van het land ligt de Zwarte Zee, in het zuiden de Middellandse Zee en tussen Griekenland en Turkije ligt de Egeïsche Zee. Tijdens een vakantie in Turkije, verblijft u in een land dat voor het overgrote deel in Zuidwest-Azië ligt en voor een klein deel in Europa. Het Europese deel bestaat uit de westelijke punt van het land tot en met een deel van de stad Istanboel. Het Aziatische deel van Turkije wordt ook wel Anatolië genoemd. De scheiding tussen het Europese en het Aziatisch deel wordt gevormd door de Bosporus, die over een lengte van ongeveer 300 kilometer de Egeïsche Zee via de Zee van Marmara in het zuidwesten verbindt met de Zwarte Zee ten noorden van het land.

Turkije is een groot land, in oppervlakte bijna 19 keer zo groot als Nederland! Het land kent niet alleen cultureel gezien grote variëteit, maar ook het landschap en het klimaat zijn zeer divers. In het oostelijk deel heerst een landklimaat met hete zomers en koude winters, de gebieden rond de Middellandse Zee zijn mediterraan en de noordkust heeft een gematigd zeeklimaat. Het land heeft verschillende bergketens, waar een eigen klimaat heerst. De hoogste bergen liggen in het Ararat-massief, waar de toppen tot boven de 5000 meter reiken. Sommige berggebieden zijn enigszins vergelijkbaar met de Alpen, hoewel de temperaturen zowel in de winter als in de zomer extremer zijn. Tussen de verschillende bergketens liggen uitgestrekte hoogvlakten met rivieren, moerassen of zandwoestijnen. Door de grote variatie in klimaat en landschap, is ook de flora en fauna in Turkije zeer rijk. In Turkije leven zeldzame zoogdieren, vogels en vlinders in het wild, die in Europa niet meer voorkomen.

Vakantie in Turkije in 2018

Voor Nederlanders is Turkije één van de top-vakantiebestemmingen. Het land heeft ook wel voor iedereen iets te bieden. Of u nu op zoek bent naar de ultieme strandvakantie, prachtige natuur wilt ervaren of op zoek bent naar cultuur en historie: Turkije heeft het allemaal!

De stranden langs de zuid- en westkust zijn prachtig wit en het water is helder blauw en van een aangename temperatuur. De zon schijnt hier bijna altijd. Dit gebied wordt daarom ook wel de Turkse Rivièra genoemd. Veel steden, zoals Marmaris, Antalya, Bodrum, Alanya en Kusadasi hebben zich erop gericht het de Europese toeristen naar de zin te maken. U kunt u hier optimaal ontspannen aan het strand en overal heerlijk eten en drinken. Met een boottocht kunnen verschillende kuststeden en baaien vanaf het water worden bezocht. In en vlakbij deze toeristische steden zijn ook historische locaties te vinden.

Ook voor pure cultuurliefhebbers is een vakantie in Turkije een goed idee. Overal in het land zijn historische steden en plaatsen te bezoeken, waar de geschiedenis zelfs teruggaat tot voor de Turkse periode. Zo zijn er vele ruïnes en herinneringen aan de klassieke Oudheid bewaard gebleven, zoals de bekende Grieks-Romeinse ruïnesteden Efeze en de Griekse ruïnestad Perge. De traditionele Turkse stad Safranbolu met haar klassieke Turkse woningen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het zuidoosten van het land is Göbekli Tepe zeker een bezoek waard. Hier staat het oudste tempelcomplex ter wereld.

Cappadocië is een centraal in het Aziatische deel van Turkije gelegen hoogvlakte, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verspreid door een indrukwekkend landschap van turfsteen en kalkstenen rotspunten, liggen hier verschillende ondergrondse steden en kalksteengrotten. Pontus, in het oosten bij de Zwarte Zee, is juist een bijzonder groen gebied met uitgestrekte bossen. Hier kunt u uitgebreid wandelen en fietsen en genieten van traditionele dorpjes en steden, met een grote historische en culturele rijkdom.

Istanboel is met ruim 15 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije. In deze moderne wereldstad die aan beide zijden van de Bosporus ligt, is het kruispunt van de Europese en Aziatische cultuur duidelijk zichtbaar en voelbaar. Een mix van oosterse en westerse bouwstijlen en de Romeinse, Byzantijnse en Turks Ottomaanse invloeden geven de stad haar bijzondere karakter. De grootste bezienswaardigheden zijn met name de paleizen van Topkapi en Dolmabahçe, de Hagia Sophia, de Sultan Ahmetmoskee en de Grote Bazaar. Ook de historische houten woningen aan de oevers van de Bosporus zijn een bezichtiging waard. Istanboel is de onbetwiste culturele hoofdstad van het land, maar Ankara, de tweede stad van het land, is de hoofdstad van Turkije. Hoewel ook Ankara mooie bezienswaardigheden heeft, zoals het mausoleum van Atatürk en de Tempel van Augustus, is deze stad niet toeristisch.

Op reis naar uw vakantiehuis in Turkije

U reist naar uw vakantiehuis in Turkije in 2018 waarschijnlijk met het vliegtuig en heeft daarbij de keuze uit maar liefst 11 internationale luchthavens. Het openbaar vervoer in Turkije is goed geregeld: voor lange afstanden zijn er busverbindingen en voor korte afstanden gebruikt u een taxi of dolmus.

Alle vakantiehuizen in Turkije