2018 wordt een bijzonder jaar voor de provincie Friesland. Leeuwarden-Fryslân is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang laten de Friezen zien hoe zij het leven vieren en biedt het prachtige landschap die de provincie rijk is, een podium voor iedereen!

Elfstedentocht

Om dit waterrijke gebied beter te leren kennen neem ik je als sales agent graag iedere maand mee langs één van de elf steden van de Elfstedentocht. Een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs, welke als laatste in 1997 heeft plaatsgevonden. De tocht is in totaal 15 maal verreden en gaat langs de elf steden die ooit stadsrechten hebben verkregen. Friesland is mijn favoriete provincie. De pittoreske dorpjes, de prachtige meren met alle watersportactiviteiten en de meest hartelijke mensen. Ik waan me altijd even op vakantie in eigen land.

Ljouwert

Het startpunt is Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland en tevens ook het kloppende hart van het noordelijke Nederland. Leeuwarden heeft iets magisch. Het is een stad die door veel mensen nog wordt onderschat. Echter heeft het werkelijk alles in zich om de behoeften aan een dagje cultuur snuiven, een weekendje weg of een lange vakantie te bevredigen. Het knusse centrum met al haar grachtjes heeft een divers aanbod aan musea, hippe koffietentjes en leuke boetieks (verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland in 2010 en 2012!).

Slapen in stijl

Vanuit Amsterdam is het een kleine twee uur rijden naar deze onontdekte stad. Een overnachting is dan ook meer dan aan te raden, om het echte Friese gevoel te ervaren. Onlangs heb ik twee parels mogen bezoeken in hartje Leeuwarden. Beide monumentale panden ademen historie, zijn karakteristiek ingericht en geven een gevoel van thuiskomen. Bij het dicht doen van de voordeur, begeef je je meteen letterlijk in het stadse leven. De ambachtelijke bakker met de lekkerste Friese streekproducten, maar ook de eigenzinnige pop-up stores wachten je op voor een ultieme beleving. Of je nu op zoek bent naar een romantisch optrekje voor twee met regendouche en stadstuintje of naar een luxe rijksmonument met bad voor het hele gezin, in beide accommodaties kom je volledig tot rust. Uit eigen ervaring weet ik dat de eigenaresse alles tot in de puntjes regelt en zelfs voor een heerlijk uitgebreid ontbijt kan zorgen.

Vakantiehuis in het centrum van Leeuwarden

Luxe slapen in de Culturele Hoofdstad van 2018

Couleure locale

Naast mijn passie voor Friesland, heb ik dit ook voor lekker eten. Het is een fascinatie voor iedere plek waar ik naartoe ga uit te zoeken waar je de lekkerste koffie, de beste pasta en de verrukkelijkste wijnen kan nuttigen. Al deze ‘inside’ tips deel ik dan ook het liefste in combinatie met de leukste vakantieplekken. Culinair op stap door Leeuwarden? Start de dag met heerlijke wentelteefjes en goede koffie bij Laura en de Chef. Deze plek biedt een fijne ongedwongen sfeer met knusse zitplekken. Voor de lunch hebben ze ook de meest verrassende broodjes, soepen en salades. Liever een gezellige eetcafé met een goede prijs-kwaliteit verhouding? Kies dan voor een 2 -of 3-gangen diner bij de Lachende Koe. De avond sluit je bij uitstek af in Post Plaza. Wauw: dat gevoel krijg je als je binnenkomt. Het indrukwekkende houten plafond maakt dat je vooral naar boven kijkt. Mis dan niet de barista’s in de grote centrale bar. Zij heten je van harte welkom en brengen de geliefde gin-tonics bij je langs.

Grand Café Post Plaza Leeuwarden

Natuur happen

Net even buiten de stad kan er volop natuur worden gesnoven in het prachtige Nationale Park De Alde Feanen, de Friese naam voor De Oude Venen. Meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden. Het gebied kan op allerlei manieren worden ontdekt al wandelend, fietsend, varend of per sup! Bij het Bezoekerscentrum kun je terecht voor de leukste routes en excursies.

Volgende maand neem ik je graag mee verder op tocht naar watersportstad Sneek! De tweede post van de Elfstedentocht. Ik stap gauw mijn Mini in, op zoek naar nieuwe gezellige, inspirerende vakantiehuizen aan het Sneekermeer!