Ieder jaar is het weer een uitdaging, je koffer zo inpakken, dat er zoveel mogelijk in kan. Kijk, als je met de auto gaat is het niet zo’n probleem als de koffer te zwaar is, of misschien niet helemaal dichtgaat. Maar als je met het vliegtuig reist moet je natuurlijk rekening houden met een bepaald gewicht en is het wel zo handig als je de ritsen gewoon kunt sluiten. Maar hoe pak je dan het beste een koffer in? Wij geven tips!

1. Koop een lichte koffer

Wist je dat er in koffers ook heel veel verschil kan zitten qua gewicht? Doorgaans is het zo dat wanneer je een ‘harde koffer’ koopt, deze vaak al meer weegt dan een koffer van stof. Hier kun je dus rekening mee houden wanneer je een koffer gaat kopen. Die paar kilo die je dan overhoudt is dan mooi meegenomen!

2. Maak een inpaklijst

Zeker weten dat je niks vergeet op vakantie? Maak dan van tevoren zelf een inpaklijst of zoek er eentje op. Wij schreven eerder al iets over de ultieme vakantie checklist, waarbij alle noodzakelijke dingen handig voor je zijn opgesomd. Ga je op wintersport? Dan kun je het beste de wintersport checklist bekijken die we hebben opgesteld. Zodra je een inpaklijst erbij houdt bij het inpakken, vergeet je nooit meer iets. Ook handig voor als je teruggaat, want dan weet je precies wat je ook alweer had meegenomen en weer mee terug moet nemen naar huis!

3. Rol kleding op

T-shirts en hemdjes kun je vaak heel klein oprollen, waardoor ze veel minder ruimte innemen dan wanneer je een stapel kleding opvouwt. Oprollen werkt niet voor alle kleding: blousejes, broeken en jurkjes kun je het beste opvouwen. Maar doordat je enkele kledingstukken al oprolt, kun je deze goed in de hoekjes van je koffer leggen. Tip: voor kleding die je opvouwt kun je het beste alle kleding op elkaar leggen en als een pakketje opvouwen. Je zult al snel merken dat dit minder ruimte in beslag neemt!

4. Maak setjes kleding

Sommige mensen vinden het moeilijk om vooraf al setjes kleding uit te zoeken (including me!), maar het kan wel bagage schelen. Wanneer je namelijk vooraf al setjes maakt, loop je niet het gevaar dat je teveel kledingstukken meeneemt. Dan kan het namelijk gebeuren dat je meer kleren meeneemt dan dat je dagen op vakantie bent. Wees dus ook kritisch!

5. Handdoeken meenemen

Check van tevoren even of je handdoeken moet meenemen naar de accommodatie waar je verblijft. Soms is er de mogelijkheid om handdoeken te huren, soms zitten ze er al bij. Wanneer je dus niet met het gewicht van de handdoeken wil sjouwen, is het een idee om ze te huren bij de accommodatie. Kan dat nou niet, kies dan voor een extra dunne badlaken. Er zijn verschillende badlakens van microvezel te koop. Deze zijn een stuk lichter én dunner dan andere strandlakens.

6. Verpak vloeibare producten extra goed

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Kom je op de vakantiebestemming aan, pak je je koffer uit, is alles nat! Bah. Heeft er weer iets zitten lekken in je toilettas. Wil je nou voorkomen dat je koffer nat wordt, pak vloeibare producten zoals douchegel, shampoo, make-upremover enzovoort, dan nog eens extra in. Dit kan simpel door er een boterhamzakje omheen te doen, of door een plakbandje om het dopje te doen. Wat ook nog een oplossing is, is om je complete toilettas in een plastic zak in te pakken.

7. Pak je schoenen apart in

Je vieze schoenen tegen je schone kleren aan, wil natuurlijk niemand. Wat je daarvoor het beste kan doen is de schoenen in een plastic zak doen en deze op de bodem van je koffer leggen. Ook handig als je slippers vol zand mee terugneemt, dan vind je in ieder geval niet overal zand terug in je koffer. Wees wel kritisch naar jezelf, want niemand heeft 5 paar schoenen nodig voor één week vakantie!

8. Boeken meenemen

Op vakantie willen we natuurlijk lezen, maar geef toe, boeken zijn verschrikkelijk om mee te nemen! Mocht je er meer dan twee willen meenemen, dan weegt het al snel de helft van het toegestane gewicht. Hier zijn wel een aantal oplossingen voor te verzinnen. De simpelste, en lichtste oplossing is een e-reader. Leest anders dan een boek, maar zo kun je wel alle boeken op vakantie meenemen die je wilt lezen. Daarnaast zijn er ook dwarsliggers verkrijgbaar, die wat handzamer en een stuk kleiner zijn dan normale boeken. Wil je nou toch gewoon boeken uit je boekenkast meenemen? Kies dan voor paperbackcovers. Deze wegen al een stuk minder dan hardback varianten.

9. Bewaar belangrijke items in je handbagage

Heb jij naast ruimbagage ook handbagage mee op vakantie? In de vorm van een tas of een handbagagekoffer? Zorg er dan voor dat je in dit koffertje je belangrijkste items stopt. Daarbij kun je naast je portemonnee, telefoon en paspoort denken aan medicijnen, sleutels, reisgegevens, opladers en eventuele elektronica.

10. Weeg je bagage van tevoren

Niets vervelender dan op het vliegveld aankomen en erachter komen dat je koffer te zwaar is. Je wilt je vakantie natuurlijk niet beginnen met extra kosten! Weeg daarom voordat je de deur uitgaat je koffer. Je kunt een bagageweegschaaltje kopen, maar je kunt ook gewoon op een personenweegschaal je koffer wegen. Hoe? Ga eerst zelf op de weegschaal staan zonder koffer, daarna met koffer en reken het verschil uit zodat je weet wat je koffer weegt. Kom je nooit voor verrassingen te staan!

Wij wensen je een fijne vakantie zonder inpakstress!