Frankrijk, hét vakantieland voor vele Nederlanders. Steden als Nice, Lyon, Parijs en Marseille zijn natuurlijk dé grote en veelbezochte plekken in Frankrijk. In dit artikel willen we je juist meenemen naar een aantal bijzondere, kleine Franse dorpjes die ieder nog hun eigen charme hebben. Eeuwenoude gebouwen, prachtige vergezichten, smalle straatjes en de geur van versgebakken stokbrood… kom maar met ons mee!

1. Roussillon

Dit schilderachtige dorpje wordt met recht een van de mooiste dorpen van Frankrijk genoemd. Roussillon heeft een gezellig centrum, maar staat ook bekend om de roodkleurige rotsen, wat veroorzaakt wordt door oker dat in de bodem zit. Het dorpje wordt dan ook wel eens ‘Colerado Provençale’ genoemd.

2. Rocamadour

Rocamadour: een bijzonder, historisch stadje dat vroeger een pelgrimsplaats was, een belangrijke halte naar Santiago de Compostela. Het dorp is gebouwd tegen een rotswand, verdeeld over drie verschillende niveaus. Onderaan de rotswand vind je de gezellige dorpskern met nauwe straatjes, iets hoger op de berg staan vele kerkjes en kapelletjes en helemaal bovenop de klif staat een kasteel welke je bereikt via een grote trap die je leidt naar heiligdommen.

3. Brousse-le-Château

Dit kleine dorp is gelegen op een rotspunt waar de rivieren Tarn en Alrance samen komen. Tijdens een wandeling door Brousse-le-Château ontdek je de oude Gotische brug, de schilderachtige straatjes, een middeleeuws fort, stenen huisjes versierd met bloemen en een versterkte kerk uit de 15e eeuw…

4. Gordes

Gordes is een dorpje met een natuurlijke schoonheid waar je u tegen zegt. In dit pareltje in de Vaucluse vind je onder andere een groot kasteel uit de 16e eeuw, een kleurrijke kerk, oude abdijen, watermolens en eeuwenoude bories (kleine stenen huisjes). Absoluut een van de bijzonderste plekken in het Gallische land. Niet gek dat het dorp regelmatig het decor is van films, zoals de romantische komedie “A good year”.

5. Riquewihr

Dit dorpje in de Elzas heeft nog steeds het uiterlijk van een oud wijndorpje. Achter de stadsmuur, waardoor Riquewihr wordt omringd, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude huizen met roodbruine stenen, kronkelige steegjes en bijzondere gebouwen vormen het straatbeeld. Gebouwen als de dieventoren (waar verdachten hun misdaden op moesten biechten) en het hoogste vakwerkhuis van de regio laten je de geschiedenis van dit dorpje zien.

6. Les Angles

Authentiek bergdorpje met in de winter volop wintersportplezier. Vanwege het prachtige panorama uitzicht, goede sneeuwcondities en supervriendelijke bevolking is Les Angles een populaire wintersportbestemming. Dit is niet het enige dat Les Angles te bieden heeft, ook in de zomer is er voldoende te beleven. Vooral in augustus is er veel leven in de brouwerij vanwege Festival d’Angles, een traditioneel Catalaans feest.

7. Moustiers-Sainte-Marie

Dit Franse dorpje in de Provence ligt vlak bij de wereldberoemde kloof, Gorges du Verdon. Al in de prehistorie was het gebied rondom Moustiers-Sainte-Marie bewoont. Hoe we dit weten? Door de verschillende voorwerpen die opgegraven zijn. In de vijfde eeuw na Christus werd het dorpje Moustiers-Sainte-Marie gebouwd. Verschillende woningen werden gebouwd rondom het klooster dat eerder werd gesticht. Vandaag de dag is Moustiers-Sainte-Marie een populair dorpje. De oude straatjes en steegjes en de bijzondere ligging zorgen ervoor dat vele toeristen dit schattige dorpje weten te vinden.

8. Saint-Sorlin-d’Arves

Deze plek is een waar walhalla voor fietsliefhebbers. Het gebied is dan ook voorzien van het label VTT (mountainbikelabel), waardoor fietsen in het hele gebied is toegestaan. Het dorp is de laatste jaren sterk ontwikkeld, maar daarbij is wel de traditionele charme bewaard gebleven. Doordat Saint-Sorlin-d’Arves op een hoogte van 1600 meter ligt, is het een heel sneeuwzekere bestemming. Dit samen met het prachtige skigebied, waarin het dorp ligt, maken dit dorp tot een populaire wintersportbestemming.