Andalusië was mijn zomerbestemming voor de zomer van 2017. En wat een prachtige bestemming! Op iedere straathoek kijk je je ogen uit. Tijdens mijn rondreis van twee weken, heb ik zoveel gezien dat ik vandaag de hoogtepunten met jullie deel. Dat wat je zéker gezien moet hebben in Andalusië.

Ronda

Niet ver van Málaga verwijderd vind je het stadje Ronda. Waarom dit zo’n bijzondere plek is? Ronda is metershoog gebouwd op een berg! En waar je bergen vind, vind je ook diepe dalen. Omdat een kloof de stad in tweeën breekt, is jaren (lees: eeuwen) geleden de Puente Nuevo (‘Nieuwe brug’) gebouwd. Een indrukwekkend hoge brug, die zeker het bekijken waard is. De brug is 120 meter lang en 98 meter hoog. Ook interessant om te bezoeken: Plaza de Toros de Ronda, een van de oudste stierenvechtarena’s van Spanje (1758).

Mezquita de Córdoba

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen in Spanje staat in Córdoba. Een leuke stad waar je prima een paar dagen door kunt brengen. Mocht je hier zijn, dan moet je naar de Mezquita. Dit is een enorme moskee/kathedraal die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het gebouw diende in het verleden als moskee en als kathedraal en is in de jaren uitgebreid en verfraaid. Verdwaal in dit prachtige gebouw waarbij alleen al de zuilen zelf een bezienswaardigheid zijn.

Cádiz

Aan de kust van Andalusië vind je de havenstad Cádiz. Wist je dat dit de oudste bewoonde stad van West-Europa is? Cádiz is nog niet bekend onder menig mens, maar is echt het bezoeken waard. Cádiz wordt ook wel klein-Havana genoemd vanwege de vele gelijkenissen met Havana. Daardoor zijn hier ook meerdere films opgenomen, waaronder James Bond: Die Another Day. Wil je een dagje aan het strand doorbrengen? Ga dan naar La Playa de la Caleta en geniet van een prachtig uitzicht op de Castillo de Santa Catalina.

Het Alhambra in Granada

De grootste bezienswaardigheid van Andalusië, dan wel niet Spanje, is met stip op één het Alhambra in Granada. Het Alhambra is een enorm complex, boven op een heuvel, bestaande uit paleizen, forten en tuinen uit de Moorse tijd. Wanneer je al één voet op dit terrein zet kijk je je ogen uit. Doen: bezoek het Paleis van Nasrid. Dit is toch wel het allermooiste van het hele Alhambra. Binnenkort een uitgebreid artikel met tips en de voorbereiding op een bezoek aan het Alhambra.

Zahara de la Sierra

Per toeval kwamen wij eigenlijk bij Zahara de la Sierra terecht. Zahara de la Sierra ligt in de provincie Cádiz en maakt deel uit van de ‘Pueblos Blancos’, oftewel witte dorpen. Dit dorpje ligt ver in het binnenland van Andalusië, aan het Zahara-El-Gastor waterreservoir. Een prachtig meer, met een betoverende kleur. Dit meer is niet alleen een bezienswaardigheid op zich, je kunt er ook in afkoelen! En dat hebben wij ook zeker gedaan op een warme dag. Daarvoor kun je terecht bij ‘La Playita’, een strand met een klein meertje dat bestaat uit water uit een bron die grenst aan het reservoir. Het dorpje Zahara is ook zeker een bezoek waard!

Real Alcázar in Sevilla

Sevilla is een perfecte stad voor een weekendje weg. Er is hier zoveel te doen, dat daar later nog een uitgebreide post aan wordt gewijd. Maar bij mijn hoogtepunten van Andalusië, mag het Real Alcázar niet ontbreken. Dit koninklijke paleis wordt op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Het is namelijk de officiële verblijfplaats van de koninklijke familie wanneer zij in Sevilla zijn. Ook dit paleis werd tijdens de tijd van de Moren gebouwd. Hierdoor zie je aan de binnen- en buitenkant veel Moorse invloeden terugkomen. De tuinen van het paleis beslaan ongeveer 60.000 vierkante meter. Daar kun je dus ook gerust een wandeling maken tijdens een bezoek. Leuk weetje: scènes van de populaire serie Game of Thrones zijn hier opgenomen.

Mijas

Verblijf jij in Málaga? Maak dan een uitstapje naar Mijas. Dit dorp is een typische ‘pueblo blanco’. Je ziet er hier heel veel van in Andalusië, waarbij alle gebouwen wit zijn geverfd. Het ziet er niet alleen heel mooi uit, Mijas was ook nog een kleurrijk aangekleed met allerlei slingers en versieringen. Terwijl je door dit schattige dorpje loopt, proef je de echte sfeer van Andalusië. Een bezienswaardigheid op zich.

Júzcar

Ooit een blauw smurfendorp gezien? Nee? Dan moet je naar Júzcar! Vroeger was het een doodnormaal wit bergdorpje, maar sinds het in 2011 geselecteerd werd voor de promotie van de film Smurfen in 3D, is het blauw. Sony wilde namelijk het dorp blauw verven, zodat het perfect in het decor zou passen. Inwoners moesten stemmen of ze de witte huizen blauw wilden verven en na een stemmingsronde werd het plan aangenomen. Oorspronkelijk zou het dorp weer wit geverfd worden, maar de bewoners ontdekten dat het blauwe dorp heel veel mensen aantrok, dus besloten ze het zo te laten. Naast dat het smurfenblauw is, vind je hier ook grote smurfen terug en schilderingen op de muur.

Bekijk alle vakantiehuizen in Andalusië