Vliegen, voor de één is het een hobby, voor de ander de grootste nachtmerrie. Maar wanneer je nou eenmaal graag op vakantie gaat, en dan vooral naar wat verdere plekken, bijvoorbeeld Zuid-Spanje of Portugal, dan is vliegen bijna onvermijdelijk. Om de vliegreis zo aangenaam mogelijk te maken, geven we jou 7 tips!

1. Kleed je comfortabel

Als je lang stil moet zitten, is het fijn om comfortabele kleding te dragen. Kies voor een zachte stof en zorg ervoor dat je laagjes draagt. In het vliegtuig kan het soms erg fris zijn, waardoor het fijn is als je een dik vest bij je hebt. Het voordeel hiervan is dat je hem ook net zo makkelijk uit kunt doen, wanneer je op je warme zomerbestemming aankomt!

2. Zorg voor vermaak

Eerlijk is eerlijk, 3-5 uur stilzitten wordt niemand vrolijk van, dus zorg ervoor dat je genoeg vermaak meeneemt voor jezelf en eventueel je kinderen, om de vliegreis wat leuker te maken. Bijvoorbeeld een goed boek dat je al jaren wilt uitlezen, je iPod gevuld met de nieuwste muziek, of een tablet/smartphone waar je bijvoorbeeld een filmpje op kan kijken. Ga je naar een verre bestemming? Dan is het vaak ook mogelijk om in het vliegtuig een filmpje of serie te kijken.

Binnenkant vliegtuig

3. Neem oordoppen en een slaapmasker mee

Ben jij een moeilijke slaper of krijg je al snel hoofdpijn wanneer de baby een rij achter jou de hele vlucht aan het huilen is? Dan is het een goed idee om een setje oordoppen in je tas mee te nemen. Ook wanneer je niet zo goed tegen licht kan, kun je een slaapmasker inpakken. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt, maar slapen doe jij zeker!

4. Drink genoeg water

Blijf genoeg water drinken gedurende de vlucht. De droge lucht in het vliegtuig kan ervoor zorgen dat het lichaam uitdroogt. Koffie, frisdrank en alcohol kun je beter laten staan, maar veel water drinken helpt. Tip: neem een leeg plastic flesje mee in je handbagage. Zodra je door de douane heen bent, kun je deze vullen op het toilet. Scheelt je weer in de kosten.

5. Boek van tevoren een stoel

Soms moet je er extra voor betalen, soms ook niet: het kiezen van je stoel op een vlucht. Een fijne plek kan ervoor zorgen dat jouw reis al meteen een stukje comfortabeler wordt. Er is ten slotte bijna niemand die graag naast de toiletten zit en over het algemeen zijn de plaatsen bij de vleugels wat ruimer qua beenruimte. Bepaal voor jezelf waar jij graag wilt zitten: is dat aan het raam of juist aan het gangpad? Tip: wil je niet extra betalen voor een zitplaats, maar wel nog ruime keuze hebben? Check dan meteen in, zodra het kan. Dan kun je namelijk alsnog een plek kiezen bij de meeste maatschappijen.

Vliegtuig raampje

6. Blijf niet de hele tijd stilzitten

Na een paar uur stilzitten, voel je al snel stijf aan. Daarom is het een goed idee om af en toe even uit je stoel op te staan en in het gangpad te bewegen. Buig je knieën, rek jezelf uit en loop heen en weer.

7. Neem kauwgom mee

Last van je oren tijdens het vliegen vanwege de luchtdruk? Dan is kauwgom onmisbaar! Vooral tijdens het opstijgen en dalen is het in dat geval fijn om kauwgom te kauwen. Grote kans dat je oren hierdoor niet, of minder snel dichtzitten.

Wat is jouw beste tip om een vliegreis te overleven?