Plitvice meren

Wanneer je je vakantie doorbrengt in Kroatië, zijn er veel magische plekken die je kunt bezoeken. Met acht nationale parken, is er qua natuur enorm veel te zien in Kroatië. Maar de plek die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek, is de Plitvice meren. Wij geven je tips voor je bezoek aan deze sprookjesachtige plek!

1. Bereid je voor op een lange reis

De Plitvice meren zijn niet vanuit iedere hoek van Kroatië bereikbaar in één dag. Het ligt heel erg aan de regio waar je verblijft of je een dagtripje kan maken naar de watervallen. Vanaf Zagreb rijd je in 2 uur en een kwartier naar de Plitvice meren. Vanuit Istrië doe je er al langer over. Wanneer je bijvoorbeeld vanuit Pula rijdt, doe je er 3 uur en 45 minuten over (in totaal dus 7 en een half uur). Er zijn verschillende bussen die naar deze plek rijden, maar houd er wel rekening mee dat deze er vaak langer over doen dan wanneer je met de auto gaat. Het is dus heel erg aan te raden om met je eigen auto te gaan of een auto te huren.

Plitvice lake

2. Neem de tijd

Geloof me, bij de Plitvice meren kun je wel een week vertoeven. Oke, een week is misschien overdreven, maar er zijn genoeg mensen die in de buurt van Plitvice overnachten om twee dagen in dit park door te brengen. Zorg er in ieder geval voor dat je minstens één volle dag in het park door kunt brengen. Er is genoeg te zien en te doen. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen en je kunt gebruik maken van treintjes en boottochten door het park.

Plitvice

3. Trek comfortabele kleding aan

Tijdens een bezoek aan de Plitvice watervallen ga je heel veel lopen, écht heel veel. Er zijn meerdere routes die je kunt volgen, waarbij je kunt kiezen voor routes van anderhalf uur tot routes van 6 uur. Het is belangrijk dat je stevige schoenen aantrekt. Je hoeft niet meteen voor bergschoenen te kiezen, maar laat je teenslippers thuis en trek dichte schoenen aan. Er zijn genoeg slipperige weggetjes die je moet trotseren en als je wilt kun je ook trappen naar prachtige uitzichten beklimmen. Zorg er daarnaast voor dat je kleding draagt die prettig zit.

Plitvice national park

4. Neem eten en drinken mee

Hoewel er op het park een aantal restaurants zitten, loop je het grootste deel van de tijd door het park heen, waar je naast watervallen helemaal niks vindt. Het is dus belangrijk om in ieder geval genoeg water mee te nemen. Ook is het aan te raden om zelf lunch en wat lekkers voor tussendoor mee te nemen, omdat de restaurants op het park vrij prijzig zijn.

Plitvice watervallen

5. Als het kan, ga buiten het hoogseizoen

Er is geen dag in het Plitvice park dat het niet druk is. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat het in het hoogseizoen zwart ziet van mensen. En dat is zonde! Natuurlijk zijn de watervallen zo enorm, dat je ze goed kunt bewonderen. Maar de smalle paadjes zorgen ervoor dat je af en toe even stil moet staan om elkaar te kunnen passeren. Ga daarom als het kan in het laagseizoen naar Plitvice. Dan heerst er een gezellige drukte en kun je alsnog rustig je eigen pad kiezen. Let wel: in de winter kan er natuurlijk sneeuw en ijs in het park liggen.

Extra informatie:

  • De entreeprijs van het park is afhankelijk van het seizoen waarin je gaat. De prijs voor één dag kan variëren van 55 tot 180 kuna (ongeveer €7 tot €24). Dit zijn prijzen voor volwassenen. Kinderen, studenten en groepen krijgen korting. De boottochtjes en treinritjes zijn bij de prijs inbegrepen.
  • Het is zeker de moeite waard om een fototoestel mee te nemen. Al maak je foto’s met je smartphone, dit natuurwonder moet je op de foto zetten!
  • Blijf op de paden. In het bos leven wilde dieren (waaronder beren en wolven), waar je beter bij uit de buurt kunt blijven.
  • Honden zijn welkom in het Plitvice park. Natuurlijk wel alleen aangelijnd.

Bekijk alle vakantiehuizen in Kroatië