Afgelopen november ging ik voor de tweede keer naar Boedapest: een van mijn favoriete steden in Europa. Ik raak er werkelijk maar niet over uitgepraat. Stiekem ben ik al mijn volgende bezoekje aan het plannen… De stad heeft alles voor een geslaagde stedentrip. Met een beetje geluk vlieg je voor een paar tientjes naar de hoofdstad van Hongarije en in het land zelf is het ook spotgoedkoop. Er is lekker eten en drinken en een bruisend nachtleven. Bovendien zijn er fijne plekken om te ontspannen en natuurlijk ook veel bijzondere bezienswaardigheden. Van badhuizen tot schitterende musea en parken tot historische gebouwen: deze stad biedt je alles voor een onvergetelijke stedentrip. Na mijn bezoekjes aan Boedapest geef ik je graag een aantal tips voor de leukste bezienswaardigheden.

Het parlementsgebouw van Hongarije

Aan de Donau, in het stadsdeel Pest, ligt het parlementsgebouw van Hongarije, een van de bijzonderste gebouwen die ik ook gezien heb. De mooiste plek om dit gebouw te bewonderen is aan de overkant van de Donau, in het stadsdeel Boeda. Dit gebouw kwam tot stand in een tijd dat Hongarije welvarend was en dat is aan alle kanten duidelijk te zien. Aan de binnenkant doet het gebouw niet onder aan de buitenkant. Er zijn invloeden uit de renaissance aanwezig en de trappenhal heeft prachtige Korintische zuilen. Als je de binnenkant bewonderd hebt, kun je daarna buiten een leuk bootje aanhouden. Vanaf de Donau zie je namelijk een hele andere kant van het parlementsgebouw!

Szechenyi

Boedapest staat al sinds het Romeinse tijdperk bekend om zijn geweldige warmwaterbronnen. De stad telt maar liefst 123 thermale- en 400 mineraalbaden uit veertien verschillende bronnen. Het bekendste badhuis in Boedapest is Szechenyi. Het badhuis bestaat uit vijftien indoorbaden, drie grote buitenzwembaden, sauna’s, stoomcabines en je kunt er ook nog eens genieten van heerlijke massages. Tot rust komen in de Hongaarse hoofdstad is dus geen probleem. De locatie van het badhuis is schitterend met het geelkleurige, klassieke gebouw. Dus stap jij in het warmwater bad van 38 graden of durf jij in het dompelbad te springen?

Buda Castle

Het Buda Castle, ook wel de burcht van Boeda genoemd, staat op de werelderfgoedlijst en dat is natuurlijk niet voor niets. De burcht van Boeda ligt in het heuvelachtige gebied van de stad. Hier vind je het oude kasteelcomplex Budavári Palota. Het paleis is het symbool van de stad en het grootste bouwwerk van Hongarije. In het paleis bevinden zich de Hongaarse Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi-bibliotheek en het historisch museum van Boedapest. Omdat dit gebouw hoger op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht over de Donau en het stadsgedeelte Pest.

Citadella

Wanneer je door Boedapest loopt, dan valt het niet te missen: het Vrijheidsbeeld boven op de Gellértsberg. De berg is een flinke klim, maar wanneer je eenmaal boven bent, realiseer je je dat de klim het helemaal waard is. Vanaf hier heb je namelijk het beste uitzicht over heel Boedapest. Wil je het beste uit deze wandeling halen? Trek erop uit wanneer het donker is! Het Parlement, het kasteel van Boedapest en alle bruggen zijn dan prachtig verlicht en dit geeft een sprookjesachtig effect.

Ben jij al overgehaald voor een stedentrip naar Boedapest? Of ben jij hier al geweest en ben ik nog iets vergeten? Laat het weten in een reactie!

Naar Blog overzicht