Bierbrouwerij

België… het land van wafels, chocolade, striphelden en natuurlijk het lekkerste bier ter wereld! Waar je op vakantiebestemmingen zoals Italië en Frankrijk altijd wel iets leest over een wijngaard die je moet bezoeken, hoor je eigenlijk niet zoveel over de brouwerijen in België. Dat terwijl vele van deze brouwerijen een lange en bijzondere geschiedenis hebben. Dat maakt een bezoek zeker de moeite waard. Dus ga jij op vakantie in België? Zorg er dan voor dat je een bezoek brengt aan de onderstaande 5 brouwerijen!

Chimay

Wat is nou typisch Belgisch bier? Velen zullen direct denken aan het bier dat in de vele kloosters gebrouwen wordt. Want België staat echt bekend om haar uitstekende abdijbieren. Een bijzondere categorie van deze abdijbieren zijn de trappisten. Een trappist is een beschermd herkomsttype; een trappist is namelijk echt gebrouwen door de monniken in het klooster. Abdijbieren zijn vaak wel naar recept gebrouwen, maar worden onder licentie door anderen gebrouwen.

Eén van de meeste bijzondere Belgische trappisten is Chimay. Het wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Henegouwen. Het abdij zelf is helaas gesloten voor bezoekers, maar bij de abdij bevindt zich een museum, de Chimay Experience, waarin het hele brouwproces uitgebreid wordt uitgelegd.

Wat Chimay zo bijzonder maakt is dat ze niet gestopt zijn met het experimenteren met bier. Vaak zie je dat abdijen altijd bij hetzelfde recept blijven. Chimay daarentegen experimenteert o.a. met de houten vaten waarin het bier rijpt; ander hout resulteert in een andere smaak. Dat maakt de verschillende bieren van Chimay bijzonder interessant.

Proeftip: Chimay Grande Reserve

Brouwerij de Halve Maan

Een citytrip naar Brugge is sowieso al iets om naar uit te kijken, maar als je deze kunt combineren met een bezoek aan brouwerij de Halve Maan wordt het nóg leuker! Op het Walplein midden in Brugge vind je de Halve Maan in het originele pand waar al sinds 1856 bier gebrouwen wordt. Wat de brouwerij zo charmant maakt is dat het een samenkomst is van een moderne brouwerij en een stukje 19e eeuw aangezien de moderne faciliteiten omgeven worden door de oude brouwerij. Ze zijn echter zó koppig om in het centrum te blijven dat ze een pijpleiding hebben aangelegd naar de bottelaar buiten de stad.

Brugse Zot

Brouwerij de halve maan staat vooral bekend om de Brugse Zot en Straffe Hendrik. Deze worden ook echt ter plekke gebrouwen. Hiervan kun je profiteren als je in het bijbehorende restaurant een lekker biertje direct uit de tap besteld.

Proeftip: Brugse Zot Blond ongefilterd (alleen ter plaatse te bestellen)

Achouffe

In het hart van de Belgische Ardennen, vlakbij de Luxemburgse grens, ligt het charmante dorpje Achouffe. Hier vind je de gelijknamige brouwerij Achouffe, welke bekend staat om haar biermerk, je raad het al, Lachouffe. Lachouffe is een heel bekend biermerk in Nederland, maar het is lang niet het enige bier dat je van deze brouwerij moet proeven. Het zijn vrijwel allemaal fruitige bieren, en de brouwerij is altijd erg creatief in de beschrijving van haar bieren.

Ter plaatse kun je natuurlijk een rondleiding door de brouwerij krijgen (wel van tevoren reserveren), maar het leukste is om in de omgeving te zijn tijdens La Grande Choufferie. Dan staat het hele dorp in het teken van de brouwerij. Je vindt dan overal leuke workshops, wedstrijden, eetkraampjes etc. Ook de brouwerij pakt dan flink uit. Meestal vindt La Grande Choufferie plaats in Augustus.

Proeftip: Houblon Chouffe IPA

De Koninck

Wederom een bijzonder leuke trip in een grote stad, maar nu wat dichter bij huis. De Koninck is een stadsbrouwerij uit Antwerpen, en een bezoek aan die brouwerij is een ervaring op zich. Een rondleiding door de brouwerij is niet enkel een tour langs de ketels en houten vaten, maar een tour door Antwerpen als bierstad. Dit uiteraard gevolgd door een proeverij in de bar van de Koninck.

Bierbrouwerij

Ook bijzonder zijn alle samenwerkingen met lokale eet-en drinktentjes om de brouwerij. Met name de rooftop bar genaamd Black Smoke om de hoek van de brouwerij is een aanrader! Zo maak je er een volledig dagje van. Een goed idee voor een dagtripje vanuit huis!

Proeftip: De Koninck Triple d’Anvers

Duvel Moortgat

Duvel is natuurlijk een heel bekend merk; vrijwel overal op de wereld kun je wel ergens een flesje Duvel krijgen. Daarnaast is het ook eigenaar van een aantal eerdergenoemde bieren, zoals De Koninck, LaChouffe, en in het verleden ook Brugse Zot. Wat maakt een bezoek aan dit grote bedrijf dan zo uniek? De brouwerij van Duvel in Breendonk is simpelweg een geweldige brouwerij om te bezoeken.

Veel informatie, veel toegang en veel proeven! Ze bieden hier meerdere opties van een rondleiding met een biertje, tot een volledige proeverij – met of zonder kaas – van een aantal uur. Hier ontdek je het hele aanbod van de proeverij. Tip: neem wel een BOB mee!

Proeftip: Duvel Tripel Hop Citra

Waarom denken we bij culinaire rondreizen enkel aan bestemmingen zoals Frankrijk, Italië, Spanje, of zelfs nog verder weg? Bij onze zuiderburen is er meer dan voldoende te ontdekken! Buiten de geweldige bieren die je hier vindt, bieden de meeste brouwerijen ook interessante combinaties met lokale kazen of andere maaltijden.

Bekijk alle vakantiehuizen in België