Gastblog Wim De Mont

Cognac-proeven-Charente_Belvilla vakantiehuizen

Wijngaarden en bossen omringen het postrelais Saint Preuil in de Charente

Journalist Wim De Mont verbleef voor het reismagazine Grande met zijn gezin in vakantiewoning La Malle Poste in de Charente, een streek nabij de Atlantische kust in het zuiden van Frankrijk. Op ons verzoek schrijft hij over zijn ervaringen in en rond het vakantiehuis.

“De Charente is een van de dunst bevolkte streken van Frankrijk. Net daarom pikte Grande er deze streek uit voor een reportage over een rustige familievakantie. We verbleven in de zomer in La Malle Poste, een vakantiewoning in Le Domaine de Saint-Preuil, mooi gelegen tussen de wijngaarden. De foto’s zien er veelbelovend uit en beantwoorden helemaal aan de werkelijkheid. Ter plekke wacht gastvrouw Christine ons op. Tijdens de rondleiding vertelt ze het verhaal van dit gebouwencomplex. Hier hielden in de zeventiende en achttiende eeuw post- en reiskoetsen halt. In de negentiende eeuw maakte de afspanning plaats voor een wijndomein en in 1982 liep het verhaal ten einde. Tot, na 17 jaar leegstand, in 1999 de renovatiewerken startten. In 2003 kochten Jean-Luc en Christine het domein en zij openden er in 2005 gastenkamers, later uitgebreid met enkele vakantiewoningen. ‘Wij gaven het relais zijn oorspronkelijke bestemming terug,’ lacht Christine. La Malle Poste, waar wij verblijven, is het oudste deel van het complex en werd omgetoverd tot een comfortabele vakantiewoning, met goed uitgeruste keuken – al waren de vorige bewoners er blijkbaar met de schaar vandoor –, eetkamer, aparte woonkamer (met televisie, cd en dvd), drie ruime slaapkamers en twee badkamers. En gratis wifi. We hebben zelfs een eigen stukje tuin, naast de gemene delen van het domein met tuin, zwembad, pingpongtafel en sauna- en fitnessruimte. En als Christine later op de dag langskomt met enkele lokale drankjes, kan het begin van ons verblijf al helemaal niet meer stuk.

Cognac-proeven-Charente_Belvilla vakantiehuizen

De entreepoort van Domaine de Saint Preuil

Cognac-proeven-Charente_Belvilla vakantiehuizen

Vanuit de lucht zie je prachtig de indeling van dit oude postrelais

Cognac-proeven-Charente_Belvilla vakantiehuizen

Het is heerlijk vertoeven bij het zwembad op dit domein

Dolmens en dino’s

Saint-Preuil ligt in de driehoek tussen Angoulème, Cognac en Barbezieux-St-Hilaire. Een prima uitvalsbasis dus om die drie plaatsen te bezoeken, maar ook de dolmen van St-Fort-sur-le-Né, het Petite Maison du Lin in Lignières of de oriëntatietafel vlakbij Chez Allard. Om nog te zwijgen van de Piramide van Condé, de abdij van Bassac, het Romeins theater nabij Saint-Cybardeaux en het dinokerkhof in Angeac-Charente. Het grootste in Europa, waarschijnlijk. In juli kun je hier terecht voor een bezoek aan de opgravingen, de rest van het jaar is dit een klein gratis openluchtmuseum.

Cognac en stripverhalen

Grote cognachuizen vind je in Cognac of in het nabijgelegen Jarnac. Wij gingen echter op bezoek bij een kleine distilleerderij. In Segonzac hadden we een afspraak met Francine Forgeron, die samen met haar man Michel in 1965 begon met het distilleren van wijn. Francine licht het productieproces toe en laat ons proeven van enkele distillaten. Ze kruipt gezwind op ladders om in de eiken vaten schepjes cognac-in-wording te halen. En ter afronding krijgen we enkele afgewerkte producten voorgeschoteld.
En Angoulême? Dat is dé stripstad, waar de stripmuren en het stripmuseum alleen al een bezoek rechtvaardigen.”

Cognac-proeven-Charente_Belvilla vakantiehuizen

Cognac proeven in een kleine distilleerderij

Vakantie aan de Atlantische kust

Wil je ook een vakantie vieren in dit voormalige postrelais? Belvilla biedt hier drie vakantiewoningen aan, variërend in grootte van vier tot zes personen. In La Malle Poste, de woning waar Wim met zijn gezin verbleef, kun je met vijf personen logeren. De vakantiewoning Le Coche (‘de koets’) biedt plaats aan zes personen en in Le Phaéton verblijf je met vier. En natuurlijk biedt Belvilla nog veel meer vakantiehuizen aan de Atlantische kust.

Naar Blog overzicht