Wat is een tiny house? Een klein huisje, als je het vertaalt. Maar een tiny house is méér dan dat. Tiny houses zijn een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Ze onderscheiden zich van andere woonvormen door de focus op duurzaamheid. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter en met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. De filosofie van de tiny house beweging speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.

De tiny house beweging

De tiny house beweging is een internationale beweging waarbij mensen kiezen voor een minimalistische manier van leven. Genoegen nemen met genoeg. Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te leven, maar om alleen te gebruiken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en niet meer. Het is een reactie op het materialisme en de consumptiemaatschappij. Wonen in een tiny house biedt financieel veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden. In Nederland is de tiny house beweging enorm in opkomst.

Ervaar een tiny house tijdens je vakantie

Tiny houses zijn volwaardige woningen en in principe bestemd voor permanente bewoning, niet voor rekreatie. Maar wil je eens ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen; bij Belvilla zijn dit soort vakantiehuisjes te huur! Bijvoorbeeld in EuroParcs Maasduinen in Midden-Limburg. Op een steenworp afstand van de Duitse grens en omringd door groene bossen voel je je één met de natuur. Niet alleen ligt het park aan de rand van Nationaal Park de Maasduinen, je tiny house staat ook direct aan de oever van één van de kleine meren of tussen de hoge bomen. De afwerking met veel hout en de pelletkachel verhogen de sfeer en de ecologische functie van deze knusse vakantiehuisjes.

Zie tiny house in vakantiepark Maasduinen

Vakantie in een chalet

Chalets zijn geen tiny houses, maar hebben vaak wel een natuurlijke uitstraling door de toepassing van hout. Het woord chalet komt van chahelet, de benaming een herdershuisje in het Arpitaans, de taal die in het westen van de Alpen wordt gesproken. Van oorsprong is een chalet een houten huis in de bergen, waar herders met hun dieren de zomer doorbrachten. Met de komst van de eerste toeristen werd de kenmerkende vorm van een chalet, met zijn overstekende dakranden en houten ornamenten langs de gevels, overgenomen tot een bouwstijl voor villa’s, boerderijen en openbare gebouwen. We associëren chalets vooral met wintersport, maar ook in Nederland kun je kiezen uit een ruim aanbod aan chalets voor je vakantie.

Zie chalets in Nederland

Chalet in bos
Chalet in bos
Naar Blog overzicht