Vooral in de koudere seizoenen verlangen we naar warmte. Niet iedereen heeft echter het geluk om de koudere maanden in een van de warmere streken van de wereld door te brengen. Een uitstapje naar een van de vele thermale baden in Duitsland is een prachtig alternatief. Daar kun je gewoon even tot rust komen en weer nieuwe energie opdoen. Of het nu in een stijlvolle, romantische sfeer is of onder de palmbomen: in de talrijke thermaalbaden word je naar wens verwend. Hier laten we je de verscheidenheid aan thermale baden in Duitsland zien en geven we je een gedetailleerd overzicht. Wellicht is er één van de genoemde thermale baden bij u in de buurt. Het is het beste om nu te beginnen met plannen!

Thermale baden in Duitsland

De oude Griekse term “thermon loutron” betekent “warm bad”, de geschiedenis van de thermale baden gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die de positieve eigenschappen van deze geneeskrachtige bronnen al op prijs stelden. Tegenwoordig worden alle badfaciliteiten die water uit natuurlijke thermale bronnen gebruiken, thermale baden genoemd. Dit water is bijzonder gunstig voor het lichaam omdat het rijk is aan mineralen. Er zijn echter ook kunstmatige thermale baden die gebruik maken van verwarmd en verrijkt water. Alleen al in Duitsland zijn er meer dan 400 thermale baden. We bekijken hier de bijzondere badhuizen.

Vrouw in het water in een spa
Vrouw in het water in een spa

De beste thermale baden in Duitsland

Het is helemaal niet eenvoudig om te beslissen welke spa de beste is. Veel thermale baden verschillen slechts minimaal. Volgens bekende consumentenportalen is de Thermen & Badewelt Sinsheim het beste thermale bad van Duitsland. Het werd geopend op 19 december 2012 en is gevestigd in Sinsheim, in Baden-Württemberg. Naast een rustgevend mineraalbad zijn er ook meer dan 400 echte Zuidzeepalmen en diverse sauna’s. Je waant je hier aan zee!

Volgens het Guinness Book of Records is een van hun sauna’s met 166 vierkante meter de grootste sauna ter wereld: de Koi-Sauna. Dit is niet alleen zo bijzonder vanwege de koikarpers, je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht door de grote panoramische ramen. Hier kun je zwemmen in turkooisblauwe lagunes of genieten van een koele cocktail aan de poolbar. Deze spa is onze absolute aanrader, er is voor ieder wat wils.

De grootste thermale baden van Duitsland

Niet ver daarvandaan, in de buurstaat Beieren, ligt het grootste thermale bad van Duitsland. Therme Erding opende op 3 oktober 1999 en had alleen al in 2020 ongeveer 1,85 miljoen bezoekers. Het gebied van de gehele thermale baden strekt zich uit over 430.000 km², 185.000 km² is momenteel beschikbaar voor gasten. De bruikbare oppervlakte komt overeen met ongeveer 26 voetbalvelden. Door deze enorme oppervlakte is de Therme Erding niet alleen het grootste thermaalbad van Duitsland, maar volgens eigen zeggen ook het grootste thermaalbad ter wereld.

Maar dat is nog niet alles, de thermale baden hebben ook de langste waterglijbaan van Duitsland, de Magic Eye. In totaal herbergen de thermale baden meer dan 30 zwembaden en waterbassins. Dus niet alleen gezinnen vinden wat ze zoeken, maar ook koppels en individuen. Wil je dus een unieke trip maken naar een thermaalbad, dan is de Therme Erding een goede keuze.

Koppel in de whirlpool bij de thermale baden
Koppel in de whirlpool bij de thermale baden

De mooiste thermale baden van Duitsland

Deze spa ziet eruit als een Andalusisch paleis uit 1001 Nacht en is een van de meest bijzondere en mooiste tempels van welzijn in het land. Het is de Mediterana in Bergisch Gladbach, Noordrijn-Westfalen. Het thermaalbad heeft 15 sauna- en badvarianten te bieden. Dit omvat een Perzisch edelsteenbad voor huidverzorging en verschillende peeling toepassingen. Er is ook een Moors stoombad en een Rajastani-huis, waar je Ayurvedische Behandelingen kunt vinden. Het water is gebaseerd op natriumarm mineraalwater dat afkomstig is van een diepte van 120 m.

Dit water wordt behandeld en er worden sporenelementen, zouten en mineralen aan toegevoegd om thermaal water te creëren identiek aan de natuur. Volgens studies van het Fresenius Instituut zou dit water een helende en positieve werking hebben op het menselijk lichaam. Wil je dus een heerlijk relaxte dag doorbrengen, plan dan je volgende trip naar de Mediterana!

Vrouw ontspannen in het water in de spa
Vrouw ontspannen in het water in de spa

De verscheidenheid aan thermale baden in Duitsland is enorm. Door het enorme aanbod aan thermale baden kan iedereen er een vinden die bij hem of haar past. Misschien is er een thermaalbad bij jou in de buurt en heb je meteen zin om daar eens heen te gaan. Veel plezier met het plannen van je volgende wellness vakantie!

Naar Blog overzicht