De Scottish Highlands of Schotse Hooglanden zijn het bergachtige gebied in Schotland, ten noorden en ten westen van de Highland Boundary Fault. De Great Glen, een natuurlijke reisroute, verdeelt de Schotse Hooglanden in de Grampian Mountains in het zuidoosten en de Northwest Highlands in het noordwesten. De Hooglanden worden vaak omschreven als een van de meest schilderachtige regio’s van Europa en zijn gegarandeerd het bezoeken waard.

de Schotse Hooglanden
de Schotse Hooglanden

Iedereen heeft wel gehoord van Loch Ness en het monster van Loch Ness genaamd Nessie, maar er is nog zoveel meer te zien in de Scottish Highlands. De Schotse Hooglanden zijn wereldberoemd. De ongerepte natuur en het landschap met zijn vele kastelen lijken zo uit een sprookjesboek te komen. Als je de Schotse Hooglanden wilt bezoeken, zet dan zeker de volgende plaatsen op je lijstje.

De hoofdstad: Inverness

Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden, dankt zijn hoge bezoekersaantal zeker en vast aan zijn strategische ligging en populaire nabijgelegen bestemmingen, maar ook het stadje zelf is het bezichtigen waard. Inverness is een kleine stad met minder dan 50.000 inwoners, maar er is alsnog genoeg te doen en te zien. Ga bijvoorbeeld shoppen in de winkels en boetieks van de stad en bezoek de Victorian Market, een overdekte 19e-eeuwse markt in het hart van Inverness waar je handgemaakte doedelzakken en ambachtelijke chocolade kunt vinden.

Inverness bezoeken
Inverness bezoeken

Neem ook een kijkje in de Inverness Botanic Gardens. In de indrukwekkende serres van de Botanische tuinen van Inverness vind je een grote plantendiversiteit, variërend van planten uit tropische regenwouden tot flora uit een dorre woestijn. De tuinen zijn gratis te bezoeken en bieden een rustige onderbreking van de drukte van het stadsleven. Als boekenliefhebber moet je ook even binnenstappen in de grootste tweedehands boekwinkel in Schotland genaamd Leakey’s Bookshop, in het centrum van Inverness. De architectuur binnenin zal je de adem benemen wanneer je door de deur loopt.

Ben Nevis

Ben Nevis, gelegen in de noordwestelijke Hooglanden, vlak bij de stad Fort William, wordt beschouwd als de meest iconische berg van Schotland, met prachtige toppen en diepe gletsjervalleien. Er zijn twee wandelroutes naar de top van Ben Nevis: The Mountain Track — die door de meeste toeristen wordt gekozen — en de Carn Mor Dearg Arête-route, die een meer uitdagende klim biedt voor meer ervaren wandelaars. Op de top van de berg vind je een imposante steenhoop die het hoogste punt markeert, en op een heldere dag kun je er genieten van een prachtig 360° panoramische uitzicht. Je kunt zelfs Noord-Ierland zien.

Loch Ness bezoeken
Loch Ness bezoeken

Het Meer van Loch Ness

Kun je op vakantie gaan naar de Schotse Hooglanden zonder het Meer van Loch Ness te bezichtigen? Eigenlijk niet. Loch Ness is gelegen in de Great Glen – of in het Nederlands het grote dal -, een dal dat ontstaan is op de breuklijn tussen twee aardplaten. Deze diepe vallei verdeelt de Schotse hooglanden bijna letterlijk in twee en schiep er een ontzagwekkend mooi heuvellandschap van meren die met elkaar verbonden zijn door het Caledonian Canal. Wist je dat Loch Ness meer water bevat dan alle meren van Engeland en Wales samen? Dit maakt van Loch Ness het meest volumineuze meer van het Verenigd Koninkrijk.

Loch Ness is een natuurlijk toevluchtsoord voor dieren in het wild, en als je graag exotische dieren wilt spotten, houd dan je camera bij de hand. Dores Beach is een van de beste uitkijkpunten van Loch Ness; vanaf hier kun je helemaal naar beneden kijken over het beroemde Loch. Het kost niets om de pracht van Loch Ness in je op te nemen en een wandeling langs de oevers te maken. Zelfs zonder de legende van het Monster van Loch Ness is een bezoek aan deze locatie een aanbeveling. Het is het hele jaar door toegestaan om te zwemmen in Loch Ness, als je het risico durft te nemen Nessie te ontmoeten natuurlijk.

Isle of Skye

Het Isle of Skye is een van de mooiste landschappen van Schotland en bij een bezoek waan je zich echt op een andere planeet. Het eiland ligt ten noordwesten van de Schotse Hooglanden en is via een brug verbonden met het vasteland van Schotland. Van alle eilanden voor de kust van de Inner Hebrides is Isle of Skye het grootste. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke landschappen, middeleeuwse kastelen en pittoreske vissersdorpjes.

Isla of Skye wandelroute
Isla of Skye wandelroute

Quiraing is de naam van een aardverschuiving op de oostelijke zijde van ‘Meall na Suiramach’, de meest noordelijke top van de Trotternish Ridge op het eiland Skye. Er is een wandelroute van 7 km die je door de Quiraing kunt maken en het beklimmen van de berg zal je door enkele prachtige uitzichten leiden. De Quiraing hike is een lus en je bepaalt zelf of je bij het begin- of het eindpunt start. Overal staan bordjes, waardoor het makkelijk is om niet van het pad af te raken.

Houd er wel rekening mee dat deze wandeling niet geschikt is voor alle weersomstandigheden. Omdat je over hoge kliffen komt, wordt deze route afgeraden bij veel wind. Vergeet ook niet dat de Hooglanden vrij ver naar het noorden liggen, en de dagen in de winter heel kort zijn. De zomermaanden zijn de beste tijd voor een vakantie in de Scottish Highlands.

Naar Blog overzicht