1. Bezoek de Torre de Belém

Torre de Belem Lissabon

De Torre de Belém is eenbezienswaardigheid die echt niet mag ontbreken tijdens een rondreis door de Portugese hoofdstad. Hoog boven de kust van de kades van Lissabon, toont deze grote toren een ware samensmelting van architecturale stijlen van de Mudejar tot de moorse, de gotische tot de romaanse.

Het waakt over de monding van de rivier de Taag sinds de bouw onder het beschermheerschap van Sint-Jan in de 16e eeuw. Sindsdien is het uitgegroeid tot misschien wel het meest iconische kenmerk van de stad, beroemd als het laatste gezicht dat avonturiers zoals de verloren zoon Vasco da Gama zouden hebben gezien toen ze de uitgestrekte Atlantische Oceaan in dreven.

2. Bewonder de straatkunst

Street art in Lissabon

Lissabon staat bekend om zijn straatkunst – op elke hoek vind je prachtige plaatjes in de vorm van straatkunst en graffiti. Daar is een verklaring voor: Lissabon is zo kleurrijk, omdat de stad Lissabon straatkunstevenementen aanmoedigt en sponsort, aangezien straatkunst wordt gezien als een manier om de wijken een eigen karakter te geven.

In de wijk Mouraria vind je prachtige kunst gewijd aan de fado, die in dit deel van de stad is ontstaan. Ga naar Alcantara en bezoek de LX Factory, een sociale hub voor kunstenaars vol kunstwerken. Als je meer in de centrale gebieden wilt verblijven, biedt Bairro Alto enkele van de beste straatkunst van Lissabon; de beste vind je rond Rua de São Boaventura en Travessa dos Fiéis de Deus. Alfama en Graça verbergen ook street art-muurschilderingen – zoek ze in de kleine steegjes en smalle paden.

3. Maak een rit in tram 28

Tram 28 in Lissabon

Net als San Francisco in de Verenigde Staten is Lissabon een stad die beroemd is om zijn historische, ratelende tramlijnen. Geen enkele is iconischer dan Tram 28, die zich al tientallen jaren een weg baant over de steile, geplaveide straten, de oude wijk Alfama in.

De reis begint onder de met palmbomen bezaaide heuvels van Graça en slingert zich naar de haarspeldbochten van Escolas Gerais, voordat hij stopt onder de prachtige koepels van de Estrela-basiliek.

4. Bezoek het sprookje ‘Sintra’

Sintra Portugal

Sintra is een schattig dorpje omgeven door weelderige, groene heuvels, het lijkt uit een sprookje te komen. Mis niet een bezoek aan de paleizen en kastelen in Sintra. De meest bekende is het Palácio Nacional da Pena, een romantisch en vrij excentriek kasteel dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit kasteel is zo raar dat het bezoeken ervan absoluut een van de leukste dingen was om te doen in Sintra.

Je kunt zowel het paleis als het park bezoeken, of gewoon door het park dwalen, hoewel het absoluut de moeite waard is om ook het paleis te bezoeken.

5. Ga op ontdekking in het Oceanarium van Lissabon

Oceanarium in Lissabon

Gelegen in het blauwe water van de monding van de Taag, rijst het enorme Oceanarium van Lissabon op als een kolossaal vliegdekschip. Binnenin herbergt de structuur talloze tentoonstellingen met betrekking tot het leven in zee, die samen meer dan een miljoen bezoekers per jaar trekken.

Je kunt de kleurrijke kogelvissen van dichtbij bekijken en de plunderende haaien bekijken. Je ziet nieuwsgierige murenen en ontmoet knuffelige pinguïns. Er zijn ook interessante verzamelingen van zeeanemonen en koralen, om nog maar te zwijgen van een kunstmatige lagune voor de deur waar je een waterfiets kunt huren als het zonnig is.

6. Bezoek de Padrão dos Descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos in Lissabon

Een historisch monument markeert de Padrão dos Descobrimentos de oever van de monding van de Taag met zijn grootse architectuur en beige steen. Sinds begin van de jaren zestig is dit monument een sierlijke getuigenis van de successen van de Portugese verkenning tijdens het tijdperk van ontdekking.

Je kunt het torenhoge monument bereiken door langs de waterkant van Santa Maria de Belém te wandelen. Daarna kom je weer tot rust in één van de vakantiehuizen in Portugal.

7. Luister naar Fado Muziek

Fado optreden in Lissabon

Luisteren naar Fado-muziek is een van die dingen die je minstens een keer echt moet doen in Lissabon. Een avondje Fado kun je vaak ervaren in de kleine en lokale restaurants. Traditionele Portugese gerechten worden onderbroken met intermezzo’s van zang door een solostem dat wordt begeleid door Portugese guitarra.

Het is een door en door ontroerende ervaring. Een krappe rumoerige bar komt tot volledige stilte om intensief te luisteren naar de stemmen die door de zaal zweven. Er zijn maar weinig andere live-optredens die zo boeiend zijn.

8. Ga strandhoppen aan de Costa da Caparica

Stranden Costa da Caparica Lissabon

Over stranden gesproken, het is slechts een korte rit over de Ponte de Abril aan de rivier de Taag om de veelgeprezen en populaire kuststrook Costa da Caparica te bereiken. Dit ligt aan de noordelijke rand van de wijk Sétubal en biedt ongeëvenaarde toegang tot enkele van de beste zandstranden in de buurt van de hoofdstad.

Hier zul je ongetwijfeld lege stukken met acacia-ruggengraat-duinen en wuivende zeegrassen ontdekken, allemaal overspoeld door een uitdagende branding. Het dichtst bij de stad zijn de meer bezochte stranden, terwijl je iets verder mooie verlaten stranden kunt vinden.

9. Dwaal over de markt Feira da Ladra

Markt in Lissabon

Op het plein naast het Nationale Pantheon vindt twee keer per week (di en za) de vlooienmarkt van Feira da Ladra plaats, die bekend staat als de dievenmarkt. Ondanks de aansprekende verhalen over de markt die tot de rand gevuld is met gestolen goederen, komt de naam eigenlijk van ladro, verwijzend naar een insect dat in antiek wordt gevonden.

Desalniettemin is het een van de beste gratis dingen om te doen in Lissabon. De markt verkoopt alles wat je nooit nodig zult hebben: oude roterende telefoons, kapotte mannequins en pre-loved vinyl. Er zijn ook tal van handgemaakte ambachten, cd’s, militaire voorwerpen en afgedankte meubels van oma. Toeristenprijzen hebben de neiging om binnen te sluipen, dus oefen je beste afding techniek.

Lunch aan een van de tafels met uitzicht op de markt voor een meeslepende ervaring in het stadscentrum in Lissabon. Zelfs als je hier op een niet-marktdag bent, hebben de restaurants aan het plein een traditioneel Portugees gevoel.

10. Geniet van het uitzicht vanaf Sāo Jorge Castle

Sao Jorge Castle in Lissabon

Castelo de São Jorge was ooit een Moors kasteel, maar latere bezetters hebben het gebouw zo veranderd dat er weinig van de oorspronkelijke constructie over is gebleven. Maar aangezien het van de 13e tot de 16e eeuw dienst deed als het Koninklijk Paleis, heeft het weinig van zijn grootsheid verloren.

Het meest aansprekende aspect van het kasteel is echter het adembenemende uitzicht over de stadsmuren en de Atlantische Oceaan. Lissabon’s lappendeken van terracotta tegels alleen onderbroken door smalle wandelstraatjes is op zich al geweldig om te zien in Lissabon.

Het kleine museum in het kasteel heeft betere dagen gekend, dus haast je na je bezoek om de wijk São Jorge Hill te verkennen. De oude stadsstraten rondom het kasteel tot aan de kathedraal van Lissabon zijn vol sfeer.

Als het niet te vroeg is, stop dan bij Chapitô à Mesa voor een glas Portugese wijn om nooit te vergeten. Als het te vroeg is, doe het dan toch.

Naar Blog overzicht