Iedereen heeft het weleens meegemaakt: sta je in een klein dorpje in het buitenland, waar ze géén Engels, laat staan Nederlands spreken. Tja, hoe maak je dan duidelijk dat je twee belegde broodjes met kaas en ham wil bestellen? Je kunt jezelf op verschillende manieren redden in een vreemde taal. Voortaan hoef jij het dus niet meer uit te beelden als je een bepaald broodje wil bestellen.

1. Neem een spoedcursus

Frans, Spaans, Duits: het zijn talen die nog weleens handig van pas kunnen komen. Mocht je nou bijvoorbeeld voor langere tijd op vakantie gaan en je hebt van tevoren nog wat uurtjes over, dan is het een idee om een spoedcursus te volgen. Soms hoef je hiervoor niet eens de deur uit en kun je dit gewoon online doen. Het vergt wat meer tijd, maar je hebt er wel profijt van!

2. Download handige taalapps

Nu we vanaf 15 juni onze mobiele internetbundel óók in het buitenland kunnen gebruiken, kunnen we overal online. En laat dat nou net handig zijn als je jezelf in een vreemde taal moet uitdrukken. Download van tevoren de app en wanneer je echt in nood komt, pak je je smartphone erbij om je uit de brand te helpen. Dat kan met apps zoals Google Translate en SayHi (waar je gesproken teksten kunt vertalen).

3. Uittekenen

Kom je er nou echt niet uit? Dan is het een tip om altijd een pen en papier mee te nemen. Dan kun je het in het ergste geval nog uittekenen. Kan handig zijn wanneer je hele specifieke dingen wil vragen of op zoek bent naar een bepaald product in een winkel. En daarnaast: wie vindt raadspelletjes nou niet leuk?

4. Regel veel van tevoren

Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder snel je in onverwachte situaties terechtkomt. Wanneer je weet dat je naar een land op vakantie gaat waarvan je de taal niet zo goed spreekt, kun je al veel regelen. Print bijvoorbeeld alle reisgegevens uit of neem ze mee op je telefoon. Zoek bepaalde plekken waar je naartoe wilt al van tevoren op, zodat je onderweg niet naar de weg hoeft te vragen. En leer de belangrijkste standaard woorden uit je hoofd.

5. Steek een klein woordenboekje in je tas

Lekker old school, maar zeker niet minder handig. Je kunt altijd een klein vertaalboekje in je tas stoppen. Sommige zijn zelfs zo compact, dat ze in je broekzak passen. De handigste woorden staan hier meestal in en aangezien het op alfabetische volgorde wordt ingedeeld, kun je iets ook snel vinden.

Hoe red jij jezelf in het buitenland?