Staat Frankrijk dit jaar als vakantiebestemming op de planning, maar twijfel je nog een beetje of je jezelf verstaanbaar kan maken tussen alle Fransen? Geen zorgen wij geven jou graag wat handige taaltips voordat je op vakantie gaat!

Ga je met de auto op vakantie?

Als je met de auto op vakantie gaat, dan komt het natuurlijk wel een aantal keer voor dat je even moet stoppen bij het tankstation. Als je via de snelweg rijdt, dan kom je vaak een tankstation tegen, maar wat als jij liever een bijzondere binnendoor route kiest? Dan is het handig als je onderweg: ‘Où est la station essence?’ kunt zeggen, want zo voorkom je namelijk dat je auto stil komt te staan!

Ontbijt je graag met brood van de bakker?

Je wordt vroeg wakker en hoort je maag al rammelen van de honger, dan is er natuurlijk niets fijner dan even een ontbijtje te scoren bij de bakker! Maar hoe vraag je eigenlijk om een vers stokbroodje met kaas? In het Frans kennen ze over het algemeen geen benaming voor wit of bruin brood, maar voor een goed ontbijtje kun je altijd vragen naar: ‘Je voudrais une baguette avec du fromage’… Dit betekent namelijk dat je graag een stokbroodje met kaas wilt!

Wil je lekker luieren op het strand?

Vakantie vieren is het fijnste wat er is en als we dan ook nog even lekker kunnen luieren of een verfrissende duik in zee kunnen nemen, dan is het natuurlijk helemaal compleet. Maar hoe vind je eigenlijk het strand? Aan een voorbijganger kun je makkelijk vragen ‘Où est la plage?’ Want dan wijzen ze je eenvoudig de weg naar het strand.

Ben jij op zoek naar de beste restaurants?

Na een lange dag in de zon is het fijn als je in de avond even heerlijk kunt dineren in een goed restaurant. De locals weten de beste restaurants te vinden, waardoor het voor jou handig is als je kunt vragen:’ Ou puis-je trouver les meilleurs restaurants?’ Zo voorkom je dat je bij een minder goed restaurant gaat eten. Natuurlijk is het ook handig als je aan het einde van de avond nog even om de rekening kunt vragen, en dat doe je als volgt: ‘Puis je avoir l’addition s’il vous plait?’

Ga je er graag een dagje op uit?

Als je op vakantie bent, dan is er naast het strand nog veel meer te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan een museum? Of een uitstapje naar een nabij gelegen stad? Als je wilt vragen waar de beste bezienswaardigheden van de omgeving te vinden zijn, onthoud dan deze zin: ‘Qu’est-ce qu’il vaut le coup d’être visité?’ Zo vraag je namelijk welke bezienswaardigheid leuk is om te bezoeken!

Natuurlijk zijn er nog veel meer Franse uitspraken, maar wij hopen dat jij met deze handige taaltips goed uit de voeten kan!