Vakantie Berlijn

Staat de vakantie in Duitsland of Oostenrijk al gepland en is het Ferienhaus al geboekt? De lessen Duits zijn misschien wel al een tijdje geleden, dus geven wij jou nog een paar handige Duitse taaltips voordat je op vakantie gaat.

1. Tijdens de reis: de Ohrwurm

Iedereen kent het wel, het absolute lievelingsliedje of een nieuwe hit die maar niet uit je hoofd wil verdwijnen. De Duitsers hebben hier een mooi woord voor, namelijk Ohrwurm. Neem je favoriete muziek voor onderweg mee, zing lekker mee en voordat je het weet ben je op de bestemming gearriveerd.

2. De snack voor onderweg: het Butterbrot

Nee, het Butterbrot is geen broodje maar een gewone boterham. De Duitsers houden van hun brood en willen graag een groot aanbod. Dus in totaal zijn er meer dan 300 verschillende soorten brood. Een Butterbrot wordt dan ook graag ’s ochtends of ’s avonds gegeten, want veel Duitsers eten in de middag een warme maaltijd. Wil je een bolletje i.p.v. een boterham? Bestel dan een Brötchen bij de bakker.

3. Niet vergeten: Bargeld

In Nederland kunnen we voor elk klein bedrag onze pinpas gebruiken om af te rekenen. In Duitsland en Oostenrijk wordt echter nog veel contant geld, ofwel Bargeld, gebruikt om kleinere bedragen te betalen. Neem dus altijd wat contant geld mee als je onderweg bent.

Snelweg Duitsland

4. Met de auto op vakantie: Autobahn, Tankstelle en meer

Wie met de auto op vakantie naar Duitsland en Oostenrijk gaat, zal het verschil in tempolimiet op de snelweg zeker opmerken want de Duitsers houden van hun Autobahn en snelle auto’s. Voor wie onderweg de tank moet bijvullen, kan de Tankstelle langs de weg opzoeken. Mocht de auto er geen zin meer in hebben, biedt een Autowerkstatt hulp.

5. Op de bestemming: Altijd bereikbaar dankzij W-Lan en Handy

Heb je al van het W-Lan gehoord? Dit is het Duitse woord voor wifi. Duitsers gebruiken veel minder Engelstalige worden dan de Nederlanders en maken graag een eigen (Duitse) versie ervan. Heb je al van een Handy gehoord? Duitsers gebruiken dit woordje voor hun mobiele telefoons.